Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο νέες, δημοσκοπήσεις χθες, με τα συνήθη δεδομένα για τo δίδυμο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκη-Τσίπρα. Ωστόσο, εκτίναξη Δένδια, δισταγμοί για εμβολισμούς, επιθυμία για μετακινήσεις. Κύριο

1. Δημοσκόπηση ΣΚΑΪ: 13,5 μονάδες «μπροστά» η ΝΔ – Μεγάλη ικανοποίηση 75% για τη στάση Δένδια στην Άγκυρα.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%. «Άλλο» κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 9,5%.

-Στην πρόθεση ψήφου με όλες τις απαντήσεις, η «ψαλίδα» μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται στις 12,5 μονάδες, με τη ΝΔ στο 36% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,5%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ΚΚΕ με 5,5% Ελληνική Λύση με 4%, ΜέΡΑ25 με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7%. Στη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» βρίσκεται το 14,5% των απαντήσεων, καθώς «λευκό, άκυρο ή αποχή» απάντησε το 5% ενώ «δεν απαντώ/αναποφάσιστοι» το 9,5%.

-Η συσπείρωση ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία φτάνει το 76% και στον ΣΥΡΙΖΑ το 69%.

-Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, προηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 18 μονάδες διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα. Πιο συγκεκριμένα, το 44% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 26% τον Αλέξη Τσίπρα. «Κανέναν από τους δύο» απάντησαν το 27%.

-Η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 75% αξιολόγησε θετικά τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα (51% σίγουρα θετικά, 24% μάλλον θετικά) και μόλις το 11% την κρίνει αρνητικά (7% μάλλον αρνητικά, 4% σίγουρα αρνητικά). Στο 14% ανήλθαν οι απαντήσεις «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπέρ της στάσης του κ. Δένδια στην Τουρκία τάσσεται η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου. Οι περισσότερες θετικές εκτιμήσεις για τον υπουργό Εξωτερικών, έγιναν από πολίτες που δηλώνουν κεντρώοι, κεντροδεξιοί ή δεξιοί, ωστόσο και μεταξύ όσων αυτοπροσδιορίζονται αριστεροί, το 57% αξιολογεί θετικά τον κ. Δένδια και μόλις το 27% αρνητικά.

2. Έρευνα Opinion Poll: Προβάδισμα 16% της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα 16% καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με το Βαρόμετρο της OPINION POLL. Ο ΝΔ συγκεντρώνει 36,2% έναντι 20,2% του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης.

Μεγάλο το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 52% έναντι 18,5% (διαφορά 33,5%). Στην κοινωνία φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη ότι έστω με μικρή διαφορά η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Η ικανοποίηση από τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από την Κυβέρνηση φτάνει στο 51% έναντι ενός 48% που έχει διαφορετική άποψη.

Η προσπάθεια ψηφιοποίησης του Κράτους και η διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής των ελληνοτουρκικών σχέσεων φαίνεται να είναι ισχυρά χαρτιά για την Κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για τους τομείς όπου βρίσκονται οι πιο υψηλές επιδόσεις.

Ειδικότερα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 19-4 έως και τις 24-4. Έπιασε επομένως τις κατ' αρχήν αντιδράσεις από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για τον οδικό χάρτη ανοίγματος επαγγελματικών-κοινωνικών δραστηριοτήτων, την εξαγγελία των οικονομικών μέτρων και σίγουρα τον απόηχο του ανοίγματος λιανεμπορίου, αλλά και των δηλώσεων Δένδια στην Τουρκία μαζί με την επίδραση κι άλλων πολιτικών εξελίξεων.

Πολυμέσα