Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019  21:33:37

Ιδιοκτήτες με ΦΑΠ το 2014. «Τελικά, το 75% θα πληρώσει λιγότερα έως πολύ λιγότερα. 20% πάνω -κάτω τα ίδια. Μόνο 5% θα πληρώσει περισσότερα». Δηλώσεις και υπολογισμοί του Χρύσανθου Λαζαρίδη, βουλευτή Επικρατείας και συμβούλου του Πρωθυπουργού. Κύριο

Η ομιλία του στη Βουλή χθες. Οι αντικειμενικές αξίες. Επισήμανση Λαζαρίδη: «... Αυτό το «οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα» θα ήθελα να το προσέξουμε. Το 90% των ανθρώπων που έχουν μόνο κάποιο ακίνητο κτίσμα –ένα διαμέρισμα, μία μονοκατοικία, ένα κατάστημα- και το νοικιάζουν θα πληρώσουν οπωσδήποτε λιγότερο, γιατί παντού έχουν μειωθεί οι συντελεστές φορολόγησης και μάλιστα έχουν φορολογηθεί για δεύτερη φορά.

Πέρυσι, όλοι φορολογήθηκαν ομοίως –αναλογικά, όπως λέμε- 15%, αυτή τη φορά μειώθηκαν 15% μεσοσταθμικά, αλλά για τους φτωχότερους μέχρι 21%, για τους πιο πλούσιους το κατώτερο μέχρι 4,4%».

ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ: Η περίπτωση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζουμε σήμερα είναι χαρακτηριστική αυτού που ονομάζουμε «διάψευση αρνητικών προσδοκιών». Συνήθως, η Κυβέρνηση καλλιεργεί υπερφίαλες προσδοκίες, διαψεύδονται και αυτό της στοιχίζει. Τώρα έχουμε –και δεν είναι η πρώτη φορά- ακριβώς το αντίστροφο. Η Αντιπολίτευση –και όχι μόνο, για να είμαστε δίκαιοι- καλλιεργεί αρνητικές προσδοκίες, οι οποίες διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Ακούσαμε ότι θα δημευτούν τα ακίνητα, ακούσαμε ότι θα είναι εξοντωτικοί οι φόροι των ακινήτων. Η πραγματικότητα που προκύπτει είναι πως θα έχουμε μία επιβάρυνση για τη χρήση του 2014 όση ήταν και το 2013, περίπου ίδια σε ύψος περίπου, αλλά επειδή γίνεται διεύρυνση φορολογικής βάσης, οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα έως πολύ λιγότερα. Κάποιοι, περίπου το 20%, θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια και ένα 5% θα πληρώσει περισσότερα, αλλά όχι πολύ περισσότερα που αφορά κυρίως υψηλότατης εισοδηματικής στάθμισης φορολογούμενους.

Αυτό το «οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα» θα ήθελα να το προσέξουμε. Το 90% των ανθρώπων που έχουν μόνο κάποιο ακίνητο κτίσμα –ένα διαμέρισμα, μία μονοκατοικία, ένα κατάστημα- και το νοικιάζουν θα πληρώσουν οπωσδήποτε λιγότερο, γιατί παντού έχουν μειωθεί οι συντελεστές φορολόγησης και μάλιστα έχουν φορολογηθεί για δεύτερη φορά. Πέρυσι, όλοι φορολογήθηκαν ομοίως –αναλογικά, όπως λέμε- 15%, αυτή τη φορά μειώθηκαν 15% μεσοσταθμικά, αλλά για τους φτωχότερους μέχρι 21%, για τους πιο πλούσιους το κατώτερο μέχρι 4,4%.

Αλήθεια, ξέρετε πόσοι είναι εκείνοι που πλήρωσαν ΦΑΠ; Είναι το 10% των φορολογουμένων. Οι μισοί από αυτούς που πλήρωσαν το ΦΑΠ, δεν θα πληρώσουν τίποτα, διότι είναι μεταξύ 200.000-300.000. Οι υπόλοιποι που θα πληρώσουν ξανά το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, θα πληρώσουν οπωσδήποτε λιγότερο, διότι θα πληρώσουν για μικρότερο κομμάτι της περιουσίας τους –αφού το αφορολόγητο είναι υψηλότερο και ξεκινάει από τις 300 χιλιάδες- με χαμηλότερους συντελεστές όλοι. Σας θυμίζω ότι ο συντελεστής του ΦΑΠ ξεκίναγε από το 2‰, τώρα ξεκινάει υψηλότερα από το 1‰ και ο υψηλότερος συντελεστής -ο οριακός, όπως τον λέμε- έφθανε στο 2% ή 20‰ και τώρα φθάνει στο 1% ή 10‰.

Συνεπώς, όλοι αυτοί που δεν έχουν οικόπεδα, πληρώνουν λιγότερο. Αυτοί που έχουν οικόπεδα, αρχίζουν να έχουν μία πρόσθετη επιβάρυνση. Στις πλείστες περιπτώσεις αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση, επειδή είναι με συντελεστή 1,5‰ που δεν υπάρχει διεθνώς, θα έχουν μικρή πρόσθετη επιβάρυνση. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά που πληρώνουν επιπλέον γιατί έχουν οικόπεδα, είναι λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από το ΦΑΠ και από το κτίσμα. Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται «μία η άλλη» και υπάρχουν και κάποιοι που θα πληρώσουν περισσότερα.

Το επόμενο σκέλος στη διεύρυνση φορολογικής βάσης, δηλαδή τα αγροκτήματα, έχουν πολύ μικρή επιβάρυνση. Τα 2 ευρώ -0,5 για τα βοσκοτόπια- τα 2,5 ευρώ –που δεν είναι καν 2,5- για τα αρδευτικά οι ίδιοι οι αγρότες θεωρούν ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά.
Έτσι επιτύχαμε ένα φόρο, στον οποίο υπάρχει περίπου η ίδια η επιβάρυνση, με τους περισσότερους να πληρώνουν λιγότερα και ιδιαίτερα να ελαφρύνονται οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις.

-Όσον αφορά στις αντικειμενικές αξίες, το επιχείρημα είναι εύλογο, αλλά έχουμε ισοδύναμο αποτέλεσμα μείωσης των αντικειμενικών αξιών. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες μας λένε ότι οι εικαζόμενες αγοραίες τιμές είναι 30% χαμηλότερα από τις αντικειμενικές αξίες. Προσέξτε, οι αγοραίες τιμές τώρα σε σχέση με τις αγοραίες τιμές προ πενταετίας δεν είναι 30%, αλλά –πράγματι- είναι 60% πιο κάτω. Αλλά οι αντικειμενικές αξίες έμειναν αναλλοίωτες από το 2007. Άρα, η βάση μέτρησης είναι οι αντικειμενικές αξίες.

Θα ήθελα να αναφέρω ένα παράδειγμα. Ένα διαμέρισμα, το οποίο κόστιζε 180 χιλιάδες στον κατασκευαστή, το πήρε κάποιος με 180 χιλιάδες και το δήλωσε αντικειμενική αξία 100 χιλιάδες το 2007. Αυτό το διαμέρισμα σήμερα έχει εικαζόμενη αξία 75 χιλιάδες, το οποίο είναι 60% πιο κάτω από την πραγματική αγοραία αξία του πριν από έξι χρόνια –δηλαδή, από τις 180 χιλιάδες- αλλά είναι μόνο 25% πιο κάτω από τις 100 χιλιάδες.

Συνεπώς, όταν μιλάμε για μείωση των αντικειμενικών αξιών κανένας δεν δίνει νούμερο πάνω από 30% και θυμηθείτε το αυτό. Πέρυσι το ΕΕΤΗΔΕ μειώθηκε 15%, φέτος μειώνεται μεσοσταθμικά 15%. Βέβαια, 15% και 15% δεν κάνει 30%, αλλά κάνει 27,5. Είναι, λοιπόν, 27% μόνο από εκεί.

Ο ΦΑΠ δεν μειώθηκε πέρσι. Τώρα μειώνεται. Πόσο μειώνεται; Πάρα πολύ. Οι μισοί δεν πληρώνουν καθόλου ΦΑΠ. Εκεί τα μηδενίσαμε. Οι άλλοι μισοί πληρώνουν αισθητά λιγότερο, μέχρι και 50% μεσοσταθμικά, αλλά εκεί υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Συμπέρασμα: Αφού δεν μειώθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, ελαφρύνθηκαν με μείωση συντελεστών και αύξηση αφορολόγητου. Είχαμε ισοδύναμο αποτέλεσμα. Αυτό να μην το ξεχνάμε, να μην το βγάζουμε από τη συζήτηση. Αν κρατούσαμε τους ίδιους συντελεστές και μειώναμε τις αξίες, την ίδια επιβάρυνση θα είχαμε, για να μην πω ότι σε μερικές περιπτώσεις θα ήταν και αυξημένη.

Έγινε μια σειρά από τομές μ' αυτό το νομοσχέδιο. Πρώτη τομή: Διεύρυνση φορολογικής βάσης. Πάρα πολλοί έλεγαν γι' αυτό, «ήμουν νιός και γέρασα», αλλά τώρα έγινε για πρώτη φορά και έγινε σε πολλές διαστάσεις, και στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια και παντού. Δεύτερον, αυτό που είχαμε υποσχεθεί: Πολλοί φόροι σε έναν. Τρίτον, δεν πληρώνεται πλέον στη Δ.Ε.Η. Τέταρτον, για δεύτερη φορά μειώνεται η επιβάρυνση.

Τις δύο μεγαλύτερες τομές δεν τις έχουμε αναφέρει ακόμα. Η μία είναι ότι ουσιαστικά φτιάχτηκε κτηματολόγιο, δηλαδή φτιάχτηκε αυτό που έχει «στοιχειώσει» την Ελλάδα εδώ και εκατό χρόνια, γιατί εδώ και εκατό χρόνια το έχουν άλλες ομοειδείς χώρες. Η βάση του κτηματολογίου υπάρχει. Το 85% του κτηματολογίου, που επιχειρήθηκε πολλές φορές, δεν έγινε ποτέ. Υπάρχει τώρα. Το 15% που λείπει δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωσή του πάνω στο χάρτη. Τώρα με το google earth και με τα gps είναι πολύ εύκολο να γίνει και δεν κοστίζει κιόλας.

Το δεύτερο είναι ότι μειώθηκαν αισθητά οι καταπατήσεις ιδιωτών σε βάρος της δημόσιας γης. Τώρα, επειδή θα πληρώσουν κάποιο φόρο, αποτραβήχτηκαν οι περισσότεροι, όχι όλοι, και αυτό φαίνεται αν το δεις πάνω στο χάρτη, πάνω στο google earth, εκεί που βλέπεις την πραγματική εικόνα της κατάστασης στο έδαφος, δηλαδή βλέπεις καλλιεργημένες εκτάσεις μέσα στα δημόσια εδάφη γιατί κανείς δεν τις διεκδικεί, γιατί κάποιος τις καλλιεργούσε και τώρα αποτραβήχτηκε. Δεύτερον, έχουν μειωθεί πάρα πολύ, περίπου στο 1/3, οι καταπατήσεις ιδιωτών σε ιδιώτες, γιατί τώρα που πρέπει κάποιος να πληρώσει φόρο, τραβιέται πίσω.

Θέλω να κάνω μόνο μία παρατήρηση: Υπάρχει μια σειρά από βελτιώσεις που παρ' όλα αυτά θα γίνουν. Θα ήθελα μία πρόσθετη βελτίωση: Αυτοί των οποίων τη γη την πήραν κρατικοί φορείς, δημόσιοι φορείς, είτε είναι ΟΤΑ είτε είναι άλλοι και τώρα καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αυτή τη φορά τον ΕΝΦΙΑ να τον αναλάβει αυτός που τους πήρε τη γη και να τον πληρώσει αυτός, αλλιώς να τους επιστρέψει τη γη. Αυτό θα είναι μία ουσιώδης βελτίωση, επαναστατική, θα έλεγα. Νομίζω ότι την ανέφερε η κ. Πατριανάκου. Δεν ξέρω πώς προχωράει. Πρέπει να προχωρήσει και να γίνει και αυτή. Αυτό θα είναι μία επαναστατική τομή.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα