Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:55:35

Η πικρή εμπειρία του 2007 και το νέο πλαίσιο για τις ιδιωτικές δωρεές

Με δεδομένη την πικρή εμπειρία από το ταμείο αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών του 2007, η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης της συμβολής του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα ανατεθούν έργα, δεν θα μαζεύουμε χρήματα» και το σχετικό σχέδιο έχει ήδη εκπονηθεί. Η νομοθέτηση με ΠΝΠ προχωρεί εντός των ημερών και σε αυτήν περιγράφεται μεταξύ των άλλων ο νέος θεσμός του «αναδόχου αναδάσωσης». Στόχος είναι ιδιώτες, ιδρύματα, επιχειρήσεις, ΜΚΟ, να μπορούν να αναλάβουν να υλοποιήσουν την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων για την αποκατάσταση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές, με δικές τους δαπάνες, χωρίς απευθείας εισφορά χρημάτων στο κράτος. Θα υπάρχει ωστόσο η εποπτεία και θα πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές, οι οποίες θα τεθούν από την πολιτεία.

Νομοθετείται επιπλέον η δυνατότητα συνδρομής από την κοινωνία των πολιτών (ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρήσεις, πολίτες και συλλογικότητες) στο έργο της αποκατάστασης είτε α) με δωρεές σε χρήματα στον λογαριασμό κρατικής αρωγής, ο οποίος έχει ήδη συσταθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Τράπεζα της Ελλάδος (GR9501000230000002341227461) είτε β) με δωρεές σε είδος, οι οποίες θα αναρτώνται σε ειδική πλατφόρμα.

Επιπλέον, ενεργοποιείται ειδική πλατφόρμα b2g (business to government), με την ονομασία e-Dorees.gov.gr, με στόχο τη σύζευξη των αναγκών του κράτους με τις προσφορές των ιδιωτών. Κάθε ιδιώτης (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) θα έχει τη δυνατότητα, έπειτα από ταυτοποίησή του με τους κωδικούς TAXIS, να ενημερωθεί αναλυτικά για τα έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί και εγκριθεί από το κράτος, ως αναγκαία για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και να αναλάβει ως «ανάδοχος αναδάσωσης» ένα ή περισσότερα από αυτά. Η λειτουργία της πλατφόρμας αναμένεται να ξεκινήσει από την Τετάρτη 18/8/2021.
Ενδεικτικές δράσεις προς χρηματοδότηση είναι: η αναδάσωση του Τατοΐου και του νοτίου τμήματος Πάρνηθας και Βαρυμπόμπης, οι υλοτομήσεις-καθαρισμοί, τα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα, η απομάκρυνση απορριμμάτων, αποβλήτων και κάθε υλικού, οι δενδροφυτεύσεις κ.ά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline