Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:33:29

ΔΕΘ: Αυξήσεις συντάξεων, «επιταγή ακρίβειας» και άτοκα δάνεια

Οι δύο βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς επίσης και των συνταξιούχων επίσης από το 2023.

Στο φετινό πακέτο της ΔΕΘ που θα αανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10 Σεπτεμβρίου, πρωταγωνιστές θα είναι οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι
Εξετάζεται επίσης, η επιπλέον στήριξη για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ θα δούμε τι θα συμβεί και με τα «κλιματικά εισιτήρια».

«Κλιματικά εισιτήρια»

Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, λόγω των αυξήσεων στις τιμές στην ενέργεια, στα καύσιμα και γενικά λόγω ενεργειακής κρίσης, προσπαθούν να δώσουν κίνητρο στους πολίτες για να αφήσουν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια και να προτιμήσουν τα ΜΜΜ.

Κάποια από αυτά τα κίνητρα είναι τα πολύ φθηνά εισιτήρια ή ακόμα και δωρεάν, και σε αστικά αλλά και σε υπεραστικά μέσα, και με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες γλυτώνουν αρκετά χρήματα μέσα στον χρόνο αλλά και έτσι κρατάνε τον πληθωρισμό σε «φυσιολογικά επίπεδα»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραπάνω συζήτηση έχει γίνει και στην Ελλάδα, και μάλιστα δεν αποκλείεται η ελληνική κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να το εισάγει μέτρα στήριξης που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

Αν φυσικά ανακοινωθεί κάτι τέτοιο, θα έχει πολλά οφέλη. Εκτός από την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών θα μειωθεί και αισθητά η κίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα. Φυσικά αν οι περισσότεροι πολίτες μετακινούνται με ΜΜΜ τότε βοηθάει αρκετά και στη μείωση της ρύπανση στην ατμόσφαιρα.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για ένα ετήσιο πάσο αξίας 1.095 ευρώ (αντιστοιχεί σε 21 ευρώ την εβδομάδα ή 3 ευρώ την ημέρα), με το οποίο οι πολίτες μπορούν να κάνουν απεριόριστες μεταφορές με τα μέσα μεταφοράς, δημόσια και ιδιωτικά τρένα, αστικές συγκοινωνίες, εξαιρουμένων των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Μάλιστα έχει γίνει πρόβλεψη και για ηλικιωμένους, για ανέργους, για ΑΜΕΑ και για νέους μειωμένο «κλιματικό εισιτήριο» στα 821 ευρώ αλλά και οικογενειακό κλιματικό εισιτήριο αξίας 1.205 ευρώ για έως εξαμελείς οικογένειες (δύο γονείς και έως τέσσερα παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών). -Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά έως 5 ετών ταξιδεύουν δωρεάν-.

Αύξηση στις συντάξεις, επιταγή ακρίβειας και κατώτατος μισθός
Οι δύο βασικές εξαγγελίες που έχουν ήδη αποφασιστεί και ουσιαστικά προαναγγελθεί, είναι η αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς επίσης και των συνταξιούχων επίσης από το 2023.
Ένα επιπλέον μέτρο είναι η νέα επιταγή ακρίβειας. Μάλιστα, θα κοστίσει 300 εκατ. ευρώ και δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Θα δοθεί προς το τέλος του χρόνου και θα είναι βασικό μέτρο για τη στήριξη των εισοδημάτων του 2022, πέραν της πιθανής επανάληψης του fuel pass για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους πάντως, το οικονομικό επιτελείο θέλει να τραβήξει κόκκινη γραμμή στα αναδρομικά, περιοριζόμενη στην αποζημίωση όσων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και όχι όλων. Για τον ιδιωτικό τομέα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, κάτι ωστόσο που δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Ακίνητα και Airbnb
Ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος μίλησε σχετικά με την αύξηση της προσφοράς ακινήτων όπου θα επιφέρει και τη μείωση των τιμών και προανήγγειλε «σημαντικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Έχουμε δουλέψει σειρά προτάσεων, παρεμβάσεων και πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της προσβασιμότητας, ειδικότερα των νέων ανθρώπων σε φθηνότερα ακίνητα», προϊδέασε μάλιστα.

«Πρέπει να αντλήσουμε τα καλά παραδείγματα από πόλεις του εξωτερικού με σημαντική τουριστική κίνηση», ανέφερε, δεν μπορεί, άλλωστε, «το κέντρο κάθε μεγαλούπολης να γίνεται μια απέραντη τουριστική ζώνη, πρέπει να προστατεύσουμε τις πολλές και διαφορετικές χρήσεις, αυτό σημαίνει ένα ζωντανό, δυναμικό και δημοκρατικό κέντρο μιας μεγαλούπολης», τόνισε επιμένοντας πως «δεν μπορεί να είναι μονοθεματική Ντίσνεϊλαντ του τουρισμού η Αθήνα. Κι εδώ πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για τους όρους υπό τους οποίους κάποιος νοικιάζει Airbnb».

Με δυο λόγια θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για «ένα στρατηγικό σχέδιο με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις». Στο ερώτημα δε, τι μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμο, απάντησε: «μπορούμε και θα τρέξουμε πολλές παρεμβάσεις με δράσεις κρατικών ενισχύσεων, που θα φθάσουν άμεσα στα χέρια των δικαιούχων».

Άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ αλλά και αυξημένο επίδομα ενοικίου

Δάνεια έως 25.000 ευρώ άτοκα αλλά και επιδότηση των επιτοκίων για αγορά κατοικίας σκέφτεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την φετινή του επίσκεψη στη ΔΕΘ.

Σε δύο φάσεις σπάει το σχέδιο της κυβέρνηση προκειμένου να κάνει ευκολότερη η εύρεση στέγης σε ευάλωτες οικογένειες. Είτε θα χορηγηθούν ως κρατική επιχορήγηση, είτε ως άτοκα δάνεια ύψους 25.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος -και το δάνειο θα έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη.

Δικαιούχοι του στεγαστικού επιδόματος θα είναι οι νέοι έως 29 ετών καθώς και νέα ζευγάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια.
Ο «κουμπαράς» με τους πόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των μέτρων που αφορούν στη στέγαση, είναι «εξασφαλισμένος».
Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ- πρώην ΟΑΕΔ), ενώ προβλέπεται και η αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου και συμπράξεις με ιδιώτες.
Μάλιστα, σε πρώτο πλάνο για να δοθούν μπαίνουν 200 οικόπεδα, 100 κτίρια και 100 κενά καταστήματα που βρίσκονται στην κατοχή του πρώην ΟΑΕΔ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline