Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  09:25:18

Το Υπουργείο Οικονομικών το αποδέχεται αλλά δεν το εφαρμόζει: «Για τη μείωση των φορολογικών εσόδων φταίει κυρίως η ύφεση». Κύριο

Άλλα παραδέχεται στις διαπιστώσεις για τον Προϋπολογισμό του 2013 κι άλλα εφαρμόζει στην πράξη.

Σχεδόν όλα όσα υποστηρίζει η ελεύθερη αγορά, οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες αποδέχεται το υπουργείο Οικονομικών μέσα από τις σελίδες του νέου Προϋπολογισμού, με γενική εισήγηση του υπουργού κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Από την ανάγκη να μειωθεί το Κράτος και να εξοφληθούν τα χρέη του σε προμηθευτές, κατασκευαστές και Δικαιούχους ΦΠΑ έως την αποτυχία των εξοντωτικών ελέγχων για φορολογικά έσοδα και τις διαρκείς επιβαρύνσεις σαν «αντιστάθμισμα».

Όμως, στην πράξη  ακολουθούνται τα αντίθετα, που σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών είτε υποκρίνεται συστηματικά είτε πάσχει από σύνδρομο διπλής ταυτότητας και διγλωσσίας. Ωστόσο τα κείμενα αυτά, ένα από τα οποία δημοσιεύουμε σήμερα, έχουν την αξία τους γιατί ενισχύουν το οπλοστάσιο του ιδιωτικού τομέα απέναντι σε ένα δημόσιο τομέα, σε ένα Κράτος αναξιόπιστο, αντιφατικό, διχασμένο.

Συγκεκριμένα παραθέτουμε μια περικοπή αποκαλυπτική για την υστέρηση των δημοσίων εσόδων, με παραδοχές επιγραμματικές μεν αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να βασίσει κανείς ολόκληρη επιχειρηματολογία σε βάρος του υπουργείου Οικονομικών και της φορολογικής του πολιτικής.

Είναι από τη σελίδα 11 του νέου Προϋπολογισμού, στο κεφάλαιο «Οικονομικές Εξελίξεις και Προοπτικές» και έχει επί λέξει ως εξής:

. «…….Ως προς την απόδοση των μέτρων για τη δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να αναφερθεί η μικρότερη, σε σχέση με την αύξηση των συντελεστών, αποδοτικότητα των φορολογικών εσόδων. Το φαινόμενο οφείλεται σε αρκετούς λόγους όπως η ύφεση, η μείωση του εισοδήματος των φορολογουμένων, η φοροδιαφυγή, η περιορισμένη ρευστότητα των επιχειρήσεων και των ιδιωτών και η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων από τα δικαστήρια. Καταμερισμός της υστέρησης σε κάθε έναν από τους παραπάνω παράγοντες είναι δύσκολο να γίνει.

Αν όμως ληφθούν υπόψη οι ελαστικότητες φορολογικών εσόδων, όπως αυτές εκτιμώνται από τους διεθνείς οργανισμούς, προκύπτει, σύμφωνα με ε-κτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι τα 2/3 της υστέρησης του συνόλου των εσόδων από έμμεσους και άμεσους φόρους αποδίδονται στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ταυτόχρονα, όμως, δρομολογήθηκαν κάποιες σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, η δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο τομέα, το ενιαίο μισθολόγιο, η αναδιάρθρωση και συγχώνευση φορέων και υπηρεσιών του Δημοσίου, ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης και των υπηρεσιών υγείας. Μεταρρυθμίσεις βέβαια που θα πρέπει να ενισχυθούν, να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν…..».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline