Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  19:23:39

Τα έξι μεγάλα Ταμεία, στα οποία μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις. Ορισμένα ήταν άλλοτε «ευγενή ταμεία», δηλαδή προνομιούχα και διακριτά. Ποιά είναι ακριβώς. Κύριο

Οι νέες, δεύτερες μειώσεις στη σειρά και εκείνες που έρχονται τον Οκτώβριο.

Ερχεται από αύριο Παρασκευή το τρίτο και τελευταίο κύμα επαναυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων που θα πλήξει 120.000 συνταξιούχους.
Το πιο βαρύ πακέτο ωστόσο είναι το δεύτερο το οποίο θα επιδοθεί στους συνταξιούχους σε λίγες ημέρες, την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. (Οι συντάξεις πιστώνονται στους λογαριασμούς από το απόγευμα της 1ης Σεπτεμβρίου)

Με το πακέτο του Σεπτεμβρίου ήδη επαναυπολογίστηκαν περίπου 805.000 συντάξεις, εκ των οποίων οι 150.000 εκτιμάται ότι θα υποστούν μειώσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις (για 1.500 συνταξιούχους) θα αγγίξουν το 38%.

Mε τη μεγαλύτερη μείωση να φτάνει και το 38% θα καταβληθούν την Παρασκευή «ψαλιδισμένες» 150.000 επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων που θα δουν τις συντάξεις τους να υφίστανται μειώσεις που μεσοσταθμικά θα κινηθούν στα 60 με 70 ευρώ ενώ σε ακραίες περιπτώσεις θα φτάνουν ακόμα και τα 140 ευρώ.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», με την καταβολή των συντάξεων, στις 2 Σεπτεμβρίου, εκτιμάται πως στους 67.000 «χαμένους» του πρώτου κύματος περικοπών του Αυγούστου, θα προστεθούν άλλοι περίπου 150.000.
Ο τρίτος και τελευταίος γύρος περικοπών αναμένεται τον Οκτώβριο.

Στους χαμένους του Σεπτεμβρίου εντάσσονται συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων, πρώην εμποροϋπάλληλοι και συνταξιούχοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως καθώς λόγω υψηλών κύριων συντάξεων δεν προστατεύονται από το όριο των 1.300 ευρώ.
Μειώσεις θα δουν και κάποιοι συνταξιούχοι από το πρώην επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ).

Οι συνταξιούχοι που θα δουν περικοπές στις πληρωμές της 2ας Σεπτεμβρίου προέρχονται από 6 ταμεία:

- το ΕΤΕΑΜ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (εκτιμάται ότι η μείωση κατά μέσο όρο θα είναι 15%)

- το ΤΕΑΥΕΚ των εμποροϋπαλλήλων -14%

- το ΤΕΑΠΟΖΟ των εργαζόμενων σε εταιρείες Οινοποιίας -13%

- το ΤΕΑΥΝΤΠ των υπαλλήλων ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων -20%

- το επικουρικό της ΔΕΗ (ΚΑΠ/ΔΕΗ) οριακές απώλειες κάτω των 10 ευρώ

- ΤΑΠΤΠ - Προσωπικό πρώην Τράπεζας Πίστεως (Alpha Bank) των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική -35%

- ΤΕΑΠΕΤΕ – συνταξιούχοι Εμπορικής Τράπεζας -35%

Συνολικά από τον επαναυπολογισμό και των τριών πακέτων εκτιμάται ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline