Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:26:08

ΕΕ: Η ένταξης Τουρκίας σε αδιέξοδο

Η διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ παραμένει σε αδιέξοδο. Δεν προχωράει και οι ευθύνες είναι της Άγκυρας. Τούτου συμβαίνει εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ανακοίνωσαν σήμερα οι Ευρωπαίοι στο τέλος μιας συνόδου στις Βρυξέλλες με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

«Η ΕΕ διαπιστώνει με πολλή λύπη πως, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά της, η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συμβούλιο κρατών της ΕΕ.

«Η ΕΕ διαπιστώνει επίσης πως η Τουρκία δεν έχει κάνει καμιά πρόοδο προς την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία», το βόρειο τμήμα της οποίας κατέχουν από το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΕΕ δήλωσε πάντως έτοιμη να προβεί σε μια χειρονομία. "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τον Ιούνιο ένα νέο κεφάλαιο συζήτησης, το κεφάλαιο 22 που αφορά την περιφερειακή πολιτική", ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας Ίμον Γκίλμορ, η χώρα του οποίου ασκεί ως τις 30 Ιουνίου την προεδρία των υπουργικών συνόδων της ΕΕ.

Η Τουρκία όμως πρέπει να δείξει καλή θέληση, επέμεινε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε. «Το κλειδί για τη βελτίωση των διαπραγματεύσεων είναι το πρόσθετο πρωτόκολλο που συνήφθη με την ΕΕ» και το οποίο η Τουρκία πρέπει να υπογράψει και να θέσει σε ισχύ.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline