Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  20:56:09

G7: Λένε όχι στο αίτημα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια - Με διακοπή προμηθειών σε αέριο απειλεί η Ρωσία

Αρνητικές ήταν οι χώρες της G7 στο αίτημα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που εισάγουν από την Ρωσία.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλι από τις «μη φιλικές χώρες».

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έπειτα από συνομιλίες με ομολόγους του της G-7, σήμερα Δευτέρα, δήλωσε ότι αν γινόταν δεκτό το ρωσικό αίτημα θα αποτελούσε ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Χάμπεκ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7.

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι έγκυρες και οι εταιρείες οφείλουν και πρέπει να τις σεβαστούν. Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν» είπε.

«Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου. να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά -όπως μπορείτε να δείτε από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε- δεν θα διχαστούμε» κατέληξε ο κ. Χάμπεκ.

Απειλεί με αντίποινα η Μόσχα

Ωστόσο, η άρνηση της G7 δεν έμεινε αναπάντητη από την Μόσχα.

Ο Ρώσος βουλευτής, Ιβάν Αμπράμοβ, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ria, δήλωσε ότι η άρνηση της G7 να καταβάλει τις πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια θα οδηγήσει αδιαμφισβήτητα σε διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίρτρι Πεσκόφ, δήλωσε για το θέμα ότι η Ρωσία δεν θα κάνει φιλανθρωπία, αν η Ευρώπη αρνηθεί να πληρώσει στο ρωσικό νόμισμα.

Νωρίτερα σήμερα ο Πούτιν έδωσε προθεσμία ως τις 31 Μαρτίου θεσε στο υπουργικό συμβούλιο, στην κεντρική τράπεζα και στην Gazprom για να πραγματοποιήσουν αλλαγή νομίσματος για χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, όταν αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.

Πάντως, ο Πεσκόφ δεν αποκάλυψε ποια μέτρα εξετάζει να λάβει η Ρωσία αν η Ευρώπη αρνηθεί να πληρώσει σε ρούβλια, λέγοντας ότι αυτά τα ζητήματα θα επιλύονται, όταν ανακύπτουν.

«Αλλά σίγουρα δεν θα προμηθεύουμε φυσικό αέριο δωρεάν, αυτό είναι σίγουρο. Είναι δύσκολο να συμμετάσχουμε σε φιλανθρωπία στην κατάστασή μας» είπε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline