Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κακά μαντάτα για Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ από τα χθεσινά γκάλοπ, πέρα από την ψαλίδα. Αρχηγική πτώση Τσίπρα, αρνητικές κρίσεις στο 67%. Ψηφοφόροι περσινοί, τώρα υπέρ Μητσοτάκη και Κυβέρνησης. Κύριο

Κακά μαντάτα για Τσίπρα-ΣΥΡΙΖΑ από τις χθεσινές δημοσκοπήσεις πέρα από την ψαλίδα διαφοράς.


1. Αρχηγική πτώση Τσίπρα, αρνητικές κρίσεις στο 67%. Ψηφοφόροι περσινοί, τώρα υπέρ Μητσοτάκη και Κυβέρνησης.

2. Σοβαρές ρηγματώσεις και αποστασιοποιήσεις στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και έντονες αμφισβητήσεις γραμμής, πολιτικής αλλά και ηγεσίας.

3. Ο χαμηλός βαθμός αντιπολιτευτικής πρότασης οδήγησε στο γκάλοπ της MARC στο " Πρώτο Θέμα να υπολείπεται ο ΣΥΡΙΖΑ και στους δέκα μεγάλους τομείς δράσης της Κυβέρνησης, όπως Ψηφιακό Κράτος, Ασφάλεια και Δημόσια Τάξη, Υγεία, Εθνικά θέματα, Δημόσια Διοίκηση, Μεταναστευτικό, Οικονομία, Δικαιοσύνη, Παιδεία, Πρόνοια". Πουθενά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται πρώτος για την επιτυχημένη κριτική του ή τις προτάσεις του. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο ανησυχητικά, με ρηγματώσεις μέσα στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο στους τρεις πολίτες κρίνουν θετικά έως τώρα την Κυβέρνηση Μητσοτάκη (67,3%) αλλά και τον τρόπο, που ασκεί τα καθήκοντά του ο Πρωθυπουργός (67,8). Θετικό πρόσημο στην αξιολόγηση της Κυβέρνησης το ....42,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ποσοστό πρωτοφανές για κόμμα της αξιωματική αντιπολίτευσης. Αρνητικοί το 56,4%. Στην αξιολόγηση Μητσοτάκη, θετικοί οι νεοδημοκράτες με 94,4% αλλά με ποσοστό πρωτοφανές για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά με ποσοστό 44% οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικοί και εδώ το 55,6%. Στο ερώτημα εάν ήταν καλύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μόλις το 44,3% από τους ψηφοφόρους του πέρυσι τον Ιούλιο απαντά θετικά. Επίσης ένα ποσοστό 20% θεωρεί τον Κυρ. Μητσοτάκη καλύτερο Πρωθυπουργό έναντι 66,7% στον Αλέξη Τσίπρα. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11,4% του πανελλήνιου συνόλου, από τους οποίους το 42,8% είναι αποστασιοποιημένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δημοσκοπήσεις της ΜΕΤRON ANALYSIS για το ΒΗΜΑ, η ψαλίδα είναι 37,7% και 19,3% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο 72% οι αρνητικές εντυπώσεις για την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις θετικές μόνο 17%. Αρνητικές πολύ και αυξημένες επίσης οι κρίσεις τον Ιούνιο για τον Αλέξη Τσίπρα στο 67%, ενώ οι θετικές μειώθηκαν στο 23%.

Πολυμέσα