Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  16:26:27

Ειδική σύσκεψη αντίδρασης Θεοδωρικάκου- Στουρνάρα και επιτελών. Καλπάζουν οι ηλεκτρονικές απάτες: Αύξηση 200% μέσα στην πανδημία – Πώς το Διαδίκτυο έγινε απέραντος χώρος για απάτες κάθε είδους. Δεν αρκούν οι συστάσεις. Κύριο

Δράσεις προστασίας από ΕΛΑΣ και τράπεζες για την καταπολέμηση του φαινομένου και την προστασία των πολιτών, οι οποίοι συχνά συμπεριφέρονται ως αφελείς.

1,Οι επιτήδειοι απατεώνες του ηλεκτρονικού τομέα και εγκλήματος, κατάφεραν να αρπάξουν 40 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς, με μέθοδο fishing μέσα σε λίγους μήνες.

Κατά 200% έχουν αυξηθεί οι απάτες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι πολίτες να χάνουν χρήματα μέσα από τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μήνας Καραμήτρου στο OPEN, οι αστυνομικές αρχές διαπίστωσαν ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού το 2020, οι επιτήδειοι κατάφεραν να αρπάξουν 40 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο fishing. Ψάρεμα αφελών πελατών, που ορισμένοι νόμιζαν ότι μπορούσαν να επωφεληθούν και να κερδοσκοπήσουν..

Παράλληλα από την ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι από τους δράστες έχουν συνολικά χρησιμοποιηθεί περισσότεροι από 100 τρόποι ηλεκτρονικής απάτης, που κυρίως αφορούν σε συναλλαγές με τράπεζες.

Έκτακτη σύσκεψη Θεοδωρικάκου με Στουρνάρα, ηγεσία ΕΛ.ΑΣ και εκπροσώπους τραπεζών

Για αυτούς το λόγους πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μεγάλη σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο Διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προστατευτούν οι πολίτες απέναντι σε αυτού του είδους τις απάτες. Δεν αρκούν όμως μόνο οι συστάσεις και τα μέτρα διαφώτισης.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν και νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία των πολιτών και άλλα μέτρα συγκεκριμένης δρασης-αντίδρασης .
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε και τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου, το οποίο θα ελέγχει τα χτυπήματα των απατεώνων στο χώρο του Διαδικτύου. Το κέντρο θα συντονίζει τη συνεργασία των ελεγκτικών αρχών της ΕΛ.ΑΣ, με την τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες.

Θεοδωρικάκος: Το φαινόμενο της εξαπάτησης έχει εξαπλωθεί - Οι 3 δράσεις

«Δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών.

2.  7.10.2021.Τηλεφωνική απάτη: Επιτήδειοι μπαίνουν σε υπολογιστές και κλέβουν τα πάντα - Οδηγίες από ΕΛ.ΑΣ

Επιτήδειοι προσποιούνται ότι παρέχουν τηλεφωνική υποστήριξη για υπολογιστές και υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία των θυμάτων
Καμπανάκι κινδύνου χτυπά η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου και συνιστά την προσοχή των πολιτών καθώς έχουν καταγραφεί καταγγελίες για περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης από επιτήδειους. Η ΕΛ.ΑΣ προειδοποιεί ότι οι δράστες προσποιούνται ότι παρέχουν τηλεφωνική υποστήριξη για υπολογιστές, χωρίς ο κάτοχος έχει υποβάλει σχετικό αίτημα, και στη συνέχεια υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία του χρήστη.

Πώς στήνουν την απάτη οι επιτήδειοι

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, άγνωστοι προσποιούμενοι τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλης εταιρείας λογισμικού, «προθυμοποιούνται» να βοηθήσουν τους πολίτες στην επίλυση δήθεν τεχνικών προβλημάτων στους υπολογιστές τους ή να πραγματοποιήσουν έλεγχο γνησιότητας των εγκαταστημένων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους, ώστε να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν από τους ανυποψίαστους πολίτες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, αποκτώντας έτσι έλεγχο στον υπολογιστή τους και στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, όπως:

• λογαριασμούς e - banking ,
• λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης,
• φωτογραφίες και βίντεο,
• ιστορικό περιήγησης,
• κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές, ιστοτόπους, παιχνίδια κ.ά.,

Στη συνέχεια, οι δράστες πραγματοποιούν είσοδο στους τραπεζικούς λογαριασμούς και προβαίνουν σε οικονομικές συναλλαγές μεταφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά.

Οδηγίες από την ΕΛ.ΑΣ

Από την ΕΛ.ΑΣ συνίσταται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην ανταποκρίνονται στις κλήσεις αυτές και να μην αποκαλύπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία σε διάφορους επιτήδειους.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline