Σάββατο 20 Απριλίου 2024  10:44:11

Κινητή τηλεφωνία: Από τις 10 Ιανουαρίου η εγγραφή των νέων στην πλατφόρμα για μηδενικά τέλη

Φθηνότερη είναι από την 1η Ιανουαρίου η κινητή και η καρτοκινητή τηλεφωνία, καθώς τέθηκε σε ισχύ το νέο, ενιαίο και σταθερό τέλος κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ύψους 10%.

Πρόκειται για την υλοποίηση, εκ μέρους των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, του μέτρου που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τα νέα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας ισχύουν αυτόματα, για κάθε σύνδεση κινητού που ανήκει σε φυσικό πρόσωπο, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από πλευράς του πολίτη. Αφορά σε όλες τις συνδέσεις, είτε, δηλαδή, πρόκειται για συμβόλαια, είτε για καρτοκινητά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς, τα τέλη κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού. Έτσι, το όφελος του μέτρου κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για το σύνολο κάθε μηνιαίου λογαριασμού και για όλους τους καταναλωτές. Ουσιαστικά οι περισσότεροι συνδρομητές θα έχουν όφελος 2% καθώς έχουν μηνιαίο λογαριασμό έως 50 ευρώ, ενώ περισσότερο ευνοημένοι θα είναι οι νέοι έως 29 ετών, για τους οποίους το τέλος μηδενίζεται.

Αναλυτικά, όσον αφορά τους νέους ηλικίας 15 - 29 ετών, ισχύει η πλήρης κατάργηση των τελών κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, από τις 10 Ιανουαρίου θα είναι διαθέσιμη μέσω του gov.gr η πλατφόρμα στην οποία οι νέοι της ως άνω ηλικιακής ομάδας θα μπορούν να δηλώνουν τον αριθμό του κινητού τους και να απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας. Η πλατφόρμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τι ισχύει για τους νέους

Συγκεκριμένα για την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή στους νέους έως 29 ετών απαιτείται προηγούμενη εγγραφή των δικαιούχων προσώπων στην εφαρμογή της Ενιαίας ψηφιακής Πύλης (gov.gr -ΕΨΠ). Στην περίπτωση ανήλικων, η εγγραφή πραγματοποιείται από το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια. Ο οικογενειακός δεσμός ταυτοποιείται μέσω του Μητρώου πολιτών ή των στοιχείων του εντύπου Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σε περίπτωση εγγραφής μέσω ΚΕΠ, ο οικογενειακός δεσμός ταυτοποιείται και βάσει του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης ή εγγράφου αρμόδιας αρχής μεταφρασμένο αρμοδίως και επικυρωμένο από αρμόδια ελληνική αρχή από το οποίο να προκύπτει ο οικογενειακός δεσμός, ή να προκύπτει η σύνδεση με το ανήλικο πρόσωπο, κατά περίπτωση.

Μηδενικός συντελεστής εφαρμόζεται για μία σύνδεση ή ένα καρτοκινητό ανά δικαιούχο, μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής στην εφαρμογή των δικαιούχων ή των εχόντων την επιμέλειά τους στην περίπτωση των ανηλίκων, από την πρώτη τιμολόγηση σε περίπτωση σύνδεσης συμβολαίου ή από την επόμενη ανανέωση χρόνου ομιλίας σε περίπτωση σύνδεσης καρτοκινητής. Η εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή αφορά τη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας από τον δικαιούχο/ χρήστη της σύνδεσης και ανεξάρτητα από το πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) προς το οποίο εκδίδονται οι λογαριασμοί ή το πρόσωπο που κατέχει την σύνδεση της καρτοκινητής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline