Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνά στεγαστικά για νέους με εισόδημα ακόμη και 715 ευρώ

Ενα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι 100.000 ευρώ θα πληρώνει μηνιαία δόση 294,46 ευρώ.

Νέοι και ζευγάρια με εισόδημα ακόμη και 715 ευρώ καθαρά, που σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν δάνειο για την αγορά κατοικίας, θα μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» και συγκεκριμένα στη δράση για τη χορήγηση φθηνών στεγαστικών δανείων μέσω συγχρηματοδότησης από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Οπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Εργασίας, πρακτικά όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό θα πληρώνουν δόση στεγαστικού δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερη από το ενοίκιο που αντιστοιχεί στο σπίτι που επέλεξαν, καθώς το επιτόκιο θα αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο των εμπορικών επιτοκίων και με τα σημερινά δεδομένα θα είναι πέριξ του 1%. Θα είναι μάλιστα μηδενικό για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Αναλυτικά, με βάση τα όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά και έχει συμφωνήσει το υπουργείο με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, το δάνειο θα καλύπτει έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, όταν σήμερα τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζών καλύπτουν συνήθως έως και το 80%. Αυτό σημαίνει ότι η ιδιωτική συμμετοχή που πρέπει να συνεισφέρουν οι νέοι μειώνεται στο 10% της αξίας του σπιτιού αντί για 20% που προβλέπεται στις συμβάσεις των τραπεζικών στεγαστικών δανείων.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, με το πρόγραμμα αυτό αποκτούν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό νοικοκυριά με μηνιαίο καθαρό εισόδημα ίσο με 715 ευρώ, που υπό κανονικές συνθήκες δύσκολα θα πληρούσαν τα τραπεζικά κριτήρια χρηματοδότησης. Ετσι, για παράδειγμα, ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει ένα σπίτι αξίας 100.000 ευρώ θα πρέπει αφενός να πάρει δάνειο 90.000 ευρώ (και να διαθέσει τα 10.000 ευρώ το ίδιο), αφετέρου να πληρώνει μηνιαία δόση 294,46 ευρώ, ώστε σε 30 χρόνια να γίνει δικό του. Στην περίπτωση που κάποιος θα έπαιρνε αντίστοιχο δάνειο από τράπεζα, χωρίς τη συνδρομή της ΔΥΠΑ, η δόση στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν 415 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως το όριο των 150.000 ευρώ είναι ρεαλιστικό, καθώς επισημαίνει ότι σε δεκάδες περιοχές των αστικών κέντρων αλλά και στην περιφέρεια υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα σε αυτήν την τάξη μεγέθους που μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές ανάγκες των νέων. Ενδεικτικά: Οι αντικειμενικές αξίες στην Αγία Παρασκευή κυμαίνονται από 1.500-2.050 ευρώ ανά τετραγωνικό, στο Μαρούσι 1.500-2.300 ευρώ, στην Πεύκη 1.300-2.250 ευρώ, στο 4ο Δημοτικό Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης (Τούμπα) 1.250-1.550 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αφορούν νεόδμητα ακίνητα, ενώ το πρόγραμμα των στεγαστικών δανείων αφορά ακίνητα κατασκευασμένα έως το 2007, οι αξίες των οποίων είναι προφανώς χαμηλότερες σε σχέση με τα νεόδμητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το όριο των 150.000 ευρώ είναι η χρυσή τομή ανάμεσα στα όρια που θέτει η αγορά και στην ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι ωφελούμενοι. Και μάλιστα νέοι, αφού κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού, και η έλλειψη στέγης είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια. Τα δάνεια που θα δοθούν θα είναι λιγότερα από 10.000 (10.000 θα είναι οι ωφελούμενοι, καθώς σε περίπτωση ζευγαριών ωφελούμενοι από ένα δάνειο θα είναι περισσότεροι από ένας), όμως σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων το πρόγραμμα θα διευρυνθεί.

Πολυμέσα