Σάββατο 4 Μαϊου 2024  01:12:53

Μάχιμος αλλά προβληματισμένος ο Βασ. Κικίλιας. «Δύσκολο το καλοκαίρι. Πάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, την οποία θα ακολουθήσουν φυσικά ως αντίποδας και όλα τα άλλα καιρικά φαινόμενα, τα ακραία. Πλημμυρικά; Θα δούμε». Κύριο

«Το ΥΠΕΝ με τα δασαρχεία διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων μέσα στα δάση και πλέον υπάρχει υποχρέωση να καθαρίζουν όλοι οι πολίτες τα οικόπεδά τους σε περιαστικές, δασικές περιοχές.

Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλονται πρόστιμα, με ευθύνη των δήμων. Και φυσικά, η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης 10 ετών και επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ σε αυτούς που εξ αμελείας προκαλούν οικολογική καταστροφή ή οι πράξεις τους οδηγούν έστω και σε απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.»

Μια , ασυνήθιστη εξαιρετικά δύσκολη, με πολλούς κινδύνους αντιπυρική περίοδο, εκτιμά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Βασίλης Κικίλιας ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει φέτος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας.Από τον ερχόμενο μήνα μέχρι και τον Οκτώβριο.,
Σε συνέντευξή του στην «Κ» αναλύει τις πρωτοβουλίες του στο πεδίο της πρόληψης, όπως η αυστηροποίηση των ποινών για εμπρηστές ή η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών

– Ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο;
– Κατ' αρχάς θα ήθελα να πω ότι η επιστημονική πρόβλεψη φθάνει στο επίπεδο της μίας εβδομάδας μετεωρολογικά. Αρα οι επιστήμονες που παρουσιάζουν μετεωρολογικούς χάρτες και προβλέψεις πέραν της μίας εβδομάδας βάζουν σε ρίσκο την επιστημονική τους άποψη.

Είναι γεγονός ότι είχαμε έναν άνυδρο χειμώνα. Θα έλεγα ότι το φθινόπωρο διήρκεσε, αν δεν κάνω λάθος, σχεδόν μέχρι τον Δεκέμβριο φέτος. Υπήρχε μετά ένα μικρό μόνο χρονικό διάστημα με πτώση θερμοκρασίας και κάποιες ενδεχομένως χιονοπτώσεις. Δεν βλέπουν οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί πουθενά στους μεγάλους ορεινούς όγκους στην Ελλάδα χιόνι, πάγο να έχει παραμείνει προκειμένου να λιώσει το καλοκαίρι κ.λπ. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι ανυπέρβλητες. Πάμε για μια πάρα πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο, την οποία θα ακολουθήσουν φυσικά ως αντίποδας και όλα τα άλλα καιρικά φαινόμενα, τα ακραία. Πλημμυρικά; Θα δούμε.

Canadair: Πότε θα παραδοθούν τα επτά νέα αεροσκάφη

– Πόσο έτοιμος είναι, λοιπόν, ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας να αντεπεξέλθει;
– Νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και οργάνωσης. Στο επίπεδο της πρόληψης νομοθετήσαμε στο τέλος του 2023 και για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση μπορούν να μπαίνουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ μέσα στα δάση και να κάνουν ζώνες αντιπυρικής προστασίας παράλληλα με το δίκτυο υψηλής τάσης. Επιπλέον θα δημιουργηθούν ζώνες πυροπροστασίας διαμέτρου 100 μέτρων γύρω από τα στρατόπεδά μας.

Το ΥΠΕΝ με τα δασαρχεία διανοίγουν αντιπυρικές ζώνες πολλών χιλιομέτρων μέσα στα δάση και πλέον υπάρχει υποχρέωση να καθαρίζουν όλοι οι πολίτες τα οικόπεδά τους σε περιαστικές, δασικές περιοχές. Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβάλλονται πρόστιμα, με ευθύνη των δήμων. Και φυσικά, η μετατροπή από πλημμέλημα σε κακούργημα με ποινή φυλάκισης 10 ετών και επιβολή προστίμου 200.000 ευρώ σε αυτούς που εξ αμελείας προκαλούν οικολογική καταστροφή ή οι πράξεις τους οδηγούν έστω και σε απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline