Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  11:05:24

Τέλος στις αυταπάτες για Πούτιν και Ρωσία. Προφάσεις και μπλόφες από τη Μόσχα. Αλαζονικές και μειωτικές δηλώσεις και εναντίον Κύπρου. Κύριο

Μεντβέντεφ: Η ρωσική εμπλοκή στο κυπριακό φυσικό αέριο δεν είναι απλό θέμα, έχουν αναμιχθεί και οι Τούρκοι.

 

Τελειώνουν οι αυταπάτες στην Ελλάδα και την Κύπρο για διάθεση της Ρωσίας και προσωπικά του Βλ. Πούτιν να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης. Όπως το έκαναν δύο χρόνια τώρα. Ανεξάντλητες, παιδαριώδεις τελικά οι προφάσεις και οι μπλόφες, με θλιβερό συμπέρασμα ότι προηγούνται για τη Μόσχα οι σχέσεις με τη Γερμανία και την Ε.Ε. παρά με την Κύπρο, την οποία τελικά αντιμετώπισαν και πάλι κερδοσκοπικά.

Επιφυλακτική, ιδιαίτερα ενοχλημένη και καθόλου βιαστική παρέμεινε η ρωσική ηγεσία, όπως προκύπτει από το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε μεγάλα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει πρωτίστως να επιλυθεί από την ίδια, την ΕΕ και μόνον, ενώ τρίτοι στη σειρά είναι άλλα κράτη, όπως η Ρωσία, που έχουν εκεί συμφέροντα.

Επίσης, ο κ. Μεντβέντεφ σχολιάζει τις προτάσεις για εξασφάλιση μεριδίων στα κοιτάσματα του υποθαλάσσιου φυσικού αερίου της Κύπρου ή της ναυτικής βάσης, ως θέματα υπό συζήτηση, αλλά «περίπλοκα», ενώ δεν παραλείπει να υπενθυμίσει τις τυχόν ενστάσεις της Τουρκίας. Μια ακόμη απόδειξη ότι είχε υπερκτιμηθεί ο ρόλος της Ρωσίας υπέρ της Κύπρου, παραπάνω από τη χρήση της ως πλυντήριο χρημάτων στη Μεσόγειο.

«Ήρθαν οι εταίροι μας και μας έφεραν ένα ολόκληρο πακέτο προτάσεων, συμπεριλαμβάνοντας όντως μια επιλογή από υλικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία θεωρούν ότι θα μπορούσαν να εξεταστούν προς απόκτηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όμως, η σειρά είναι ακριβώς αυτή: γίνονται οι προτάσεις της ΕΕ και μάλιστα είναι επιθυμητό να συμβαδίζουν κάπως με τους κανόνες της πολιτισμένης συμβίωσης και τους κοινώς αποδεκτούς κανόνες του διεθνούς δικαίου και της εσωτερικής νομοθεσίας, των Συνταγμάτων των εμπλεκόμενων κρατών και των αστικών κωδίκων των κρατών της ΕΕ, στα οποία παρέχεται η εγγύηση ότι δεν μπορεί να θιγεί η ιδιοκτησία και, κατόπιν τούτου, εμείς φυσικά, θα κάνουμε τις προτάσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν ακούσαμε κάτι εξαιρετικά καινούριο» είπε, με επικριτικό ύφος, ο κ. Μεντβέντεφ.

«Η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης -κράτος- μέλος της ΕΕ- και η ΕΕ διατυπώνει τις προτάσεις της. Άλλο θέμα, όπως ήδη είπα, είναι να τις διατυπώνει προσεκτικά, διότι μπορούμε όντως να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου σταδίου της διεθνούς χρηματιστικής κρίσης» σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις προσφορές υποθαλάσσιων οικοπέδων φυσικού αερίου, ο κ. Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα «όχι απλό» και πρόσθεσε ότι «κατά πρώτον, δεν καταλαβαίνω καλά την αξία τους και, κατά δεύτερον, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκεί ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία. Γι' αυτό, το λέω άλλη μια φορά ότι είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα για συζήτηση, αλλά, φυσικά, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε οποιεσδήποτε ιδέες οι οποίες προέρχονται από τους Κυπρίους, θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τα επιχειρήματά τους».

Σχετικά με την εν γένει κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί, ο Ρώσος πρωθυπουργός την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» και εκτίμησε ότι «όποια απόφαση κι αν ληφθεί -με κατάσχεση μέρους καταθέσεων, που κατά την άποψή μου, μοιάζει με ληστεία, είτε χωρίς κατάσχεση- χρήματα από την Κύπρο θα φύγουν και το τραπεζικό τους σύστημα θα εξασθενήσει. Το λέω ξανά: εάν αυτό είναι αποτέλεσμα απόφασης της ΕΕ, τότε πρόκειται για πολύ περίεργη απόφαση. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν αρνητικές συνέπειες και, τώρα, μου φαίνεται, είναι αποστολή μας να τις μειώσουμε στο ελάχιστον και για την Κύπρο και για ολόκληρο το διεθνές χρηματιστικό σύστημα».

Ο κ. Μεντβέντεφ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι το κεντρικό θέμα στις Συνόδους των Είκοσι και Οκτώ μεγαλύτερων κρατών ήταν, μονίμως, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και «να που την αποκαταστήσαμε, είναι πολύ εύκολο να καταστρέψεις, αλλά χρειάζονται μετά χρόνια για να αποκαταστήσεις».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα παραχώρησης ναυτικής βάσης στην Κύπρο, ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε διάφορες εκδοχές», αλλά ξεκαθάρισε πως θεωρεί ότι «το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να επιλυθεί πρώτα από την ίδια την Κύπρο, από την ΕΕ, αφού η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και μόνο σε τρίτη σειρά στο πρόβλημα της Κύπρου μπορούν να συμμετάσχουν άλλα κράτη, που για διάφορους λόγους έχουν εκεί το πλέγμα, κάποια ποικιλία συμφερόντων τους».

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας πριν λίγο από τη Μόσχα στην τηλεόραση του ΡΙΚ, αποσαφήνισε ότι κατά τις επαφές του στην ρωσική πρωτεύουσα «μέσα στις επιλογές δεν είναι ενδεχόμενο νέο δάνειο, καθώς αυτό θα καθιστούσε το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο». Οι διαπραγματεύσεις, είπε, επικεντρώνονται σε συνεργασία των δυο πλευρών στον τραπεζικό και στον ενεργειακό τομέα.

Ο κ.Σαρρής έστειλε μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, διαψεύδοντας ότι «οι πόρτες έχουν κλείσει». Η αποψινή νύκτα, είπε, θα είναι μακρά στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς αντιπροσωπείες Κύπρου και Ρωσίας θα συνέλθουν για να λάβουν ενδεχομένως και τελικές αποφάσεις. Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε ότι υπάρχει θέληση από τη ρωσική κυβέρνηση να βοηθήσει και ότι αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την κυπριακή πλευρά.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline