Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρ. Μητσοτάκης: Πλήρης απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας έως το 2028

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάσκεψη COP26 των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.
Ο χρόνος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής τελειώνει και χρειάζεται να δράσουμε συντονισμένα το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του.
Όπως επισήμανε, αν και η Ελλάδα έχει χαμηλό αποτύπωμα εκπομπής ρύπων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει έξι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
– Πρώτα από όλα την απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα της ελληνικής ναυτιλίας που όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
– Δεύτερον τη σταδιακή μετατροπή των ελληνικών νησιών σε 100% πράσινους προορισμούς, καθώς όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, για τον τουρισμό η κλιματική αλλαγή αποτελεί «μεγάλη απειλή».
– Τρίτον την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενάλιων αιολικών πάρκων και την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.
– Επίσης τη λήψη μέτρων προστασίας των ορεινών οικοσυστημάτων και το σχέδιο κήρυξης του 10% των ελληνικών θαλασσών ως περιοχές απαγόρευσης αλιείας.
– Τέλος επισήμανε το σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις συζητήσεις στη Σαουδική Αραβία.