Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανησυχία στα όρια του σοκ από τους 116 νεκρούς χθες... Εφιαλτική η πρόβλεψη από τη καθηγήτρια Αθηνά Λινού – «Οι νεκροί θα αυξηθούν». Πως το εξηγεί... Κύριο

Το "χαστούκι" με τον μαύρο αριθμό των 116 νεκρών σε μια ημέρα που είχαμε τη Δευτέρα δεν θα είναι το μοναδικό. Η επιδημιολόγος Αθηνά Λινού κάνει εφιαλτικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς στη χώρα από τον κοροναϊό στο άμεσο μέλλον.

Δεν είναι λίγοι οι καθηγητές και ειδικοί της Υγείας που προβλέπουν ότι κατά τις ερχόμενες εβδομάδες θα γίνουν χειρότεροι οι δείκτες των συνεπειών της επιδημίας και μάλιστα μετά την αφρικανική μετάλλαξη, δηλαδή με περισσότερα κρούσματα, νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και περισσότερους νεκρούς . Ήδη οι 116 νεκροί χθες-κατά άλλους 121- προκάλεσε ανησυχίες, ευρύτερο κοινωνικό σοκ, Αρκετοί άλλοι προβλέπουν ότι η μείωση, η βελτίωση θα έλθει από το τέλος του Δεκεμβρίου ή τις αρχές Ιανουαρίου, με ορισμένους να έντονα απαισιόδοξους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, δηλωμένη οπαδό του ΠΑΣΟΚ και προταθείσα από τον Αλ.Τσίπρα ως κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας οι πολλοί νεκροί που έχουμε τελευταία είναι η συνέπεια των πάμπολλων κρουσμάτων που είχαμε πριν από 20 με 25 ημέρες τα οποία είχαν εκτιναχτεί πάνω από τα 8.000.

«Επειδή είχαμε πάρα πολλά κρούσματα είναι λογικό να έχουμε και πάρα πολλούς θανάτους. Οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν την ίδια ημέρα που κολλάνε. Περνάει ένα χρονικό διάστημα» είπε η κ. Λινού η οποία μίλησε στο iEidiseis.

Και η κ. Λινού συνέχισε: ««Από αυτά που βλέπουμε τώρα, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Θα έχουμε κι άλλους θανάτους. Η ελπίδα είναι η μετάλλαξη »Όμικρον» να είναι λίγο λιγότερο επιθετική, δηλαδή να την κολλάμε αλλά να μην είναι τόσο θανατηφόρα, το οποίο όμως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί»

Η κ. Λινού ερωτήθηκε εάν για τις επόμενες μια με δυο εβδομάδες θα εξακολουθούμε να έχουμε αύξηση των ημερησίων θανάτων: «Αυτό είναι που φοβάμαι, επειδή είναι και οι συνθήκες στα νοσοκομεία, που είναι δύσκολες»
Και συνέχισε για το εάν οι δύσκολες συνθήκες στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ επηρεάζουν στον υψηλό αριθμό των θανάτων η επιδημιολόγος απάντησε: «Βεβαίως. Και το άλλο που είναι επίσης πολύ επικίνδυνο είναι οι θάνατοι από άλλες αιτίες, άλλες παθήσεις. Από νοσήματα που σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επειδή οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κλειστές, ενώ οι γιατροί στις ΜΕΘ είναι εξουθενωμένοι»

Χειρότερη σε όλον τον Δυτικό κόσμο η Ελλάδα

Οι νεκροί δεν είναι απλά αριθμοί. Είναι άνθρωποι που νόσησαν και πέθαναν. Και ήδη από την πρώτη Δεκεμβρίου, μέσα σε 6 μόλις μέρες η χώρα κατέγραψε 544 νεκρούς. Κάτι που εάν συνεχιστεί το «μαύρο ρεκόρ» του Νοέμβριου με 2.244νεκρούς, θα είναι παρελθόν και θα μιλάμε για «μαύρο ρεκόρ Δεκεμβρίου».
Σο γράφημα του ourworldindata.org φαίνεται ότι η χώρα μας δυστυχώς ανεβαίνει ολοένα και υψηλότερα στους νεκρούς ανά εκατομμύριο ανθρώπους, διαγράφοντας μια πορεία η οποία δεν έχει σχέση με εκείνη των άλλων χωρών του Δυτικού κόσμου.

Πολυμέσα