Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019  17:17:41

Αμήχανες απαντήσεις και δικαιολογίες Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για διαδικασίες, που μέχρι πρόσφατα καταδίκαζαν. Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η ΠΝΠ για υποχρεωτική μεταφορά των Ταμειακών Διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν συμπεριλαμβάνονται απευθείας τα ασφαλιστικά ταμεία. Χρειάζεται απόφαση των Δ.Σ. Με αναδρομική ισχύ για να νομιμοποιηθούν όσες πράξεις «ομηρίας» έγιναν από τις 17 Μαρτίου μέχρι σήμερα.

Από καιρό τώρα ο Ιταλός Πρωθυπουργός κρατάει αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν πάει μάλιστα να κάνει υποδείξεις και παρατηρήσεις. Ιδιαίτερα για τα οικονομικά θέματα, τα ασφαλιστικά και τα δημοσιονομικά.

Φαίνεται ότι τα πράγματα στην οικονομία και την πολιτική της Ελλάδος θα ξεκαθαρίσουν το αργότερο μέσα στον Ιούνιο. Δεν πάει 'άλλο η βαθειά κρίση. Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι δυο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, εξακολουθούμε να είμαστε στο σημείο μηδέν ενώ η οικονομία μέρα με την ημέρα βουλιάζει.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-9,53%), της Alpha Bank (-7,27%), της Jumbo (-7,22%), του ΟΠΑΠ (-5,44%), της Μυτιληναίος (-5,43%), της ΔΕΗ (-4,52%), της Motor Oil (-4,27%), της Aegean Airlines (-4,17%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,11%) και της ΕΧΑΕ (-2,44%).

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Huffington Post ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε εκ νέου πως σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη επιλογής μεταξύ του ΔΝΤ και μισθών ή συντάξεων, η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθωτούς και συνταξιούχους. Πρώτη φορά ομιλεί για χρεοκοπία και για στάση πληρωμών στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Οι νέες ρυθμίσεις δίνουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά με οφειλές έως 3 χιλιάδες ευρώ να τακτοποιήσουν τα χρέη τους. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε εκατοντάδες επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες. Οι οφειλές ρυθμίζονται εφάπαξ ή σε 2 έως 100 δόσεις.

Εντείνει τις πιέσεις η Γερμανία, αυτή τη φορά με δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, που σπάει τη σιωπή του μετά από μέρες "αφωνίας" και κάνει λόγο για μικρό κίνδυνο μετάδοσης ενός Grexit ή μιας χρεοκοπίας στις αγορές. Σκληρή επίθεση και πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. Αυστηρή ανταπάντηση του Μαξίμου ότι η Κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή στις δικές της κόκκινες γραμμές.

Σελίδα 191 από 211