Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:38:58

EasyJet: Έχασε τον έλεγχο, έπειτα από 26 χρόνια, ο Sir Stelios

Τον έλεγχο της easyJet, της αεροπορικής εταιρείας την οποία ίδρυσε πριν από 26 χρόνια, έχασε ο Στέλιος Χατζηιωάννου, έπειτα από την αύξηση κεφαλαίου των 1,2 δισ. λιρών.

Όπως μεταδίδει η Telegraph, ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που είναι γνωστός στη Βρετανία ως Sir Stelios, επέλεξε να μην συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να υποστεί dilution.
Συγκεκριμένα, ο επιχειρηματίας και η οικογένειά του είδαν το ποσοστό τους στην easyJet να μειώνεται στο 15,3% από 25,2%.

Καθώς η συμμετοχή του έπεσε κάτω από το φράγμα του 25%, ο Χατζηιωάννου δεν έχει πια δικαίωμα βέτο επί των βασικών αποφάσεων που λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο, οι οποίες απαιτούν την ψήφο των δύο τρίτων των μετόχων.
Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στην καριέρα του επιχειρηματία, ο οποίος ίδρυσε την easyJet το 1995, σε ηλικία 28 ετών, με ένα δάνειο 5 εκατ. λιρών από τον εφοπλιστή πατέρα του.
Όταν η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο επιχειρηματίας κράτησε περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της, το οποίο διατηρούσε έως και σχετικά πρόσφατα.

Τα τελευταία χρόνια, ο σερ Στέλιος έχει κατ΄ επανάληψη συγκρουστεί με τη διοίκηση της αεροπορικής για τα σχέδια επέκτασης της εταιρείας.
Αφότου η easyJet απευθύνθηκε στους μετόχους για την άντληση κεφαλαίων στις αρχές της πανδημίας, είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα στήριζε το δ.σ. στην περίπτωση που ζητούσε και πάλι ένεση ρευστού.
Η νέα αύξηση κεφαλαίου έγινε προκειμένου η easyJet να «βγάλει» τον χειμώνα και να προετοιμαστεί για την αναμενόμενη ανάκαμψη των αερομεταφορών. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η εταιρεία, της έγινε πρόταση εξαγοράς από την ανταγωνιστική Wizz Air, την οποία και αποφάσισε να απορρίψει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline