Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  21:03:42

Απλήρωτοι λογαριασμοί. Ευ. Μυτιληναίος: Η «τέλεια καταιγίδα» έρχεται στην αγορά ενέργειας.

Ελέφαντας στο δωμάτιο οι απλήρωτοι λογαριασμοί – Πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων, δεν επαρκούν οι ΑΠΕ – Τι είπε για αλουμίνιο και Mytilineos.

«Η άνοδος της τιμής στο φυσικό αέριο έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε αναλογικά είναι σαν η βενζίνη από το 1,6 ευρώ που πωλείται σήμερα να είχε αυξηθεί στα 7 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σε αναλυτές.
Κατά τη διάρκεια παρουσίασης των επιδόσεων της Mytilineos το α' 6μηνο του έτους, στην οποία παρέστη αυτοπροσώπως, ο κ. Μυτιληναίος περιέγραψε ως εξής την κατάσταση που διαμορφώνεται εν μέσω των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας: «The perfect storm. Είμαστε στο έλεος του χειμώνα. Αν είναι βαρύς, θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα. Δεν θέλω να σκέφτομαι το ενδεχόμενο μιας κακοκαιρίας τύπου Μήδειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Η ΔΕΗ και οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Ο επιχειρηματίας χαρακτήρισε μεγάλο κίνδυνο σε αυτήν τη φάση τους απλήρωτους λογαριασμούς, «ένα θέμα για το οποίο δεν μιλά κανείς». Όπως είπε, είναι άλλο να πεις σε μια οικογένεια να πληρώνει -για παράδειγμα- 1.000 ευρώ τον χρόνο και άλλο 1.800 ευρώ, σε μια εποχή κατά την οποία δεν πρέπει να χάσεις χρήματα για να μην κινδυνεύσεις. Αναφερόμενος στην πρακτική των τιμολογίων με καθορισμένη τιμή – fixed price – σημείωσε πως δεν είναι ακόμη στην κουλτούρα του καταναλωτή: «Όταν ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα από αυτό που πρέπει, θα είναι όλα καλά. Όταν οι τιμές δεν θα είναι συμφέρουσες βάσει του τιμολογίου του, θα σπάει το συμβόλαιο και οι εταιρείες θα πρέπει να αντισταθμίζουν τις απώλειες, αν δεν έχουν ήδη προνοήσει γι' αυτό. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι στον σχεδιασμό μας να προσφέρουμε τέτοιου είδους τιμολόγια».

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνομιλώντας με τους αναλυτές, παρατήρησε ότι δεν πήραν επί της ουσίας θέση από το βήμα της ΔΕΘ ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένα θέμα που «καίει». Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξει μείωση στον φόρο κατανάλωσης στην περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές του ρεύματος, ο επιχειρηματίας απάντησε πως αυτό είναι πολιτικό και δημοσιονομικό ζήτημα, σημειώνοντας πάντως πως αν αυξηθεί το ρεύμα θα προστεθούν ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στα κοινωνικά τιμολόγια και με αυτόν τον τρόπο θα λείψουν χρήματα.

«Πλέον, η ΔΕΗ δεν έχει τον κοινωνικό ρόλο που είχε πριν, καθώς η τωρινή διοίκηση τη λειτουργεί περισσότερο με τη λογική της επιχείρησης, με την προσοχή της στραμμένη στους μετόχους της και στα αποτελέσματά της, και λιγότερο ως μια εταιρεία κοινής ωφέλειας», σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε αγώνα επιβίωσης τη λιανική πώληση στην ηλεκτρική ενέργεια: Το περιθώριο κέρδους είναι μικρό και απλώς προστίθεται στα κέρδη από άλλες δραστηριότητες.

«Θέλω να πω το εξής. Είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης πόσο μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline