Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  19:12:42

Ξεκίνησαν οι τελικές δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ικανοποίηση και προσδοκίες για νεώτερα μετά τις πρώτες ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες για το λεγόμενο εμβόλιο της Οξφόρδης ή γνωστής φαρμακευτικής εταιρείας.

Οι εθελοντές θα τυχαιοποιηθούν να λάβουν είτε το εμβόλιο είτε εικονικό φάρμακο, ενώ η μελέτη θα είναι διπλά τυφλή, δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές θα γνωρίζουν ποιος εθελοντής λαμβάνει το εμβόλιο και ποιος το εικονικό φάρμακο. Οι εθελοντές θα λάβουν δύο δόσεις (είτε εμβόλιο είτε φυσιολογικό ορό, ανάλογα με την ομάδα στην οποία θα έχουν τυχαιοποιηθεί) με διαφορά 4 εβδομάδων. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της μελέτης, 20.000 εθελοντές θα λάβουν το εμβόλιο και 10.000 το εικονικό φάρμακο, δηλαδή η τυχαιοποίηση θα πραγματοποιηθεί σε αναλογία 2:1.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι η πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Επιπλέον, θα αξιολογηθεί η ικανότητα του εμβολίου να προστατεύσει από λοίμωξη COVID-19 ανεξάρτητα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, καθώς και η προστασία από σοβαρή νόσο COVID-19 και η πιθανότητα μείωσης των επισκέψεων στα επείγοντα των νοσοκομείων λόγω COVID-19.

Παράλληλα, θα αξιολογηθούν και πιθανές παρενέργειες του εμβολίου όπως ήπια συστηματικά συμπτώματα και δερματικές αντιδράσεις στο σημείο της έγχυσης. Ειδικές μετρήσεις θα πραγματοποιούνται σε δείγματα αίματος για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό της ανοσολογικής απόκρισης στους εθελοντές. Οι δοκιμές του εμβολίου γίνονται υπό το πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης (Operation Warp Speed program) με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης, της παραγωγής, της διάθεσης του εμβολίου, αλλά και σχετικών θεραπευτικών αγωγών κατά της COVID-19.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι το εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, πολύ συντομότερα από την περίοδο που το αναμένουν οι ειδικοί.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline