Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι αλλαγές από Τσίπρα – Αυτά είναι τα νέα πρόσωπα για βελτίωση της όλης εικόνας.

Μετά τον πρώτο ενθουσιασμό της εισόδου στο πολιτικό σκηνικό, η ΕΛ.Α.Σ του Αλέξη Τσίπρα περνά στην πιο απαιτητική φάση της.

Το κόμμα έχει πλέον αφήσει πίσω του την περίοδο της πρώτης εντύπωσης και βρίσκεται αντιμέτωπο με το δύσκολο ερώτημα της επόμενης ημέρας.

Και το στοίχημα του πρώην πρωθυπουργού είναι πώς θα μετατρέψει τη δημοσκοπική καταγραφή σε σταθερή πολιτική παρουσία χωρίς να χάσει το στοιχείο της ανανέωσης, που αποτέλεσε εξαρχής βασικό μέρος του εγχειρήματος.

Το δίλημμα «ή εμείς ή κανείς»

Ο ίδιος στην προσπάθειά του να δώσει στοιχεία δυναμικής στο κόμμα του, αν και αυτή δεν καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, έθεσε το δίλημμα, αλαζονικό κατά τους πρώην συντρόφους του αλλά και για σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, «ή εμείς ή κανείς», επιχειρώντας να στηρίξει το επιχείρημά του ότι μόνο αυτός μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως οι αριθμοί δεν τον βοηθούν, όπως απέδειξε και η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, καθώς η ΕΛΑΣ καταγράφει πτώση στο ποσοστό της κατά 1,3% σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση που έγινε πριν από τις θερινές διακοπές. Παρά την παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος στη Θεσσαλονίκη και τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, δεν κατάφερε να ανεβάσει το ποσοστό του κόμματος και πλέον έχει μειωθεί και η απόσταση από το τρίτο ΠαΣοΚ.

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ όμως φέρεται, σύμφωνα με συνομιλητές του, να μην αντιμετωπίζει με ανησυχία τη μικρή κάμψη ή στασιμότητα που καταγράφεται στις τελευταίες μετρήσεις. Αντιθέτως, υποστηρίζει ότι για ένα κόμμα μόλις λίγων μηνών η εικόνα παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι ξεκίνησε χωρίς οργανωμένη κοινοβουλευτική παρουσία, χωρίς κρατική χρηματοδότηση και με περιορισμένους πόρους. Το ίδιο μήνυμα έδωσε και δημόσια, όταν σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις απάντησε ότι ένα κόμμα τεσσάρων μηνών δεν μπορεί να θεωρείται πως έχει «ταβανιάσει».

Αστοχίες και νέα πρόσωπα στην ΕΛ.Α.Σ

Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο τα ποσοστά. Είναι και η εικόνα που εκπέμπει ένας καινούργιος πολιτικός σχηματισμός όταν τα πρόσωπα που τον εκπροσωπούν βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο.
Η πρώτη περίοδος έφερε μαζί της και αστοχίες, ατυχείς διατυπώσεις και στιγμές απειρίας που θύμιζαν παλαιό ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας όμως επιμένει στους συνομιλητές του ότι προτιμά τα λάθη που κάνουν οι νέοι παρά αυτά των παλαιών, διότι εκείνα είναι πιο επιζήμια πολιτικά.

Αν και ο ίδιος προτάσσει αυτή την οπτική, δεν σημαίνει ότι στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ δεν συζητούνται διορθώσεις. Ηδη έχει ανοίξει η συζήτηση για ένα «φρεσκάρισμα» προσώπων και για αλλαγές στο σχήμα των τομεαρχών. Το ζητούμενο δεν είναι απαραίτητα η απομάκρυνση των νέων στελεχών, αλλά η καλύτερη κατανομή ρόλων, η ενίσχυση ορισμένων τομέων και η μεγαλύτερη πολιτική ετοιμότητα. «Οι τομεάρχες πρέπει να αποκτήσουν πιο καθαρό δημόσιο αποτύπωμα» είναι η χαρακτηριστική φράση, αν και αυτό δεν ισχύει για όλους.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται πώς θα περιοριστούν οι αστοχίες που μπορούν να δημιουργούν δυσανάλογη φθορά σε ένα κόμμα που ακόμη χτίζει την ταυτότητά του. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομικών Γιώργου Παππά για το περιουσιολόγιο και τις θυρίδες, του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου Νίκου Νυφούδη για την παγκόσμια βάση δεδομένων και τη διαπίστωση ότι η παγκόσμια περιουσία του 1% των πιο πλούσιων Ελλήνων είναι €200 δισ. ευρώ ή της τομεάρχου Παιδείας Νίκης Λαλιώτη για την ασφάλεια δικαίου όσον αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα.
Υπάρχουν σκέψεις να ενισχυθεί το οικονομικό επιτελείο της ΕΛΑΣ, ενώ τίθεται και θέμα καλύτερης λειτουργίας του επικοινωνιακού τμήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει «άδειασμα» της εκπροσώπου Τύπου Θεώνης Κουφονικολάκου.

Μάλιστα λέγεται ότι πρέπει να υπάρξει πιο άμεση σχέση με τους πολιτικούς συντάκτες, ενώ υπάρχει εισήγηση και για briefing, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, κάτι που ξεκίνησε εδώ και 15 μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ με κεντρικό πρόσωπο τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Παππά.

Οι σύντροφοι που αναμένουν

Την ίδια στιγμή στήνεται και μια νέα ομάδα που θα εμφανίζεται στα ΜΜΕ με πρόσωπα όπως ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, επιχειρηματίας και τομεάρχης Τουρισμού, ο δικηγόρος Αργύρης Μπεντενιώτης, αναπληρωτής τομεάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, και ο Δημήτρης Νταφόπουλος, που έχει αναλάβει ρόλο στην Ψηφιακή Πολιτική.

Μαζί τους βρίσκονται ο καθηγητής και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μάνος Αυγερινός, η δικηγόρος και αναπληρώτρια τομεάρχης Δικαιοσύνης Χριστίνα Τσαγκλή, η γιατρός Κυβέλη Μάρδα, η καθηγήτρια του Παντείου Φωτεινή Παγκάλου, καθώς και οι Αναστάσης Ζανιάς, Θάνος Φιλίππου και Δημήτρης Τσέκερης, ενώ στον κατάλογο έχει προστεθεί και η άρτι αφιχθείσα από το ΠαΣοΚ Ρόζα Βρεττού.

Ολες αυτές οι αλλαγές συζητούνται καθώς η πίεση προς την ΕΛΑΣ είναι μεγάλη και γίνεται περισσότερο ορατή μετά τη ΔΕΘ. Η πολιτική ανάγνωση που γίνεται στο εσωτερικό του νέου κόμματος συνδέει μέρος της κόπωσης με τα πρώτα επικοινωνιακά «φάλτσα». Η ΕΛΑΣ πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα που ανανεώνεται, χωρίς όμως να επιτρέπει στην απειρία να μετατρέπεται σε μόνιμο επικοινωνιακό πρόβλημα.

Η άλλη πλευρά αφορά τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένουν, με προβληματισμό και κάποιοι με εκνευρισμό, εάν θα ανέβουν ή όχι στο καράβι. Παράλληλα, γίνονται και οργανωτικές αλλαγές και στα μέσα της εβδομάδας έγινε και η πρώτη πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των 59 Συντονιστικών Επιτροπών της ΕΛΑΣ με τον γραμματέα του κόμματος Μίλτο Χατζηγιαννάκη και θα ξεκινήσουν περιοδείες κλιμακίων του κόμματος αλλά και του κ. Τσίπρα.