Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:38:46

Σαρώνει τις μεγάλες εργολαβίες ο Όμιλος της ΤΕΡΝΑ Α.Ε: Υπογραφή σύμβασης για την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά, που είχε μεταβληθεί επί χρόνια σε κουφάρι. Το υψηλότερο κτίριο της Ελλάδας μετά τον Πύργο των Αθηνών. Κύριο

Επίζηλο ακίνητο, με παλαιές φιλοδοξίες, ο Πύργος του Πειραιά, σκελετωμένο κτίριο επί χρόνια, είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών και συγκεκριμένα αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα.

Την πρώτη φάση των εργασιών της ανακατασκευής του Πύργου του Πειραιά ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Α.Ε, 100 % θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ..
Η σύμβαση, που υπεγράφη με την PIRAEUS TOWER AE (συνεργασία των εταιρειών «DIMAND AE», «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης – EBRD» και «Prodea Investments ΑΕ»), η οποία έχει αναλάβει με Σύστημα Παραχώρησης από τον Δήμο του Πειραιά την αξιοποίηση του Πύργου, προβλέπει τις εργασίες αποξήλωσης της υφιστάμενης όψης και την τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο της Ελλάδας, μετά τον Πύργο των Αθηνών και αποτελείται από 24 ορόφους και 2 υπόγεια, ενώ το ύψος του κτιρίου ανέρχεται στα 84 μέτρα.

Το έργο στο σύνολό του αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού ως Πύργου Πειραιά, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων εστίασης και υπόγειου χώρου στάθμευσης σε συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τ.μ..
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτήριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.
Το νέο έργο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών ιδιωτικών οικοδομικών έργων που εκτελεί η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το project αφορά την αποπεράτωση και λειτουργία του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, γνωστού και ως "Πύργου Πειραιά" σε δημοτικό ακίνητο, επιφάνειας 3.842,32 τετραγωνικών μέτρων, με σχεδιαζόμενη χρήση γραφείων, καταστημάτων, εστίασης, και υπόγειου χώρου στάθμευσης με συνολική δομημένη επιφάνεια 34.623,74 τετραγωνικά μέτρα. Το έργο αποτελείται από κτήριο, με 2 υπόγειους ορόφους, ισόγειο, μεσόροφο και 23 ορόφους πάνω από το ισόγειο. H ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτήριο γραφείων το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, οι προτεινόμενες χρήσεις του κτηρίου του "Πύργου του Πειραιά" θα κατανεμηθούν σε χώρους καταστημάτων, χώρους γραφείων, χώρους εστίασης, βοηθητικούς χώρους για Η/Μ εγκαταστάσεις και ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.
Η εμπορική χρήση προβλέπεται στο Ισόγειο, στο πατάρι του ισογείου, στον 1ο όροφο έως τον 3ο όροφο του κτηρίου. Η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθιστά την αρχική χρήση εμπορικής δραστηριότητας σύμφωνα με την οποία σχεδιάστηκε η κατασκευή του.

Συγκεκριμένα ανά όροφο θα υπάρχουν οι παρακάτω χρήσεις :
• Το ισόγειο θα αποτελείται από 8 εμπορικά καταστήματα
• Στο πατάρι του ισογείου θα υπάρχουν Η/Μ χώροι και αποθήκες καταστημάτων.
• Στον 1ο Όροφο προβλέπονται 3 εμπορικά Καταστήματα, βοηθητικοί Χώροι, WC, κλιμακοστάσια.
• Στον 2ο Όροφο θα δημιουργηθούν ένα ενιαίο εμπορικό κατάστημα καθώς και βοηθητικοί χώροι
• Στον 3ο Όροφο θα δημιουργηθούν εστιατόριο – καφέ επιφάνειας 400m2 και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων

Στους υπόλοιπους ορόφους του υψηλού τμήματος του κτηρίου (4ος έως 18ος και 21ος έως 22ος) θα αναπτυχθούν γραφειακοί χώροι σε διατάξεις "Open Plan" με κατακόρυφο κεντρικό πυρήνα δύο κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων με αποκλειστική χρήση. Η είσοδος θα πραγματοποιείται μέσω του κεντρικού χώρου υποδοχής (Lobby) στο ισόγειο του κτηρίου με σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης "access control".
Η σχεδίαση των γραφειακών χώρων του "Πύργου", έχει σαν γνώμονα την λειτουργικότητα, την ευελιξία των διατάξεων, την δημιουργία ευχάριστου και σύγχρονου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, καθώς και την δυνατότητα επιπλέον δραστηριοτήτων πέραν των εργασιακών.

Όσον αφορά το εστιατόριο που θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό, πρόκειται να λειτουργήσει στον 19ο & 20ο όροφο του "Πύργου". Το εστιατόριο θα αναπτυχθεί σε χώρο διπλού ύψους σε ένα τμήμα του και θα προσφέρει απρόσκοπτη θέα στους επισκέπτες του. Η λειτουργία του εστιατορίου αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας στο κτήριο και κατά τις βραδινές ώρες. Για την απευθείας πρόσβαση στο εστιατόριο, δημιουργούνται δύο εξωτερικοί ανελκυστήρες οι οποίοι θα οδηγούν από το ισόγειο στο εστιατόριο χωρίς ενδιάμεση στάση.
Τέλος στο πρώτο υπόγειο θα διαμορφωθεί ενιαίος χώρος στάθμευσης δυναμικότητας 44 θέσεων.

H ιστορία του κτιρίου

Ο Πύργος είναι το ψηλότερο κτήριο του Πειραιά και το δεύτερο στην Ελλάδα μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείται από 24 ορόφους. Η ανέγερσή του άρχισε το 1972 επί δημαρχίας Αριστείδη Σκυλίτση σύμφωνα με τον νόμο του 1968 που αύξησε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος οικοδόμησης μέχρι 28 ορόφους. Ο Πύργος φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Ι. Βικέλα, Γ. Μολφέση και Α. Λοΐζου. Η ανέγερση ολοκληρώθηκε το 1975 ενώ το 1983 πήρε την τελική του μορφή με την επένδυση των εξωτερικών επιφανειών του με γυαλί και μεταλλικά ελάσματα.

Εκτός από το ισόγειο και τους δύο πρώτους ορόφους οι οποίοι στέγασαν ένα σχολείο, ένα υπερκατάστημα ηλεκτρονικών ειδών και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, οι υπόλοιποι όροφοι παρέμειναν ανεκμετάλλευτοι. Ακολούθησε πρόσφατα, η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της Δημοτικής Αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας Dimand, Prodea Investments και της Αlphabank που χρηματοδοτεί το έργο.
Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμογή 2% ετησίως.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline