Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:46:49

ΕΝΦΙΑ με τον μήνα από τον Μάρτιο – Ο νέος νόμος

Επιβαρύνσεις σε όσους αυξήθηκαν οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων τους – Το σχέδιο με τις αλλαγές. 

Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται στην ατομική ακίνητη περιουσία φυσικών προσώπων εφόσον ξεπερνά τις 250.000 ευρώ και αφορά 450.000 ιδιοκτήτες, η διατήρηση των συντελεστών ΕΝΦΙΑ ως έχουν, η αύξηση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για να ενταχθούν περισσότεροι στην έκπτωση φόρου 50%, αλλά και η εφαρμογή «κόφτη» για να περιοριστούν οι μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν αυτόματα λόγω της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών είναι οι άξονες για τον νέο ΕΝΦΙΑ στον οποίο έχει καταλήξει το υπουργείο Οικονομικών.

Πριν έρθουν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ το 2022, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με όλες τις αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ολοκληρώνοντας έτσι το νέο πλαίσιο στήριξης των ιδιοκτητών που ξεκίνησε με την πλήρη απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης των γονικών παροχών για ακίνητα και περιουσίες αξίας έως 800.000 ευρώ για κάθε παιδί και κάθε εγγόνι.

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τις αλλαγές που «κλείδωσαν» την περασμένη εβδομάδα σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και οι οποίες θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για το 2022 θα αναρτηθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και η πληρωμή της 1ης δόσης θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Οι αλλαγές αυτές βασίστηκαν στις ασκήσεις προσομοίωσης που «έτρεξε» το υπουργείο Οικονομικών μετά και την αναπροσαρμογή – αύξηση στις περισσότερες περιπτώσεις – των νέων αντικειμενικών αξιών από 1.1.2022 και τις νέες εντάξεις 3.643 ζωνών-περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων. Στόχος είναι τα ετήσια έσοδα του κράτους από τους φόρους ακινήτων να ανέλθουν σχεδόν στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, μειωμένα κατά περίπου 70 εκατ. ευρώ, όπως άλλωστε καταγράφεται στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο μήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline