Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:55:47

Airbnb: Μέρες του 2019 ζει η πλατφόρμα στα δημοφιλή νησιά – Πιέσεις στα ξενοδοχεία

Στα 642 ευρώ η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση στη Μύκονο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», στα καταλύματα Airbnb της Μυκόνου προκύπτει αύξηση της πληρότητας έως και 111% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Σε τροχιά άμεσης ανάκαμψης σε σχέση με το 2020 και επιστροφής στα δεδομένα του 2019 βρίσκεται η αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, που εσχάτως έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και των μέτρων που επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», στα καταλύματα Airbnb της Μυκόνου προκύπτει αύξηση της πληρότητας έως και 111% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε άνοδο βρίσκονται και οι τιμές.

Υψηλή πληρότητα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου η πληρότητα των προσφερόμενων ακινήτων στη Μύκονο κυμαίνεται από 58% έως 69%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 100% κατά μέσον όρο σε σχέση με το 2020, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 34%. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων κινούνται επίσης έντονα ανοδικά. Το στοιχείο αυτό είναι ακόμα πιο ενδεικτικό της πορείας της ζήτησης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και τα διαθέσιμα καταλύματα (όπου καταγράφονται μικρές διακυμάνσεις από σεζόν σε σεζόν), αλλά μόνο τις διανυκτερεύσεις που έχουν κλειστεί. Ετσι, φέτος καταγράφονται περί τις 9.000 διανυκτερεύσεις ανά εβδομάδα κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη Μύκονο λειτουργούν περίπου 3.000-3.500 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέγεθος σχετικά αμετάβλητο σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς μικρότερο από τις 4.000 καταλύματα του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), «τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή λόγω της πανδημίας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είχαμε ακυρώσεις, πέραν των φυσιολογικών που συμβαίνουν σε κάθε σεζόν».

Αντίστοιχα, στην Κρήτη, που επίσης πλήττεται από την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων, η οποία μάλιστα επιταχύνεται όσο προχωράει το καλοκαίρι, με την πληρότητα να διαμορφώνεται πλέον πέριξ του 70%-75% μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η ζήτηση αφορά κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς επισκέπτες, ενώ στις Κυκλάδες κυριαρχούν οι Γάλλοι. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, πολλοί είναι οι επισκέπτες από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και εσχάτως και από τη Μεγ. Βρετανία. Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση της χρήσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πιέσεις στα ξενοδοχεία

Ο κ. Γαβαλάς πάντως σημειώνει ότι στα ξενοδοχεία η εικόνα είναι περισσότερο πιεσμένη. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η ιδιωτικότητα που προσφέρουν τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία κατά κανόνα είναι διαμερίσματα, ή και μονοκατοικίες/βίλες, τα καθιστά ιδανικά για τους ξένους επισκέπτες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα ξενοδοχεία, όπου η πώληση τουριστικών πακέτων σε μεγάλες ομάδες επισκεπτών από το εξωτερικό αποτελεί «σπαζοκεφαλιά», με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν υπάρξει μια αρνητική περίσταση που να προκαλέσει αρκετές ακυρώσεις, κατά κανόνα υπερκαλύπτονται από νέες κρατήσεις. Αυτό έχει φανεί μέχρι στιγμής τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οσον αφορά τις τιμές, καταγράφεται επίσης ανοδική τάση σε σχέση με το 2020 και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων/περιοχών προκύπτει άνοδος ακόμα και σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Αυγούστου, διαμορφώνεται σε 642 ευρώ, ποσό που είναι κατά 24% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και 7% υψηλότερο έναντι του 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καταγράφεται πολύ υψηλός αριθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν μέχρι και λίγες ημέρες πριν ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τόσο όσον αφορά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όσο και την επιστροφή τους από αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που επί του παρόντος οι κρατήσεις για το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αλλά και τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες. Ακόμα και έτσι βέβαια ξεπερνούν τις αντίστοιχες περυσινές.

Στην περίπτωση της Μυκόνου, για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφονται σήμερα 3.360 κρατήσεις διανυκτερεύσεων, μια αύξηση κατά 96% έναντι των 1.710 κρατήσεων του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Ωστόσο, το φετινό νούμερο συνιστά και πτώση κατά 42% έναντι εκείνου που είχε σημειωθεί το 2019.
Οι αφίξεις κινούνται σε επίπεδο 130% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό τέτοια περίοδο και μόλις 40% χαμηλότερο εκείνου το

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline