Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  19:12:46

Νέα κατρακύλα στη Wall Street - Ανησυχία για την αύξηση των επιτοκίων

Σε bear market ο S&P 500, "βαθύ κόκκινο" για Dow Jones και Nasdaq. Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Για "επιθετικές αυξήσεις" ετοιμάζεται η κεντρική τράπεζα.

Σε bear market οδηγήθηκαν αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, με τις αποδόσεις των ομολόγων να εκτινάσσονται σε πρωτοφανή για την τελευταία δεκαετία επίπεδα, την ώρα που το δολάριο ενισχύθηκε μετά τις εκτιμήσεις ότι οι προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, Federal Reserve να τιθασεύσει τον πληθωρισμό θα βυθίσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση.

O Dow Jones υποχώρησε 2,18% ή κατά 683 μονάδες (στις 30.709) αφότου την περασμένη εβδομάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιανουάριο. Κατρακύλα και για τον S&P 500 με βύθιση 20% κάτω από το ρεκόρ του Ιανουαρίου, την ώρα που η Fed καλείται να αυξήσει τα επιτόκια πιο επιθετικά για να αντιμετωπίσει τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού. O Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 4,1%, ενώ το Bitcoin σημείωσε πτώση 15% και κινείται στο επίπεδο των 23.325 δολαρίων, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020.

Σε ίδια καθοδική πορεία και οι πιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με το bloomberg, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα από το 2011 επίπεδα, ενώ το επιτόκιο δύο ετών εκτινάχθηκε φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2008.

Πλέον, οι χρηματοπιστωτικές αγορές προετοιμάζονται ώστε η Fed να γίνει εξαιρετικά επιθετική μετά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη. Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της έως και 75 μονάδες βάσης για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που έφτασε στο 8,6% για τον Μάιο. Η τελευταία φορά που η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

Τι είναι το Bear market

Πτωτική αγορά (bear market) είναι μια αγορά στην οποία οι τιμές όλων ή ορισμένων ομάδων χρεογράφων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων πέφτουν ή αναμένεται ότι θα πέσουν και η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς.

Το φαινόμενο αυτό συνήθως απαντάται σε χρονικές περιόδους όπου:

• η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση
• η ανεργία είναι υψηλή
• ο πληθωρισμός αυξάνεται ταχέως
• υφίστανται μεγάλες μειώσεις οι αξίες των μετοχών
• παρουσιάζουν πτώση τα χρηματιστήρια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline