Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:45:49

Οι απολύσεις με προειδοποίηση – Πότε δίδεται τριπλάσια αποζημίωση

Με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021 δίδεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά τη διάρκεια του χρόνου της προμήνυσης.

Αλλάζει άρδην το τοπίο στην διαδικασία απόλυσης μισθωτού κατόπιν προειδοποίησης. Μέχρι πρότινος ο εργοδότης προειδοποιούσε τον εργαζόμενο και μετά τη λήξη του χρόνου προειδοποίησης τον απέλυε, καταβάλλοντας το μισό ποσό της αποζημίωσης που θα έδινε εφόσον δεν υπήρχε προειδοποίηση.
Με το νέο εργασιακό νόμο 4808/2021 δίδεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά τη διάρκεια του χρόνου της προμήνυσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του νέου νόμου ο εργαζόμενος διατηρεί όλα τα δικαιώματά του – όταν απαλλαγεί από την υποχρέωση εργασίας – ενώ ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις αποδοχές του εργαζόμενου μέχρι τη λήξη του χρόνου προειδοποίησης.
Ταυτοχρόνως ο εργαζόμενος ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.

Πέραν τούτου με το νέο νόμο διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης. Στις περιπτώσεις αυτές, ο εργοδότης υποχρεούται να επαναπροσλάβει τον εργαζόμενο και να καταβάλει μισθούς υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση.

Συγκεκριμένα άκυρες είναι οι απολύσεις που οφείλονται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, σε ενάσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, ή όταν αντίκεινται σε ειδική διάταξη νόμου (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών, κ.α.)
Επίσης για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης. Η απόλυση πατέρα τέκνου για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου. Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια. Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση. Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η απόλυση που γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος είναι σε κάθε περίπτωση άκυρη, χωρίς να απαιτείται να ελέγχεται εάν η καταγγελία τυχόν υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.

Τέλος προβλέπεται ότι μετά από αίτηση του εργαζόμενου ή του εργοδότη το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει επιπλέον – τριπλάσια – αποζημίωση στον εργαζόμενο, αντί της επαναπρόσληψης. Η πρόσθετη αποζημίωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τις αποδοχές τριών μηνών, ούτε μεγαλύτερη από το διπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό ένας εργαζόμενος που απολύεται και δικαιώνεται στο δικαστήριο μπορεί να εισπράξει συνολικά έως και το τριπλάσιο της νόμιμης αποζημίωσής του (κανονική αποζημίωση συν πρόσθετη). Αν δεν υποβληθεί αίτημα από καμία πλευρά, τότε το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την επαναπρόσληψη του δικαιωθέντος εργαζόμενου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline