Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:36:43

Έρχονται αυστηρές ποινές: Αναστολή μισθού στους ανεμβολίαστους – Δεν θα πληρώνονται όσο αρνούνται τον εμβολιασμό

Δεν θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι για όσο διάστημα αρνούνται να εμβολιαστούν – Δεν θα προβλέπονται ασφαλιστικές εισφορές, αλλά θα υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη – Τι δηλώνουν Κωστής Χατζηδάκης και Μάκης Βορίδης.


Το πλαίσιο που θα ρυθμίζει μία σειρά από λειτουργικά ζητήματα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις ποινές προς τους «αρνητές» – όπως θα εφαρμοστεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, σε δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων και μονάδες υγείας – έχει σχεδόν κλειδώσει στο Μαξίμου και οι σχετικές διατάξεις αναμένονται στη Βουλή, πιθανότατα την Πέμπτη.

Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς τις νομικές αλλά και τις πρακτικές διαστάσεις του θέματος, αναζητώντας προσεκτική διατύπωση, ιδίως στο κρίσιμο πεδίο των κυρώσεων, ωστόσο έχουν καθοριστεί, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση τις διευκρινίσεις του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, πέντε γενικές κατευθύνσεις.

Μπορέλ: Απαράδεκτη η απόφαση για αλλαγή καθεστώτος στα Βαρώσια

Για «απαράδεκτη μονομερή απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος των Βαρωσίων» κάνει λόγο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ.

«Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως – συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.
Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέ τονίζει ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».


Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline