Σάββατο 17 Αυγούστου 2019  20:05:14

Amstel, Heineken, ΑΛΦΑ, Amstel Pils, Fischer, BIOΣ- 5. Αθέμιτες πρακτικές εμπορίας και ανταγωνισμού καταλογίζονται στην «ΑΘΗΝΑΪΚΉ ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ» από την Ανώτατη Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κύριο

Επιβαρύνεται το κλίμα αξιοπιστίας και επιχειρηματικού κύρους σε μια εποχή ολοένα και μεγαλύτερης πτωτικής πορείας στην παραγωγή, σε πωλήσεις, σε επιρροή στην αγορά. Θλιβερά φαινόμενα ορισμένες διακρίσεις και βραβεία της εταιρείας λ.χ. για κοινωνική υπευθυνότητα, σύγχρονη ανάπτυξη, επιχειρηματικό-συνεργατικό ήθος, υποστηρίζουν οι επικριτές της, μετά την απόφαση- καταπέλτης.

Επιβαρυντικά, σχεδόν καταδικαστικά και απαξιωτικά για την Αθηναϊκή Ζυθοποιία είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΠΑΝΤ) στην αγορά μπίρας, η οποία διήρκεσε για πάνω από 10 χρόνια. Επιδεινώνουν την κακή, πτωτική πορεία της ξένης ζυθοβιομηχανίας, η οποία μετά τη μακρά περίοδο άνθισης στην παραγωγή και τις πωλήσεις αλλά και το εταιρικό κύρος, σταδιακά ξεπέφτει σε όλα τα επίπεδα.

Από τα συστήματα παραγωγής και τις πωλήσεις έως τις αποτυχημένες, συμβατικές και χωρίς ανανέωση διαφημιστικές καμπάνιες . Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από την παραπάνω έρευνα της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΠΑΝΤ προκύπτουν στοιχεία, ότι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, και μέσω άλλων πρακτικών με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών από τους διαύλους διανομής και διάθεσης.

Ειδικότερα, αποδίδονται στην εταιρεία πρακτικές οι οποίες ανάγονται στην επιβολή όρων αποκλειστικής προμήθειας, ιδίως σε αλυσίδες λιανικής και σημεία επιτόπιας κατανάλωσης, με τη χορήγηση σημαντικών χρηματικών και άλλων παροχών στους πελάτες της υπό όρους αποκλειστικότητας / περιορισμού του εφοδιασμού από ανταγωνιστές της, καθώς και στην επιβολή εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων.

Επίσης, αποδίδονται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων με τον όρο περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης για αποθεματοποίηση, η άσκηση πίεσης στους χονδρεμπόρους για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων, κ.ά. Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα για τις συνθήκες στην αγορά μπίρας ξεκίνησε πριν από περίπου μια δεκαετία ενώ καταγγελία για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής έκανε η Μύθος Ζυθοποιία το 2006.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χθες, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού συνέταξε πολυσέλιδη εισήγηση - περί τις 600 σελίδες - καταπέλτη σε βάρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, με βάση την οποία την κατηγορεί για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, κατηγορία την οποία αρνείται με ανακοίνωση της η εταιρεία. Το θέμα πρόκειται να έλθει στην ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις 20 Φεβρουαρίου 2014.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού η έρευνα ήταν αυτεπάγγελτη, ενώ παράλληλα έγινε και διερεύνηση σχετικής καταγγελίας της Μύθος Ζυθοποιίας Α.Ε. κατά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Α.Ε.

Ειδικότερα από την έρευνα της υπηρεσίας προκύπτουν στοιχεία, με βάση την εισήγηση, σύμφωνα με τα οποία «η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είχε υιοθετήσει και υλοποιούσε ενιαία, μακρόχρονη και στοχευμένη πολιτική για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, κυρίως με την επιβολή αποκλειστικότητας σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής πώλησης, και μέσω άλλων πρακτικών με σωρευτικό αποτέλεσμα την απομόνωση των ανταγωνιστών από τους διαύλους διανομής και διάθεσης».

Επίσης «αποδίδονται στην εταιρία πρακτικές οι οποίες ανάγονται στην επιβολή όρων αποκλειστικής προμήθειας, ιδίως σε αλυσίδες λιανικής και σημεία επιτόπιας κατανάλωσης, με τη χορήγηση σημαντικών χρηματικών και άλλων παροχών στους πελάτες της υπό όρους αποκλειστικότητας / περιορισμού του εφοδιασμού από ανταγωνιστές της, καθώς και στην επιβολή εκπτώσεων πίστης και στόχων πωλήσεων. Επίσης, αποδίδονται στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία πρακτικές προς χονδρεμπόρους, όπως η παροχή σε αυτούς σημαντικών οικονομικών κινήτρων με τον όρο περιορισμού του εφοδιασμού τους από ανταγωνιστές, προνομιακών όρων πίστωσης για αποθεματοποίηση, η άσκηση πίεσης στους χονδρεμπόρους για διακοπή της διακίνησης ανταγωνιστικών σημάτων, κ.ά.».

Κι όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα συνεδριάσει στις 20 Φεβρουαρίου 2014 για να εξετάσει εάν συντρέχει κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά του ζύθου από την εταιρία Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε., «κατά παράβαση των άρθρων 2 ν. 703/1977, νυν 2 ν. 3959/2011, και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία θα αποφασίσει «συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα της αποδεικτικής διαδικασίας και τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών».
Εν τω μεταξύ με ανακοίνωση της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναφέρει ότι «ενημερώθηκε σήμερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την εισήγηση για την μακροχρόνια έρευνά της στην αγορά της μπίρας, που ξεκίνησε το 2001 και διήρκεσε περισσότερα από 12 χρόνια. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της εισήγησης και δυσκολεύεται να τους αντιληφθεί, δεδομένου ότι:

- Η ελληνική αγορά μπίρας είναι άκρως ανταγωνιστική και αριθμεί πολλές εταιρίες αλλά και προϊόντα που ξεκίνησαν τη δραστηριοποίησή τους την τελευταία δεκαετία

- Ο αριθμός των εταιριών που παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα μπίρας αυξήθηκε από 5 το 2000 σε πάνω από 20 σήμερα
- Οι νέες εταιρίες στην αγορά έχουν, σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, αναπτυχθεί με επιτυχία και αποκτούν αυξανόμενα μερίδια αγοράς
- Σήμερα πάνω από 100 διαφορετικές ετικέτες μπίρας διακινούνται από 1.300 ανεξάρτητους χονδρεμπόρους και διατίθενται στους έλληνες καταναλωτές σε όλη την επικράτεια μέσα από σημεία λιανικής πώλησης που υπερβαίνουν τις 100.000.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υγιή ανάπτυξη της αγοράς».
Στην ανακοίνωση της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπενθυμίζει ότι «με τέσσερις μονάδες -στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λαμία- και 1.000 εργαζόμενους, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία παράγει, επενδύει και προσφέρει στην Ελλάδα εδώ και πενήντα χρόνια. Μέσα από το πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού συνεργάζεται με 3.000 έλληνες αγρότες και δημιουργεί προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα. Με προμηθευτές 4.350 ελληνικές εταιρίες, πάνω από το 90% του κόστους και των δαπανών παραγωγής παραμένουν στην Ελλάδα.

Οι θέσεις εργασίας που προκύπτουν άμεσα και έμμεσα από τις δραστηριότητες της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ξεπερνούν τις 28.000 και αντιστοιχούν στο 0,7% της συνολικής απασχόλησης. Η εταιρία είναι εδώ και χρόνια προσανατολισμένη στην ανάπτυξη των εξαγωγών, ο κύκλος εργασιών των οποίων ανέρχεται σε €20 εκατομμύρια περίπου. To επενδυτικό πλάνο της παραμένει σταθερό, με προγραμματισμένα €18 εκατομμύρια για το 2014 και €50 εκατομμύρια για την επόμενη τριετία».

Αναφορικά με την κατηγορία της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης η εταιρεία επισημαίνει ότι «θα εξετάσει ενδελεχώς όλους τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στην εισήγηση, θεωρώντας, πάντως, ότι τα συμπεράσματα δεν αποτιμούν σωστά την πολιτική και τους στόχους της εταιρίας που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στα επόμενα στάδια της διαδικασίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι τελικώς θα αποκατασταθεί η ορθή εικόνα της εταιρίας και της υγιούς εξέλιξης της αγοράς».

Σχετικά με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία:

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής και εμπορίας μπίρας στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1963 από μια ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών και σήμερα αποτελεί μέλος του Ομίλου Heineken N.V. Παράγει στην Ελλάδα τις μπίρες Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock, Amstel Radler, Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer, ΒΙΟΣ 5 και το φυσικό μεταλλικό νερό ΙΟΛΗ στα τέσσερα εργοστάσιά της σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Λαμία. Παράλληλα, εισάγει γνωστές μάρκες όπως: Sol, Mc Farland, Erdinger, Duvel, Chimay και άλλες. Τέλος, με τη βοήθεια ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής και πώλησης παράγει και διανέμει περισσότερα από 25 προϊόντα σε 20 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική και την Ωκεανία.

Παράλληλα με την επιχειρηματική της ανάπτυξη, η εταιρία επενδύει επί σειρά ετών στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας, στην υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς και δίκαιου εργασιακού περιβάλλοντος, την ενημέρωση των καταναλωτών για την υπεύθυνη κατανάλωση του αλκοόλ και την κοινωνική προσφορά, πάντα με την έμπρακτη συμβολή των εργαζομένων της, με διαφάνεια και λογοδοσία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα