Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CVC: Μετά τη Vivartia έτοιμη για τον έλεγχο σε Δωδώνη και Κολιό

Εξαγορές και από την Μπάρμπα Στάθης και αναδιάρθρωση της εστίασης. Πολύ κοντά στην απόκτηση πλειοψηφιοκού μεριδίου στην γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη βρίσκεται η CVC Capital Partners.

Το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο, που πρόσφατε απέκτησε και επισήμως τον έλεγχο της Vivartia (μητρικής της Δέλτα) και οι ιδιοκτήτες της ηπειρώτικης επιχείρησης έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η CVC έχει εγκρίνει το νέο επιχειρηματικό σχέδιο της Vivartia το οποίο περιλαμβάνει εξαγορές στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό και από την Μπάρμπα Στάθης.

Επιπλέον, μετά την πάροδο της πανδημίας και την αποδρομή της φετινής τουριστικής σεζόν που αναμένεται να ενισχύσει τις ταμειακές ροές του βραχίονα της εστίασης της Vivartia (Goody's, Everest, Olympic Catering και Hellenic Catering κ.α.), η νέα διοίκηση αναμένεται να προχωρήσει σε εκτενέστατη αναδιάρθρωσή του και, εφόσον ανακύψουν ευκαιρίες, εξαγορές και νέων εμπορικών σημάτων.

Η νέα ιδιοκτησία της Vivartia, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας τροφίμων, υλοποιεί ήδη έχει σχέδιο περαιτέρω μεγέθυνσής της τόσο με οργανική ανάπτυξη όσο και με εξαγορές. Μάλιστα, καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στην Vivartia ανέλαβε την Πέμπτη ο μέχρι πριν λίγες μέρες διευθύνων σύμβουλος της Marfin Investment Group (MIG), Θανάσης Παπανικολάου σε μια σαφή ένδειξη εμπιστοσύνης των νέων μετοχών στο στέλεχος που εξελίχτηκε στην κορυφή της MIG μέσα από μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον βραχίονα της εστίασης πέρασε από την ηγεσία της Vivartia και έφτασε στην κορυφή της ηγεσίας της MIG.

Όσον αφορά στο deal με την Δωδώνη, το ποσοστό που θα αποκτήσει η πλευρά της CVC θα είναι σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές, υψηλότερο από ότι η καταστατική πλειοψηφία ( 67%) και μάλιστα αναμένεται να αφορά μία «μεγαλύτερη» Δωδώνη από την σημερινή. Ειδικότερα εξετάζεται μία τέτοια αρχιτεκτονική στην τελική συμφωνία που θα επιτρέψει την απόκτηση και της γαλακτοβιομηχανίας Κολιός, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να έχει αποσαφηνιστεί αν θα προηγηθεί η εξαγορά της Κολιός από την Δωδώνη ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση στο τέλος της συναλλαγής οι σημερινοί ιδιοκτήτες της Δωδώνης θα κατέχουν ποσοστό λίγο κάτω από την καταστατική μειοψηφία (33%) τόσο στην Δωδώνη όσο και στην Κολιός, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις. Πάντως το due dilligence στην Κολιός έχει ολοκληρωθεί και είναι γνωστές οι δυνητικές επιβαρύνσεις της Κολιός από ανοικτές δικαστικές υποθέσεις που σχετίζονται με την εμπλοκή της με την Αγνό. Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία και για την αποτίμηση της Δωδώνη μεταξύ των μετόχων της και της CVC. Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική της Vivartia, Δέλτα ελέγχει και μειοψηφική συμμετοχή (43,2%) στο μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΒΓΑΛ.

Oι επιδόσεις ΔΕΛΤΑ και Μπάρμπα Στάθη

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ολοκληρώθηκε και τυπικά η μεταβίβαση του συνόλου της μετοχικής συμμετοχής της Marfin Investment Group στη Vivartia προς τα επενδυτικά κεφάλαια της CVC Capital Partners. Το τίμημα ανήλθε στο ποσό των 175 εκατομμυρίων ευρώ από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161,135 εκατομμυρίων και καταβλήθηκε ολοσχερώς.

Ο κλάδος του γάλακτος της Vivartia επέδειξε αξιόλογες αντοχές το 2020 και εκτιμάται ότι οι πωλήσεις του όπως αυτές θα απεικονιστούν στον ισολογισμό της ΔΕΛΤΑ θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2019 ενώ τα αποτελέσματα τους ελαφρά βελτιωμένα. Ως αιτία για την σταθερότητα των πωλήσεων αναφέρεται τόσο το είδος του προϊόντος (μη κυκλικό) όσο και η ισχυρή θέση του εμπορικού σήματος στην αγορά.

Όσον αφορά στην Μπάρμπα Στάθης , η θυγατρική της Vivartia στα κατεψυγμένα και τις ζύμες αλλά και άλλα προϊόντα όπως οι φρέσκες σαλάτες, ολοκλήρωσε το 2020 παρά την πανδημία με ελαφρά άνοδο των πωλήσεων και βελτίωση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2019 αναφέρουν πηγές της αγοράς. Μάλιστα ανοδική είναι η τάση του κλάδου αυτού και σε όλη την Ευρώπη καθώς η πανδημία έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές προς ασφαλή, τυποποιημένα και επεξεργασμένα τρόφιμα αλλά με ποιοτικό προφίλ, όπως αυτά στις αγορές που δραστηριοποιείται η Μπάρμπα Στάθης . Η εταιρεία έχει αφενός ένα από τα ισχυρότερα αν όχι το ισχυρότερο εμπορικό σήμα στον κλάδο και αφετέρου τον ισχυρότερο ισολογισμό μεταξύ των θυγατρικών της Vivartia. Αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις εξαγορές που κυοφορούνται στον κλάδο το τελευταίο διάστημα. Κατά την τελευταία δημοσιευμένη δωδεκάμηνη χρήση (2019) οι πωλήσεις του διαμορφώθηκαν στα 155,8 εκατ. και το καθαρό αποτέλεσμα στα 11,4 εκατ (EBITDA 24,4 εκατ.).

Τι γίνεται στην εστίαση

Ωστόσο οι πωλήσεις του βραχίονα της εστίασης της Vivartia το 2020 εκτιμάται ότι έχουν παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 40% ενώ τα αποτελέσματα ακόμα μεγαλύτερη καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις για την καταπολέμηση της πανδημίας κράτησαν κλειστά για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το δίκτυο των Goody's, Flocafe, La Pasteria και των άλλων εμπορικών σημάτων μέσω των οποίων δραστηριοποιείται στην αγορά περιορίζοντας την στο delivery και το take away.

Παράλληλα η κατάρρευση του τουρισμού κατά 75% περίπου εξαφάνισε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της καλοκαιρινής και όχι μόνον ζήτησης. Το σχέδιο της νέας ιδιοκτησίας και του managment προβλέπει αρχικά ευρεία αναδιάρθρωση -συμπεριλαμβανομένου του δικτύου αλλά και του πλήθους των διαφορετικών εταιρειών μέσω των οποίων λειτουργεί – και σε δεύτερο χρόνο την επιδίωξη απόκτησης μεγαλύτερου μεριδίου στην συνολική ελληνική αγορά, όπου η επώνυμη εστίαση εξακολουθεί να έχει μερίδιο πολύ μικρότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πολυμέσα