Τετάρτη 1 Μαϊου 2024  00:51:58

«Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο». Και ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, μετά τους δεξιούς δημάρχους της Αττικής, κατά των νέων ορόφων του Θ. Σκυλακάκη. Κύριο

Όχι στο νέο ύψος των κτιρίων – Όχι στην άκριτη δόμηση, παρά τις απόψεις εργολάβων, οικοπεδούχων και του προέδρου του Τ.Ε.Ε.

Η έκδοση αντιφατικών οικοδομικών αδειών πρέπει να αποτραπεί - Μπορεί να αποβεί καταστροφική για την εύρυθμη πολεοδομική και περιβαλλοντική λειτουργία της πόλης
Η Αθήνα δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και ούτε μεγαλύτερα ύψη δόμησης διαμηνύει στον υπουργό Περιβάλλοντος ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας.
Μέσω επιστολής ο Χάρης Δουκας ζητά από τον Θοδωρή Σκυλακάκη μεταξύ άλλων να αναστείλει την σχετική απόφαση ώστε να μην υπάρξουν τετελεσμένα και να μην συνεχιστεί η ακριτη δόμηση που πλήττει χρόνια τώρα την πρωτεύουσα.

Ο Χάρης Δούκας θέτει δυο σοβαρά ερωτήματα στον υπουργό διερωτώμενος «αντέχει η Αθήνα σήμερα και άλλο τσιμέντο, μεγαλύτερα ύψη και μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης; Ποια είναι η κοινωνική ανάγκη που καλείται να καλύψει η πόλη με περισσότερο τσιμέντο, με μεγαλύτερα ύψη, με μεγαλύτερους συντελεστές δόμηση;»

Ο δήμαρχος Αθήνας υπενθυμίζει πως «η έκδοση της Απόφασης του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023 (ΑΔΑ 6ΨΞΩ4653Π8-ΚΘΜ), που προβλέπει την εφαρμογή των αυξημένων υψών δόμησης του Ν.Ο.Κ. και όχι των χαμηλότερων του β.δ. 30.8.1955, που έχει κριθεί ρητώς και κατηγορηματικώς από το ΣτΕ ότι έχουν εφαρμογή στην Αθήνα, έχει φέρει τον Δήμο μπροστά σε ένα διοικητικό αδιέξοδο, καθώς ο Δήμος Αθηναίων καλείται να εφαρμόσει μια Υπουργική Απόφαση αντίθετη στην νομολογία και έτσι να παραβιάσει την συνταγματική του υποχρέωση να εφαρμόζει τις δικαστικές Αποφάσεις».

«Ειδικά σε μια χρονική συγκυρία που εκπονείται το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, η Αθήνα χρειάζεται τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο να εξετάσει και να μελετήσει σε βάθος τα νέα δεδομένα, ώστε να επιλύσει προβλήματα, στο πλαίσιο ενός συνολικού ορθολογικού σχεδιασμού» σημειώνει ο Χάρης Δούκας.
«Δεν πρέπει να υπάρξουν τετελεσμένα. Η έκδοση αντιφατικών οικοδομικών αδειών πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία, καθώς μπορεί να αποβεί καταστροφική τόσο για την εύρυθμη πολεοδομική και περιβαλλοντική λειτουργία της πόλης, όσο βέβαια και για την ασφάλεια δικαίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» προσθέτει.

Και καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας «να αναλογιστεί την ιστορική του ευθύνη τόσο βραχυπρόθεσμα με τον βέβαιο κίνδυνο προσφυγών και νέων ακυρώσεων οικοδομικών αδειών που θεωρούνται δεδομένες βάσει της αδιαμφισβήτητης νομολογίας του ΣτΕ, όσο και μακροπρόθεσμα, επανεξετάζοντας τα δεδομένα και να αναστείλει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας της 30ης Ιανουαρίου 2023».
Μάλιστα, καλεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας «να μεριμνήσει ώστε να μην έχει ισχύ προ έγκρισης δόμησης η βεβαίωση όρων δόμησης κατηγορίας 3 που δίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο, ούτε καν του Τοπογραφικού Διαγράμματος, οδηγώντας σε ανέλεγκτη δόμηση».

Και καταλήγει ο Χάρης Δούκας στην επιστολή του «ας μη θυσιάσουμε το μακροπρόθεσμο όφελος και την ποιότητα ζωής σε μια ανθρώπινη πόλη για μια ανεξέλεγκτη υπερμεγένθυση του οικοδομικού κλάδου. Η στιγμή είναι κρίσιμη και κάθε λάθος βήμα οδηγεί ευθέως σε μη αναστρέψιμη ζημία της πόλης μας».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline