Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  23:03:42

Μεσημεριανός ύπνος: Πόσα λεπτά μας ωφελούν;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσα λεπτά πρέπει να διαρκεί ο μεσημεριανός ύπνος για να ωφελείτε ο εγκέφαλός μας.

Ο σύντομος ύπνος κατά την διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνετε, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Health. Οι ερευνητές βρήκαν μάλιστα, πόσα λεπτά είναι αρκετά για να λάβουμε κάθε όφελος.

Αναλύοντας δείγματα DNA και σαρώσεις εγκεφάλου από περισσότερα από 35.000 άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τον γενετικό κώδικα που συνδέθηκε με την πιθανότητα των συμμετεχόντων να κοιμούνται το μεσημέρι τακτικά.
Στην συνέχεια συνέκρινε τα αποτελέσματα από αναλύσεις υγείας του εγκεφάλου και γνωστικά τεστ μεταξύ των ατόμων που είχαν τα «γονίδια» του μεσημεριανού ύπνου και εκείνων που δεν τα είχαν.

Πώς βοηθά ο μεσημεριανός ύπνος τον εγκέφαλο;

Τα άτομα που κοιμόντουσαν τακτικά το μεσημέρι είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μεγαλύτερο όγκο εγκεφάλου. Η διαφορά στον όγκο ήταν μεταξύ 2,5 και 6,5 ετών γήρανσης ανάμεσα στα άτομα που κοιμόντουσαν και εκείνων που δεν κοιμόντουσαν το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Ένα 7ήμερο πλάνο για να κοιμηθείτε καλύτερα
«Η μελέτη μας εξετάζει τον πιθανό ευεργετικό ρόλο του τακτικού μεσημεριανού ύπνου. Όσο πιο συχνός είναι τόσο περισσότερο μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο» αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Hassan Dashti.

Ενώ οι ερευνητές δεν εξέτασαν γιατί ο σύντομος ημερήσιος μεσημεριανός ύπνος μπορεί να είναι ευεργετικός (απλώς βρήκαν την σύνδεση), υπάρχουν μερικές θεωρίες για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την ευεργετική του δράση.

Μία θεωρία είναι ότι ο σύντομος μεσημεριανός ύπνος βοηθά τα άτομα που βιώνουν στέρηση ύπνου. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες ύπνου τη νύχτα. Όσοι όμως τον στερούνται, μπορεί να επωφεληθούν εάν κοιμηθούν για λίγο το μεσημέρι ώστε να τον «αναπληρώσουν» και να ανακτήσουν ενέργεια.

Πόσα λεπτά είναι αρκετά;

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Valentina Paz, διδακτορική φοιτήτρια και βοηθός ερευνητή στο University College του Λονδίνο αναφέρει ότι ο μεσημεριανό ύπνος είναι καλό να κυμαίνεται μεταξύ πέντε έως και δεκαπέντε λεπτών και σίγουρα να μην ξεπερνά την μισή ώρα.

Εάν μπορείτε να κοιμηθείτε για λίγο μέσα στην μέρα, οι ειδικοί προτείνουν να το κάνετε σταθερά την ίδια ώρα σε ένα σκοτεινό και ήσυχο μέρος. Ιδανικά θα πρέπει να κοιμάστε όσο πιο νωρίς, όπως νωρίς το απόγευμα για να μην διαταραχθεί ο βραδινός σας ύπνος.
Για να ξυπνήσετε από τον ύπνο σας πιο εύκολα, δοκιμάστε να βγείτε στο φυσικό φως, να μετακινηθείτε και να φάτε ένα μικρό σνακ, όπως ένα φρούτο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline