Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:54:04

Γιάννης Μανιάτης: Εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων

.....Δεύτερη παρατήρηση. Εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βέβαιο ότι ο ορυκτός πλούτος της χώρας αποτελεί μία μεγάλη ελπίδα.

Όπως, όμως, όλα τα μεγάλα οράματα και όλες οι μεγάλες ελπίδες δύσκολα κτίζονται, εξίσου εύκολα μπορούν να γκρεμιστούν. Θεωρώ πως το πολιτικό σύστημα της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει μία απίστευτη ωριμότητα, απίστευτη εμπιστοσύνη ο ένας προς τον άλλον και έναν πατριωτισμό που ξεπερνά τη συγκυρία και τις αδυναμίες κομμάτων και προσώπων και θεωρώ πως αυτό συνιστά μια μεγάλη κατάκτηση των κομμάτων, τουλάχιστον του δημοκρατικού συνταγματικού τόξου και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού.

Είναι θετικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασχοληθεί με την ΑΟΖ και ξέρετε γιατί; Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει το δίκιο της θάλασσας ως φορέας συνυπογράφων και επειδή το βασικό όπλο της Ελλάδας στα ζητήματα αυτά είναι η πιστή εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας, αυτό θα δώσει πλεονεκτήματα στην Ελλάδα. Μπορεί λίγα, ναι, λίγα στην αρχή, αλλά πάντα είναι καλό να έχεις ισχυρούς συμμάχους, όταν έχεις το διεθνές δίκαιο με το μέρος σου.

Θα σας θυμίσω, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα ήδη έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα, πέρα από τις έρευνες που ορθά ο Υπουργός περιέγραψε. Στο άρθρο 156 του ν. 4001/2011 περάσαμε ειδική διατύπωση. Ο κ. Μαριάς κουνάει καταφατικά το κεφάλι. Είναι μία τομή που έκανε η ελληνική πολιτεία και ορίσαμε ότι όταν θα κηρύξουμε, ΑΟΖ αυτή θα γίνει με βάση την αρχή της μέσης γραμμής ίσων αποστάσεων.

Δηλαδή, το Καστελόριζο και η Γαύδος έχουν τη δική τους κρατούσα ΑΟΖ. Και αυτό η Ελλάδα το έχει ενσωματώσει και ήταν το βασικό της επιχείρημα, όταν κατέθεσε τη ρηματική διακοίνωση στα Ηνωμένα Έθνη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Εδώ, όμως, θέλω να προσθέσω πως θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει κάνει μία πλήρη δήλωση. Δεν θα αφήσουμε ούτε σπιθαμή χερσαίου εδάφους ή θαλάσσιας έκτασης, όπου η Ελλάδα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα, που δεν θα κάνουμε έρευνες για ορυκτό πλούτο και ειδικά για υδρογονάνθρακες.

Ελλάδα-Κύπρος. Γειτονεύουν τα κοιτάσματα. Θεωρώ ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να διαμορφωθεί ένα εθνικό, στρατηγικό, ενεργειακό δόγμα. Είμαστε δύο χώρες αδελφές, δύο λαοί αδελφοί και είμαστε ταυτόχρονα και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στην ιστορία μας να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική ως ένα ενιαίο ενεργειακό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου. Και βεβαίως, να είναι έξω από κάθε συζήτηση, η οποιαδήποτε σκέψη περί αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Το θεωρώ αδιανόητο. Έχει λεχθεί από κάποιους. Είναι έξω από τη λογική όλων μας και αυτό το μήνυμα να σταλεί προς κάθε κατεύθυνση.

......Για να είμαστε καθαροί μεταξύ μας, ο ορυκτός πλούτος δεν είναι παιχνίδι για μικρά παιδιά. Έχει μέσα πολύ ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Το «οικόπεδο» του Πατραϊκού, που είναι τώρα σε διαγωνισμό, εκτιμούμε ότι περιέχει γύρω στα διακόσια εκατομμύρια βαρέλια. Σε όρους χρημάτων είναι γύρω στα 20 δισεκατομμύρια.

Ολόκληρο το ΤΑΙΠΕΔ με τα Διοικητικά του Συμβούλια και τους επιστημονικούς του συμβούλους -και όλη αυτή την ιστορία του ΤΑΙΠΕΔ- είναι δεν είναι 20 δισεκατομμύρια με 30 δισεκατομμύρια. Φανταστείτε, λοιπόν, στην αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων ορυκτού πλούτου, ποια συμφέροντα έχουν να δώσουν μάχες και τι έχει να αντιμετωπίσει η όποια κυβέρνηση, ο όποιος αρμόδιος Υπουργός και ασφαλώς, το εθνικό Κοινοβούλιο.

Γιατί θεωρώ πως το εθνικό Κοινοβούλιο αποτελεί τη μοναδική ασφαλιστική δικλείδα για να υπάρχει διαφάνεια, μεγιστοποίηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου και τελικά, κατανομή στον ελληνικό λαό των δικαιωμάτων του από αυτό που του χάρισε η φύση.

(Τα βασικά σημεία της αγόρευσης του πρώην υφυπουργού Ενέργειας και γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη σε επερώτηση του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline