Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  14:39:35

Ανατιμήσεις – Ποιες επιδοτήσεις ρεύματος θα δοθούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2022

Τι αποφασίστηκε Παραμονή Πρωτοχρονιάς στο Μαξίμου για τις ανατιμήσεις. Νέα κριτήρια για τους οικιακούς καταναλωτές. Ενισχύσεις και σε όλες τις επιχειρήσεις.


Κλείδωσε το πακέτο μέτρων στήριξης νοικοκυριών και όλων των επιχειρήσεων για το 2022 απέναντι στην ενεργειακή κρίση και το κύμα ανατιμήσεων.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη αποφασίστηκε το νέο σύστημα ενίσχυσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμμαχοι ως προς το εύρος της στήριξης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τα αμερικανικά φορτία LNG που φτάνουν στην Ε.Ε. με αποτέλεσμα την πτώση των τιμών φυσικού αερίου TTF ακόμη και στα 65 ευρώ/MWh καθώς δημιουργούνται συνθήκες επαρκούς προσφοράς, η βελτίωση του καιρού που οδηγεί σε χαμηλότερη ζήτηση ενέργειας και η μεγαλύτερη συμμετοχή των υδροηλεκτρικών, ΑΠΕ και πυρηνικών (στην Ευρώπη) με συνέπεια τη ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι ενδεικτικό ότι στη Γαλλία η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος για αύριο 1η Ιανουαρίου του 2022 υποχωρεί πάνω από 27% και διαμορφώνεται στα 87,08 ευρώ/MWh, στην Αυστρία, την Ουγγαρία και την Κροατία κινούνται από τα 83 έως τα 84 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 82,58 ευρώ/MWh και στην Ελλάδα μετά από πολυήμερη μείωση των τιμών για αύριο ανεβαίνει στα 143,94 ευρώ/MWh.
Πάντως στην κυβέρνηση δεν επικρατεί εφησυχασμός. Για αυτό και σήμερα Παραμονή Πρωτοχρονιάς πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό η προαναφερόμενη σύσκεψη.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.
Πηγές θέλουν για τα νοικοκυριά να δίνονται ενισχύσεις αλλά με κριτήριο τη χρήση της κατοικίας. Αν θα είναι κύρια οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν ενισχύσεις. Δεν είναι σίγουρο, αν τελικά, θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ως προς τις επιχειρήσεις, οι πληροφορίες θέλουν να επιχορηγούνται σε πρώτη φάση όλες ανεξαιρέτως από την κατηγορία ηλεκτροδότησης (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση). Πιθανότατα οι ενισχύσεις θα είναι ως ποσοστό της κατανάλωσης με κάποια κλιμάκωση.
Το ύψος των επιχορηγήσεων θα εξετάζεται κάθε μήνα και θα διαμορφώνεται ανάλογα με το εύρος της αναπροσαρμογής της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος.
Τα μέτρα βρίσκονται, κατά τις πληροφορίες, στην DG COMP όπου αναμένεται να εξεταστούν και να δοθεί πολύ σύντομα έγκριση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline