Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:56:08

Brexit και Έλληνες σπουδαστές: Στα «ύψη» τα δίδακτρα - Τέλος τα φοιτητικά δάνεια

Τα δίδακτρα θα εξισωθούν με εκείνα των διεθνών φοιτητών, ποσό που ανέρχεται στα 16.500 ευρώ τον χρόνο - Σχετικά με τη βίζα θα λειτουργήσει το σύστημα «Student Route».

Μετά το «πολυπόθητο» Brexit εκτινάχθηκαν στα ύψη τόσο οι δασμοί στα τελωνεία για την αγορά προϊόντων από τη Μεγάλη Βρετανία από καταναλωτές του εξωτερικού όσο και τα δίδακτρα και τα φοιτητικά δάνεια, απωθώντας τους Έλληνες σπουδαστές από το να φοιτήσουν στα βρετανικά πανεπιστήμια.

Οι Έλληνες φοιτητές που σκοπεύουν να εγγραφούν την παρούσα χρονική περίοδο σε πανεπιστήμια της Βρετανίας θα αναγκαστούν να καταβάλουν δίδακτρα αντίστοιχα με εκείνα των διεθνών φοιτητών, τα οποία ανέρχονται περίπου σε 16.500 ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι, θα χρειαστεί να πληρώσουν το ίδιο ποσό που πληρώνουν οι Βρετανοί συμφοιτητές τους, πράγμα που δεν θα αλλάξει για όσο καιρό διαρκέσουν οι σπουδές τους.

Με απόφαση της υπουργού Δημοσίων Πανεπιστημίων Μισέλ Ντόνλαν αποφασίστηκε ότι από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 φοιτητές από την Ε.Ε. και την Ελβετία δεν δικαιούνται πλέον το φοιτητικό δάνειο για την κάλυψη των διδάκτρων σε βρετανικά πανεπιστήμια. Έτσι, ούτε οι Έλληνες σπουδαστές θα δικαιούνται τη χορήγηση των βρετανικών κρατικών φοιτητικών δανείων για την εξόφληση των διδάκτρων τους.

Στις επιπτώσεις του Brexit για τους φοιτητές της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαταλέγεται και το «θέμα» της φοιτητικής βίζας. Πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός «Student Route», τον οποίο θα χρειαστεί να ακολουθήσουν οι πολίτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την άφιξή τους στη χώρα για σπουδές μετά την 1η Ιανουαρίου 2021.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline