Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  17:27:47

"Κόφτης" στις αγορές προϊόντων και πλαφόν στις ηλεκτρονικές παραγγελίες

Αναφορικά με τον "κόφτη" στην αγορά συγκεκριμένων προϊόντων, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Γεωργιάδης παρέπεμψε σε αντίστοιχα μέτρα που είχαν παρθεί στην αρχή της πανδημίας.

"Κόφτη το κράτος με την έννοια που είχαμε βάλει στα αντισηπτικά με νόμο δεν έχουμε βάλει. Ψηφίστηκε μια διάταξη, κατ' αναλογία της διατάξεως που είχαμε ψηφίσει στην αρχή της πανδημίας για τα αντισηπτικά, τις μάσκες και υποχρεούται όλη η αλυσίδα από τον εισαγωγέα μέχρι τον τελικό πωλητή να δηλώσει στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα αποθέματα που έχει από μια σειρά προϊόντων. Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, άλευρα και λοιπά. Αυτό θα πει ότι πρώτον το κράτος θα γνωρίζει τα ακριβή μας αποθέματα από το κάθε προϊόν, οπότε να μπορούμε να σχεδιάζουμε την πολιτική μας αν δούμε ότι κάπου υπάρχει πρόβλημα. Δεύτερον και κυριότερο επειδή στη διάταξη λέμε ότι όποιος δεν δηλώσει μια ποσότητα εάν σε έλεγχο βρεθεί ποσότητα που δεν είναι δηλωμένη, αυτή η ποσότητα κατάσχεται και μπαίνει πρόστιμο από 5.000 έως 100.000 επιπλέον πέραν της κατασχέσεως, τι δεν επιτρέπουμε να συμβεί; Κάποιος να έχει κρατήσει κάποιες ποσότητες από αυτά τα υλικά στην αποθήκη του, να μην πουλάει, να δημιουργείται στην αγορά συνθήκες τεχνητής έλλειψης και να ανεβαίνει η τιμή για να το πουλήσει μετά ακριβότερα" εξήγησε.

Σε σχέση με το πλαφόν που μπήκε στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης έχει γίνει το ίδιο.
"Βάζουν πλαφόν διότι οι συνεχείς αναπαραγωγή από τα δελτία ειδήσεων ότι σε αυτά τα προϊόντα υπάρχει πρόβλημα έχει δημιουργήσει μια πολύ αυξημένη ζήτηση πολύ πάνω από την πραγματική δηλαδή. Αρχίζει ο κόσμος να αγοράζει για να αποθηκεύει στο φόβο ότι δεν θα βρει αυτό όμως μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη των προϊόντων. Άρα μπήκε το πλαφόν όχι γιατί υπάρχει έλλειψη, δεν έχουμε έλλειψη από κανένα από αυτά τα προϊόντα, ούτε από το ηλιέλαιο, υπάρχουν αποθέματα. Ακόμα η Ελλάδα έχει τις αποθήκες γεμάτες, δεν υπάρχει φόβος, μην στοκάρετε ηλιέλαιο δεν χρειάζεται. Υπάρχει και στις αποθήκες και των εμπόρων και των super market" κατέληξε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline