Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:50:12

Ποιά να είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ανακοινωθούν σε μια εβδομάδα στο πλαίσιο της ομιλίας του στη ΔΕΘ, μια σειρά αντισταθμιστικών μέτρων.


Τέτοια μπορεί να είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση της πλατφόρμας e-katanalotis ώστε ο πολίτης να μπορεί να συγκρίνει τιμές και να επιλέγει τα φθηνότερα προϊόντα, ή και των παρατηρητηρίων τιμών σε βενζίνη, καταναλωτικά προϊόντα κλπ που ήδη λειτουργούν, ωστόσο χρειάζονται ευρύτερη διάδοση.

Επίσης, στις προτάσεις περιλαμβάνονται και πιο επιθετικά μέτρα, όπως η αντισταθμιστική μείωση της φορολογίας (ΦΠΑ, ειδικού φόρου κατανάλωσης) σε αυτά τα προϊόντα, κυρίως στον καφέ. Επίσης, υπάρχει η σκέψη για ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου ακούει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις σκέψεις για επιδοματικές πολιτικές ή ορισμού «πλαφόν» στις τιμές, καθώς τέτοιες πολιτικές «στρεβλώνουν την αγορά» όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης υπάρχουν σκέψεις για στήριξη των πιο αδύναμων, δηλαδή παρεμβάσεις με βάση εισοδηματικά κριτήρια, εν γνώσει των αδυναμιών που έχει μια τέτοια πρόταση.

Πάντα στο τραπέζι βρίσκεται και η ενδυνάμωση των ελέγχων στην αγορά προς αποφυγήν κρουσμάτων αισχροκέρδειας.

Πριν τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει γνωστή η πορεία του ΑΕΠ και, συνεπώς, το εάν υπάρχει παραπάνω δημοσιονομικός χώρος ώστε η περίσσεια να διοχετευθεί στις αντισταθμιστικές πολιτικές καταπολέμησης της ακρίβειας. Το περιβάλλον δεν ευνοεί τις κυβερνητικές προσπάθειες, καθώς βρισκόμαστε στην ώρα που αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω της πανδημίας και ο εισαγόμενος πληθωρισμός δείχνει να ξεφεύγει από τα επιθυμητά όρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline