Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψηλά στα «φακελάκια» οι Ελληνες

Στο δημόσιο σύστημα υγείας εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα απαντούν οι πολίτες. Η Ελλάδα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό (13%) επιπλέον αμοιβών από πολίτες σε υγειονομικούς στην Ε.Ε. 

Τουλάχιστον ένας στους οκτώ πολίτες που απευθύνθηκαν σε υπηρεσία του συστήματος υγείας στη χώρα μας χρειάστηκε να δώσει «φακελάκι». Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων ο πιο διεφθαρμένος τομέας της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα, τα τελευταία τρία χρόνια η αίσθηση αυτή έχει ενταθεί.

Ειδικότερα, όπως κατέδειξε η τελευταία έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά, η οποία διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο και στην οποία συμμετείχαν από τη χώρα μας 1.013 άτομα, το 91% των Ελλήνων θεωρεί ότι το να δίνεις και να παίρνεις φακελάκια με χρήματα, καθώς και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος, είναι διαδεδομένα στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Το αντίστοιχο ποσοστό στην έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά το 2019 ήταν 81%. Ο μέσος όρος των πολιτών κρατών-μελών της Ε.Ε. που θεωρούν διαδεδομένη τη διαφθορά στο σύστημα υγείας της χώρας τους είναι 29%.

Η Ελλάδα μαζί με τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Πολωνία είναι οι χώρες που θεωρούν τον χώρο της υγείας ως τον πιο διεφθαρμένο σε σχέση με άλλους τομείς. Στην Ελλάδα, στις αρνητικές απόψεις αναφορικά με τη διαφθορά ακολουθούν οι φορολογικές αρχές (67%), οι πολιτικοί σε εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο (65%) και τα πολιτικά κόμματα (65%).
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωβαρόμετρου για τη διαφθορά, το 91% των Ελλήνων θεωρεί τη δωροδοκία διαδεδομένη στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Τους τελευταίους 12 μήνες από τη διενέργεια της έρευνας, το 54% των συμμετεχόντων Ελλήνων πολιτών χρειάστηκε να απευθυνθεί σε γιατρό ή μονάδα του δημόσιου συστήματος υγείας (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 77%). Από αυτούς, το 13% δήλωσε ότι, εκτός από τα επίσημα έξοδα, χρειάστηκε να δώσει επιπλέον αμοιβή ή δώρο αξίας σε νοσοκόμα ή γιατρό, ή να κάνει δωρεά σε νοσοκομείο (στην αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2019 το ποσοστό ήταν 14%). Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., όπου κατά μέσον όρο το 4% χρειάστηκε να δώσει «φακελάκι». Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία με 18%. Στον αντίποδα βρίσκονται οι Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Σουηδία, Ιρλανδία, Κύπρος και Εσθονία, όπου μόλις το 1% δήλωσε ότι χρειάστηκε να δώσει επιπλέον αμοιβή.

Οι Ελληνες σε ποσοστό 98% θεωρούν διαδεδομένο το γενικότερο πρόβλημα της διαφθοράς στη χώρα, έναντι του 68% που είναι ο μέσος όρος των πολιτών της Ε.Ε. Το 51% των Ελλήνων εκτιμά ότι έχει αυξηθεί την τελευταία τριετία το πρόβλημα της διαφθοράς, το 41% πιστεύει ότι παραμένει το ίδιο και το 6% ότι έχει μειωθεί, ενώ 2% απαντά ότι δεν γνωρίζει.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 55% των Ελλήνων θεωρεί αποδεκτό το να δώσει κάποιο δώρο εάν θέλει κάτι από τη δημόσια διοίκηση ή μια δημόσια υπηρεσία, καθώς και ότι το 51% των πολιτών πιστεύει ότι η καταγγελία υπόθεσης διαφθοράς θα ήταν άσκοπη γιατί οι υπεύθυνοι δεν θα τιμωρηθούν.

Πολυμέσα