Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  13:39:38

Αφορολόγητες και προστατευμένες όλες οι καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία. Έκλεισε οριστικά το θέμα για θυρίδες και λογαριασμούς. Παραδοχές Υφυπουργού Μαυραγάνη χθες. Κύριο

Η καυτή ερώτηση και αγόρευση του βουλευτή Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ Γιώργου Κυρίτση, γνωστού ηθοποιού και συγγραφέα.. Οι αμήχανες εξηγήσεις του υφυπουργού Οικονομικών για τις αποτυχημένες προσπάθειες έως σήμερα. Οι νέες προσδοκίες για ευρωπαϊκή παρέμβαση στην Ελβετία στο μέλλον. Το προηγούμενο Αγγλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Αυστρίας.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εμείς γνωρίζαμε εδώ και καιρό την άρνηση της Ελβετίας να συνάψει συμφωνία για τη φορολόγηση καταθέσεων που διαθέτουν οι Έλληνες στις ελβετικές τράπεζες. Και οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν από τις εξελίξεις και η προχθεσινή συνάντησή σας με την Ελβετίδα υπουργό Οικονομικών έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Για την ακρίβεια, μάλλον επιστρέψαμε πάλι στο μηδέν.
Η κυρία υπουργός χαρακτήρισε παρωχημένο το μοντέλο συμφωνίας που πέτυχε η Βρετανία για τη φορολόγηση καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες, αλλά η Βρετανία τα λεφτά της τα πήρε. Τι απέκλεισε επί της ουσίας η κυρία αυτή; Απέκλεισε τη δυνατότητα να εισπράξει η ελληνική πλευρά προκαταβολή έναντι του φόρου που τελικά θα απέδιδαν οι ελβετικές τράπεζες ως φόρο στην πηγή.

Αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Η συμφωνία θα επέτρεπε στο ελληνικό δημόσιο να αντλήσει σημαντικά ποσά. Εδώ θα ανοίξω μία παρένθεση: Δεν καταλαβαίνω γιατί πανηγύριζε και ο κ. Πάγκαλος και ο κ. Βενιζέλος ότι έκλεισαν συμφωνίες. Ή τους δούλευαν οι Ελβετοί ή έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό και θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Κλείνει η παρένθεση, για να τελειώσω.

Με ανεπίσημες εκτιμήσεις οι καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες κυμαίνονται μεταξύ 30 και 60 δισεκατομμυρίων. Δεν είναι όμως μόνο δημοσιονομικό το όφελος. Η συμφωνία θα συνέβαλε, κύριε Υπουργέ, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης. Γιατί, τώρα, τι λέει ο ελληνικός λαός; Συλλαμβάνετε αυτούς που χρωστάνε 200 ευρώ, ενώ αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που χρωστάνε 200 εκατομμύρια ευρώ.
Γι' αυτό λοιπόν σας ρωτώ ποιες ήταν οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό και τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση από εδώ και πέρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, το φθινόπωρο του 2011 η Ελβετία υπέγραψε με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο διμερείς συμφωνίες, οι οποίες συμπληρώθηκαν και τροποποιήθηκαν την άνοιξη του 2012. Οι συμφωνίες αυτές προέβλεπαν για το παρελθόν τακτοποίηση των φορολογικών οφειλών των φορολογικών κατοίκων Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου, με πρόβλεψη κάποιων συντελεστών, από 21% έως 41% περίπου. Επίσης, οι συμφωνίες αυτές προέβλεπαν και την πληρωμή προκαταβολής. Για το μέλλον, οι συμφωνίες αυτές προέβλεπαν την παρακράτηση φόρου με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.
Το 2012 υπεγράφη και αντίστοιχη συμφωνία με την Αυστρία, χωρίς όμως πρόβλεψη για προκαταβολή. Οι συμφωνίες με την Αυστρία και το Ηνωμένο Βασίλειο τέθηκαν σε ισχύ από την 1-1-2013, η δε συμφωνία με τη Γερμανία, όπως ξέρετε, δεν εφαρμόστηκε ποτέ, δεδομένου ότι δεν κυρώθηκε από την Ομοσπονδιακή Άνω Βουλή στη χώρα αυτή.

Η Ελλάδα είχε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και κατά τις συνομιλίες με την προηγούμενη Κυβέρνηση, επειδή βρισκόταν σε ένα αρχικό στάδιο η διαδικασία συζήτησης για αυτές τις συμφωνίες, είχε προταθεί να συμφωνηθεί ένα αρχικό κείμενο με τα βασικά σημεία.
Κατά τη συνάντηση που είχα το Σεπτέμβριο του 2012 στη Βέρνη με τον τότε Ελβετό ομόλογό μου, αποφασίσαμε –συμφωνήσαμε για να είμαι ακριβέστερος- ότι εφόσον πλέον είχαν υπογραφεί οι συμβάσεις, δεν χρειάζεται μια συμφωνία- πλαίσιο και πρέπει να προχωρήσουμε κατευθείαν στη συζήτηση της σχετικής σύμβασης κατά το σχέδιο και πρότυπο των συμφωνιών που έχει υπογράψει η Ελβετία με τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ρητή θέση της ελληνικής πλευράς ότι εμείς συζητάμε το αγγλικό και το γερμανικό μοντέλο.

Στη συνέχεια οι ελβετικές αρχές απέστειλαν ένα υπόδειγμα συμφωνίας, το οποίο είχε και κάποιες αποκλίσεις και πάνω σε αυτό συστάθηκε το Δεκέμβριο του 2012 ομάδα εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες της Τράπεζας της Ελλάδας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε όλο το πλέγμα των θεμάτων που ανακύπτουν μέσα από μια τέτοια συμφωνία.

Έργο της ομάδας ήταν η κατάρτιση του ελληνικού σχεδίου συμφωνίας για συνεργασία στον φορολογικό τομέα, λαμβάνοντας υπ' όψιν το κείμενο των αντιστοίχων συμφωνιών με Γερμανία και Αγγλία.

Η ομάδα εργασίας επικουρούμενη και από υποστηρικτική ομάδα, καθώς και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, ήταν επίσης επιφορτισμένη για τη συζήτηση των τεχνικών ζητημάτων.
Το Μάρτιο του 2013 αποστείλαμε στην ελβετική πλευρά το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας και στις 20 Μαρτίου επεσκέφθη και ο Ελβετός ομόλογος με τη διαπραγματευτική του ομάδα την Ελλάδα και συζητήσαμε πάνω στο σχέδιο, το οποίο είχαμε στείλει.

Τονίσαμε, σε κάθε φάση της διαπραγμάτευσης, ότι η προκαταβολή ποσού από τους ελβετικούς φορείς πληρωμής για την τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων του παρελθόντος, κατά το πρότυπο των συμφωνιών της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνιστά αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία της συμφωνίας, αφού σε περίπτωση απουσίας της, οι ελβετικοί φορείς πληρωμής δεν θα είχαν επαρκή κίνητρα για να εφαρμόσουν τη συμφωνία.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Κύριε Υφυπουργέ, το θέμα μας είναι -και αυτό περίμεναν- τι κάνουμε τώρα. Δηλαδή ήδη η Ελβετία αρνείται. Έχουμε λύσεις; Ας πούμε, δεν πρέπει εμείς να ζητήσουμε τη συνδρομή των ευρωπαίων; Έρχεται εδώ η τρόικα και ζητά και παράλογα και άδικα μέτρα που θα έπρεπε εμείς την Ευρώπη, τους εταίρους μας, να τους πιέσουμε, ούτως ώστε να συμβάλουν και αυτοί να πάρει και η Ελλάδα όχι δικά τους χρήματα, φόρο από τα μαύρα χρήματα που έχουν κατατεθεί, ας πούμε, στην Ελβετία.

Σε αυτό θα πρέπει να αποφασίσει η Κυβέρνηση τι θέλει να κάνει, γιατί οι Ελβετοί κλείνουν έτσι τις πόρτες και παρόλο που θέλουν να κάνουν και με τον ΟΟΣΑ και με τους G20 μια συμφωνία, αυτό δεν συμφέρει γιατί έχει πολλά μειονεκτήματα. Δεν συμφέρει την Ελλάδα, γιατί θα μιλάγαμε για μια συμφωνία από εδώ και πέρα, και έτσι ό,τι μέχρι τώρα έχει κατατεθεί στην Ελβετία θα είναι εις υγείαν των κορόιδων.

Κύριε Υπουργέ, περίμενα κάτι άλλο να μου πείτε, γιατί θα στενοχωρήσετε και τον Τσοχατζόπουλο από τη φυλακή που σας ζητάει να επιστρέψετε τα κλεμμένα. Έχουμε μπερδευτεί τελείως σε αυτόν τον τόπο!

Υπάρχουν δισεκατομμύρια και μπορούμε να πάμε μαζί, έξω από τις λίστες Λαγκάρντ και όλες αυτές της Τράπεζας της Ελλάδος που υπάρχουν εδώ και που αν τις δει κανείς, παίρνει και υπογλώσσιο -δηλαδή το τι υπάρχει σε χρήμα- ενώ παίρνουμε άδικα μέτρα απέναντι στον ελληνικό λαό και έχουμε αφήσει τόσο καιρό στο απυρόβλητο έστω τα χρήματα από την Ελβετία.

Δεν έχω μια σαφή απάντηση, ότι θα κάνουμε αυτό και θα το πετύχουμε ή θα κάνουμε εκείνο και θα το πετύχουμε. Απλώς προσπαθούμε πάλι γύρω-γύρω, κύριε Υπουργέ, να φέρουμε το όλο θέμα. Περιμένω μια ξεκάθαρη απάντηση, όχι εγώ δηλαδή, περιμένει ο ελληνικός λαός τι θα γίνει με τα μαύρα χρήματα που έχουν φύγει στην Ελβετία και πότε επιτέλους θα φορολογηθούν και αυτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Βουλευτά, ήθελα να συνεχίσω και να πω ότι η περίπτωση της Αυστρίας που δεν είχε προκαταβολή είναι μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, διότι η Αυστρία ακολουθεί ένα διαφορετικό μοντέλο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την Οδηγία για τις αποταμιεύσεις. Συνεπώς, δεν αποτελεί το μοντέλο για την γενική εφαρμογή αυτών των συμφωνιών.

Η ελβετική πλευρά είχε θέσει και άλλο θέμα σε σχέση με την πρόσβαση στις αγορές, όπου ζητήσαμε και τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να έχουμε σαφή εικόνα του πλαισίου και των διαπραγματευτικών μας ορίων και θέσαμε όλο το πλέγμα κατ' επανάληψη και το καλοκαίρι, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε θέση.

Ακούστε, κύριε Βουλευτά, η θέση είναι σαφέστατη: Δεν υποχωρούμε στα αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων μας. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδος. Έχουμε θέσει το πλαίσιο και υπάρχει αυτό το πλαίσιο σε δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία, για να μπορέσει μια τέτοια συμφωνία να είναι και λειτουργική και προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Όμως, σε εμάς το αρνείται, κύριε Υπουργέ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Προσέξτε, έχει μια άποψη ότι είναι παρωχημένη. Κατά την άποψή μας, δεν είναι καθόλου παρωχημένη.
Να πω και κάτι άλλο; Ίσως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ: Έτσι είναι.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε, γιατί όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από την Οδηγία για τις αποταμιεύσεις είναι ένα ζήτημα που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και συζητά με την Ελβετία, πρέπει να δούμε ενδεχομένως και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και ένα τέτοιο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων για το παρελθόν.

Όμως, θέλω να σας επαναλάβω ότι η ελληνική πλευρά έχει μια ομάδα για την οποία θα έλεγα ότι είμαι υπερήφανος -προερχόμενη από διάφορες Υπηρεσίες και Αρχές που εργάστηκαν όλοι μαζί πάρα πολύ καλά και υπέβαλαν σαφέστατες προτάσεις στην ελβετική πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία των δύο συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελβετία- και η οποία έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά, πάρα πολύ καλές προτάσεις και για πρώτη φορά θα έλεγα ότι οι Ελβετοί είδαν ότι έχουμε ένα μοντέλο συμφωνίας το οποίο εμείς δεν πρόκειται να το αφήσουμε γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ένα θέμα που το θεωρούμε πάρα, πάρα πολύ λειτουργικό, ώστε να μπορέσει να έχει όφελος μια τέτοια συμφωνία για την Ελλάδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline