Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:20:03

Συνεχίζει να κατακρημνίζεται η λίρα την Τουρκία

Ο Ελβάν ως υπουργός Οικονπμικώνείχε διοριστεί τον Νοέμβριο του 2020, μετά την παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η θητεία του Ελβάν διήρκεσε μόνον ένα χρόνο αλλά χαρακτηρίστηκε από πολλαπλές κρίσεις.


Προχθές (Τετάρτη 1/12), η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας παρενέβη στις αγορές για να στηρίξει τη λίρα, η οποία έχει χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν 30 τοις εκατό της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Υπό την πίεση του Ερντογάν, η θεωρητικά ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το βασικό της επιτόκιο για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες ενώ ο πληθωρισμός παραμένει γύρω στο 20%. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό — το ακριβώς αντίθετο από τη συμβατική οικονομική σκέψη — και έχει υποστηρίξει σθεναρά ότι θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια.

Από το 2019, ο Τούρκος πρόεδρος έχει απομακρύνει τρεις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας που αντιτάχθηκαν στην επιθυμία του για χαμηλότερα επιτόκια. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Με συνέπεια από τις 2,5 λίρες το δολάριο πέρυσι, να έχει φτάσει η ισοτιμία τις 13,5 λίρες το δολάριο με αυξητικές τάσεις , Με συνέπεια μεγάλη ακρίβεια στην αγορά, με πρώτα τα τρόφιμα , φτωχοποίηση, τεράστιο τον πραγματικό πληθωρισμό, ευτελισμό μισθών και συντάξεων, μεγάλη κοινωνική δυσφορία και κυριαρχία στις συναλλαγές της Τουρκίας το δολάριο και το ευρώ.

Ο νέος υπουργός

Μετά την ανακοίνωση περί διορισμού του νέου υπουργού Οικονομικών και Θησαυροφυλακίου, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του μαζί με τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος θεωρείται ως εμπνευστής της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 ενώ μέλη της οργάνωσης του Γκιουλέν έχουν υποστεί διώξεις και φυλακίσεις από την παρούσα τουρκική κυβέρνηση.
Επίσης, σύμφωνα με την ertnews, τα τουρκικά μέσα πρόβαλλαν το γεγονός ότι ο Νουρεντίν Νεμπατί, είναι παράλληλα μέλος διαφόρων ενώσεων και ιδρυμάτων που συνδέονται με την οικογένεια Ερντογάν όπως το ίδρυμα νεολαίας TÜGVA, επί κεφαλής του οποίου είναι ο γιός του Τούρκου προέδρου Μπιλάλ.

Επίσης τα τουρκικά μέσα επεσήμαναν ότι ο Νεμπαντί έως πριν από λίγους μήνες ελάμβανε μισθό από την εταιρεία TURKTELEKOM ύψους 33.849 τουρκικές λίρες (περίπου 2.500 ευρώ).
Ο Νεμπατί είχε στενές σχέσεις με τον γαμπρό του Ερντογάν Μπεράκ Αλμπαϊράκ και παρέμενε σε στενή επικοινωνία και μετά την παραίτηση του Αλμπαϋράκ από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline