Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:48:45

Ευρωβαρόμετρο: Οι 9 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομία δεν είναι σε καλή κατάσταση

Σύμφωνα με την έρευνα ένα ποσοστό 77% δυσκολεύεται να πληρώσει τους μηνιαίους λογαριασμούς.

Απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία είναι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της ΕΕ για τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2022.

Ειδικότερα, σχεδόν 9 στους 10 (89%) που συμμετείχαν στην έρευνα υποστήριξαν ότι η οικονομία της χώρας δεν είναι σε καλή κατάσταση, όταν στην υπόλοιπη ΕΕ μόλις το 59% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θεωρούν κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι η ποιότητα της ζωής τους έχει υποστεί επιδείνωση είναι το υψηλότερο της έρευνας (85%), ωστόσο σε βάθος ενός χρόνου από την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το 55% πιστεύει ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι οι ίδιες (55%), σε αντίθεση με ποσοστό 22% που προβλέπει επιδείνωση.

Αναφορικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους οι Έλληνες που ερωτήθηκαν εμφανίζονται διχασμένοι. Το 50% την χαρακτηρίζει «καλή» και το 49% «κακή», όταν στην ΕΕ τα ποσοστά είναι 72% και 26% αντίστοιχα.

Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση του ποσοστού όσων δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς (77%), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι μόλις στο 33%.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κατάσταση στη χώρα, οι απαντήσεις από την Ελλάδα σε ποσοστό 24% είναι ότι οι προοπτικές θα είναι καλύτερες, 37% ότι θα είναι ίδιες και 38% χειρότερες. Σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 28% ότι περιμένουν οι προοπτικές να είναι καλύτερες, 37% οι ίδιες και 31% χειρότερες.

Σημαντικότερα θέματα για την Ελλάδα αποτελούν η υγεία (41%), η οικονομία (40%), η ανεργία (34%), και η άνοδος των τιμών, ο πληθωρισμός και το κόστος διαβίωσης (32%).
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διεξήχθη προτού την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη μιας ενεργειακής κρίσης που οδήγησε σε άνοδο των τιμών, του πληθωρισμού και του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline