Κυριακή 14 Αυγούστου 2022  00:31:51

Τα ακριβά καύσιμα δεν τρομάζουν ακόμα τους Ελληνες οδηγούς

Οι Αθηναίοι μένουν πιστοί στο ΙΧ τους παρά τη δύσκολη συγκυρία – Στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε γειτονιές άλλων δήμων επικρατούν συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας,

Το σαφάρι στους δρόμους της Αθήνας συνεχίζεται. Αν και το ράλι στις τιμές των καυσίμων φέρνει πονοκέφαλο, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν λένε να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Οσο κι αν αυτό προκαλεί αρχικά έκπληξη, μια αλληλουχία συγκυριών κρατά επί του παρόντος τους Αθηναίους κολλημένους στο τιμόνι.

Οι συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας, που επανήλθαν στις αρχές του φθινοπώρου, δεν έχουν αποκλιμακωθεί, παρά τη δύσκολη συγκυρία.

Η κίνηση πνίγει ακόμα, σε διαφορετικά διαστήματα της ημέρας, εκτός από το κέντρο της πόλης και γειτονιές. Σε Βύρωνα, Παγκράτι, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Κηφισιά, Νέα Σμύρνη, Γλυφάδα τα ΙΧ φαίνεται πως δεν σηκώνουν χειρόφρενο.

Εκρηκτικό κοκτέιλ
Με τις υποδομές της πόλης να είναι φτιαγμένες για 1 εκατ. οχήματα, ενώ σήμερα κυκλοφορούν στην Αττική περί τα 2,5 εκατ., απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις ώστε οι δρόμοι να μη γίνουν απροσπέλαστοι τα επόμενα χρόνια. Τα έργα που ξεκινούν στο Λεκανοπέδιο και τα εργοτάξια της Γραμμής 4 του μετρό σε επιβαρυμένους άξονες και γειτονιές της πόλης δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Με την ολοκλήρωσή του, βεβαίως, το έργο θα περιορίσει τα οχήματα στους δρόμους της πρωτεύουσας κατά 53.000 σε καθημερινή βάση.

«Σταμάτα – ξεκίνα»
Το τελευταίο διάστημα κάθε μέρα είναι και μια νέα πρόκληση στους δρόμους λόγω των έντονων μεταβολών στην κυκλοφορία. Στη μία αρτηρία η κίνηση αυξάνεται, ενώ στην άλλη μειώνεται. Η μεγάλη εικόνα όμως καθρεφτίζει συνθήκες κορεσμού. Μεγάλες αυξήσεις παρατηρούνται τελευταία στη Φιλολάου και στη λεωφόρο Καποδιστρίου, ενώ και η λεωφόρος Κύμης όλο και συχνότερα κινείται σε ρυθμούς «σταμάτα – ξεκίνα».

Καθυστερήσεις
Διαχρονική πρωταθλήτρια στέφεται η Λεωφόρος Κηφισού, που παραμένει στα κόκκινα. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας (ΚΔΚ) της Περιφέρειας Αττικής, κατά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου οι καθυστερήσεις στον Κηφισό κατέγραψαν αύξηση σε ποσοστό 9,8% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ειδικότερα δε, στο ρεύμα προς Λαμία καταγράφηκε αύξηση των διελεύσεων κατά 14,2% τις πρωινές ώρες αιχμής. Και αυτό σε ένα διάστημα που ξεκίνησε το μεγάλο ράλι στις τιμές των καυσίμων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που πλέον εκτόξευσε την τιμή της βενζίνης πανελλαδικά άνω των 2,11 ευρώ.

Η «ανοσία»
Πώς εξηγείται όμως αυτή η «ανοσία» των οδηγών που μένουν πιστοί στο ΙΧ τους; Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο σύμβουλος Διαχείρισης Κυκλοφορίας και Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Αττικής Κίμων Λογοθέτης, τέσσερις παράγοντες συνηγορούν στην εικόνα συμφόρησης στους δρόμους της πόλης. Πρώτον, η αυξημένη κινητικότητα, καθώς αποκαθίσταται μια αίσθηση κανονικότητας μετά την πανδημία, η οποία μέσα στον Μάιο εντείνεται με τις μετακινήσεις των μαθητών, καθώς είμαστε και μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά και η μη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline