Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  23:47:45

Νέα επένδυση 125 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο «Παπαστράτος»

Η καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε νέους στόχους περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας και δεσμεύτηκε πως έως το 2025 θα μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 20% την κατανάλωση νερού.

Νέα μεγάλη επένδυση 125 εκατομμυρίων ευρώ στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου ανακοίνωσε η «Παπαστράτος», θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής Philip Morris International. Η επένδυση έρχεται μετά την ολοκλήρωση προηγούμενης, ύψους 300 εκατομμυρίων, στην ίδια μονάδα και ενώ η ελληνική καπνοβιομηχανία συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή της, τον Μάιο του 1931, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε το Εργοστάσιο Καπνικών Αδελφών Παπαστράτου στον Πειραιά. Με τη νέα επένδυση αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής του εργοστασίου με εγκατάσταση δύο νέων γραμμών παραγωγής για θερμαινόμενες ράβδους καπνού, γνωστότερες και ως Heets, και μιας για παραγωγή φίλτρων. Παράλληλα θα αναβαθμιστούν, μόλις τρία χρόνια μετά την εγκατάστασή τους, οι υπάρχουσες 6 γραμμές παραγωγής για να παράγουν τα προϊόντα της επόμενης γενιάς του IQOS, ενώ εκσυγχρονίζεται και το λιθογραφείο με την πλήρη ψηφιοποίηση όλων των γραμμών εκτύπωσης μέσω δύο νέων γραμμών ψηφιακής εκτύπωσης. Σύμφωνα με την εταιρεία, η νέα επένδυση θα φέρει ενίσχυση της παραγωγικής δυνατότητας, επέκταση των εξαγωγών και αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 115 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 60 έχουν ήδη προσληφθεί και εκπαιδεύονται.

Παράλληλα η «Παπαστράτος» ανακοίνωσε πως, υιοθετώντας τους στόχους της Philip Morris International για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, μηδενικά απόβλητα στους ΧΥΤΑ και ορθολογική διαχείριση του νερού και των φυσικών πόρων, ανέπτυξε και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχετικό σχέδιο. Δεσμεύεται δε, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, πως εντός του 2021 θα καταργήσει τα πλαστικά μιας χρήσης στις εγκαταστάσεις και έως το 2025 θα μειώσει κατά 20% την κατανάλωση ενέργειας και κατά 20% την κατανάλωση νερού. Σημείωσε επίσης πως η «Παπαστράτος» διαθέτει κατά μέσον όρο 750.000 ευρώ κάθε χρόνο σε τακτικές και έκτακτες πρωτοβουλίες στήριξης προς το κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον υποσχέθηκε πως έως το 2023 το 40% των διευθυντικών θέσεων της «Παπαστράτος» θα καλύπτεται από γυναίκες, ενώ έως το ίδιο έτος το προσωπικό της εταιρείας θα προσφέρει 9.000 ημέρες εθελοντικής κοινωνικής συνεισφοράς τον χρόνο με την παροχή αντίστοιχων κινήτρων.

Επίσης έθεσε στόχο έως το 2025 ο αριθμός των καπνιστών στην Ελλάδα να έχει μειωθεί κατά 1,5 εκατομμύριο, είτε διακόπτοντας το κάπνισμα είτε στρεφόμενοι σε εναλλακτικά, καλύτερα σε σύγκριση με το τσιγάρο προϊόντα. Παράλληλα σκοπεύει έως το 2023 το 75% των καθαρών εσόδων της «Παπαστράτος» να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται πως το 2017 η «Παπαστράτος» ανακοίνωσε πως παύει οριστικά να παράγει τσιγάρα και στρέφεται στην αποκλειστική παραγωγή μιας νέας γενιάς καπνικών προϊόντων μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS. Προχώρησε έτσι σε επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, χάρη στην οποία μετέτρεψε το εργοστάσιό της σε ένα από τα πρώτα παραγωγικά και εξαγωγικά κέντρα στον κόσμο για μια νέα κατηγορία προϊόντων εναλλακτικών του τσιγάρου. Η επένδυση εκείνη δημιούργησε 400 νέες θέσεις εργασίας και έφερε ενίσχυση των εξαγωγών (μόλις 14% της παραγωγής της προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση).

«Το πλάνο μας για βιώσιμη ανάπτυξη δεν μένει σε γενικές κατευθύνσεις και ευχολόγια, αλλά τη θέτει στη σωστή βάση της, έτσι όπως την ορίζουμε εμείς στην "Παπαστράτος": Δημόσια. Διάφανη. Δεσμευτική», σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας, Χρήστος Χαρπαντίδης.
«Παράλληλα, η νέα μεγάλη επένδυση των 125 εκατομμυρίων ευρώ είναι το επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ, στη χώρα μας, και φθάνουν σε όλο τον κόσμο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline