Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:00:47

Ουραγός στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα στην Ε.Ε.

Παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Η επίδοση της Ελλάδας την τοποθετεί ανάμεσα στο Κιργιστάν και στη Βόρεια Μακεδονία. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως.

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που δημοσιεύει το ΚΕΦίΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2019.
Όπως προκύπτει από τη μελέτη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 78η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες (βελτιωμένη κατά 4 θέσεις), ενώ σε σχέση με τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. βρίσκεται τελευταία ανάμεσα στις 27 χώρες στη γενική κατάταξη, 21η στο μέγεθος του κράτους, 24η στην πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα και τελευταία στα υπόλοιπα τρία πεδία του δείκτη.

Η αναλυτική κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
• Μέγεθος του κράτους: 146η θέση (άνοδος 5 θέσεων).
• Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 56η θέση (πτώση 4 θέσεων).
• Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 67η θέση (άνοδος 2 θέσεων).
• Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 57η θέση (άνοδος 2 θέσεων).
• Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, στα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα: 87η θέση (πτώση 8 θέσεων).

Η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη σε ό,τι αφορά την οικονομική της ελευθερία, την τοποθετεί ανάμεσα στο Κιργιστάν και τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη κατάταξη, που αφορούσε δεδομένα του 2018, η χώρα μας σημείωσε άνοδο τεσσάρων θέσεων. Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 20 χωρών με το μεγαλύτερο μέγεθος του κράτους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδη Χατζή, «ο πλούτος δημιουργείται κυρίως με έναν τρόπο, την αποτελεσματική κατανομή των πόρων. Αυτό προϋποθέτει συναλλαγές σε ανοιχτές ανταγωνιστικές αγορές που λειτουργούν μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο εγγυάται τις αρχές του κράτους δικαίου και ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη. Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Παρά τις άτολμες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, παραμένουμε τελευταίοι στην Ε.Ε. διότι οι ανταγωνιστές μας ανοίγουν ταχύτερα τις δικές τους αγορές και βελτιώνουν τους θεσμούς τους. Αν αυτό δεν αλλάξει, ας μην έχουμε υψηλές προσδοκίες για το μέλλον».

Η Κύπρος, από την άλλη πλευρά, τοποθετείται στον φετινό δείκτη αρκετά ψηλά, λαμβάνοντας την 24η θέση στη συνολική κατάταξη ανάμεσα στα 165 κράτη. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αποστολίδη, επιστημονικό συνεργάτη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, «η καλή επίδοση στον φετινό δείκτη βασίζεται εν πολλοίς στη σχετικά χαμηλή φορολογία σε άτομα και εταιρείες, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επέτρεψε στην Κύπρο να βρίσκεται στην 24η θέση, παρά τα θεσμικά προβλήματα που συνεχίζουν να πλήττουν την οικονομική ελευθερία, όπως για παράδειγμα η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης».

Στην κορυφή του δείκτη βρίσκονται για ακόμα μια χρονιά το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, καταλαμβάνοντας την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα. Η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία και η Γεωργία συμπληρώνουν την πεντάδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline