Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018  06:33:16

Το Metropolitan, με νέα ιδιοκτησία επιχειρηματιών, βρίσκεται κοντά στην αγορά του μαιευτηρίου «Ιασώ General.» Κύριο

Η εταιρεία «Hellenic Healthcare SARL» που εκπροσωπεί το Metropolitan διαπραγματεύεται για την αγορά του 97,2% των μετοχών του «Ιασώ General». H εξέλιξη αυτή θα είναι ευνοϊκή και για τον όμιλο ΙΑΣΩ όσον αφορά την καθαρή θέση του ομίλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση «η εταιρεία «ΙΑΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε» (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι έχει λάβει προσφορά από την εταιρεία «HELLENIC HEALTHCARE S.À R.L.», εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα στο Λουξεμβούργο (o Πιθανός Αγοραστής). για την πώληση του ποσοστού (97,2%) των μετοχών που κατέχει η Εταιρεία στην θυγατρική της εταιρεία «ΙΑΣΩ General – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (το ΙΑΣΩ General)».

Η πλήρης ανακοίνωση του «Ιασώ General», που γνωστοποιεί ότι η όλη υπόθεση της συνολικής εξαγοράς του γνωστού Μαιευτηρίου βρίσκεται κοντά στο τέλος της. Συγκεκριμένα:

Έναρξη διαπραγματεύσεων πώλησης μετοχών θυγατρικής

H εταιρεία «ΙΑΣΩ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ, ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ - ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ – ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ, ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ & ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Α.Ε» (η Εταιρεία) ανακοινώνει ότι έχει λάβει προσφορά από την εταιρεία «HELLENIC HEALTHCARE S.À R.L.», εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με έδρα στο Λουξεμβούργο (o Πιθανός Αγοραστής). για την πώληση του ποσοστού (97,2%) των μετοχών που κατέχει η Εταιρεία στην θυγατρική της εταιρεία «ΙΑΣΩ General – ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (το ΙΑΣΩ General). Tο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τον Πιθανό Αγοραστή επί τη βάσει της προσφοράς, η οποία τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης και των αποτελεσμάτων του νομικού και οικονομικού ελέγχου του ΙΑΣΩ General από τον Πιθανό Αγοραστή, της συμφωνίας μεταξύ της Εταιρείας και του Πιθανού Αγοραστή στο κείμενο της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών και άλλες συνήθεις αιρέσεις.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ»

Σε πεδίο ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντας φαίνεται να εξελίσσεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, με τη συμφωνία πώλησης του 70% του Metropolitan έναντι περίπου 90 εκατ. ευρώ στο fund CVC Capital Partners να αποτελεί ήδη γεγονός, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα. Την ίδια στιγμή ασφαλείς πληροφορίες φέρουν τον όμιλο Λάτση να εξετάζει ενδελεχώς τα στοιχεία του Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου μέσω του επενδυτικού του βραχίονα, ο οποίος εδρεύει στην Ελβετία και επενδύει σε κλινικές εκεί, να το εξαγοράσει από τον όμιλο Πειραιώς.

Όσον αφορά το Metropolitan, και ειδικότερα την εταιρεία Περσεύς η οποία το διαχειρίζεται, οι τρεις βασικοί μέτοχοι, ήτοι οι κ.κ. Βασίλης Θεοχαράκης, που είναι και πρόεδρος του Δ.Σ., Περικλής Παναγόπουλος και Δημήτριος Σπυρίδης, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος, έχουν ήδη συμφωνήσει στην πώληση του ποσοστού τους που φτάνει στο περίπου 70%.

Η κλινική Metropolitan διαθέτει 300 κλίνες όλων των ειδικοτήτων, 16 χειρουργικές αίθουσες, δύο μονάδες εντατικής θεραπείας με συνολικά 20 κλίνες και διαγνωστικά εργαστήρια. Στο τέλος του 2015 απασχολούσε σε επίπεδο ομίλου 958 άτομα.
Ο κύκλος εργασιών σε ενοποιημένη βάση (προ της εφαρμογής rebate και clawback) ανήλθε το 2015 στα 101,6 εκατ. ευρώ, έναντι 84,1 εκατ. το 2014. Τα μικτά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 19 εκατ. ευρώ, τα EBITDA στα 11 εκατ. ευρώ και τα προ φόρων κέρδη σε 1,15 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε κέρδος 61 χιλ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στο τέλος του 2015 ανέρχονται σε 86,4 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ήταν 33 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η CVC Capital Partners ενδιαφέρεται να επενδύσει στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες στη χώρα μας. Στο παραπάνω πλαίσιο έχει διερευνήσει, στο πρόσφατο παρελθόν, τις προθέσεις της Πειραιώς για το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο σημειωτέον συμπεριλαμβάνεται στα non core business assets που πρέπει να πωληθούν με βάση το πλάνο αναδιάρθρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η επένδυση στον χώρο των κλινικών στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. Όλες οι ιδιωτικές κλινικές, εφόσον θέλουν να νοσηλεύουν τους ασφαλισμένους του οργανισμού, θα πρέπει να είναι συμβεβλημένες μαζί του. Επί της ουσίας μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια νέα σύμβαση καθότι εξακολουθούν να παραμένουν τα αγκάθια ανάμεσα στις κλινικές και τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα ένα εξ αυτών, όπως καταγγέλλουν οι κλινικάρχες, είναι να προσφέρουν έως και δωρεάν το 40% των κλινών τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Σε αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Metropolitan, το εν λόγω νοσοκομείο φαίνεται να υπερτερεί έναντι άλλων κλινικών, καθώς έχει τη χαμηλότερη εξάρτηση από τον ΕΟΠΥΥ. Η λογική λοιπόν των επενδυτών είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των συνεργασιών κυρίως με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και το να πρωταγωνιστήσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα του ιατρικού τουρισμού.

Το Metropolitan έχει διαπιστευτεί από το 2013 για την Ποιότητα στην Φροντίδα Διεθνών Ασθενών και για την Αριστεία στον Ιατρικό Τουρισμό από τον διεθνή οργανισμό Temos International. Μάλιστα είναι το 1ο θεραπευτήριο στην Ελλάδα και το 4ο στον κόσμο που έλαβε αυτήν την πιστοποίηση. Επίσης το Diplomatic Council έχει εντάξει το Metropolitan ανάμεσα στα καλύτερα θεραπευτήρια σε διεθνές επίπεδο (Best Hospitals Worldwide).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

savegreece

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------