Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:51:32

Αναγκαία η ενίσχυση του ΕΣΥ

«Αν και διανύουμε τον τέταρτο χρόνο μετά την έλευση της λοίμωξης covid-19 οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση η ιατρική κοινότητα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γνώσης και θεραπευτικής διαχείρισης.

Παρόλα αυτά, λίγα φαίνεται να έχουν αφομοιωθεί από την επώδυνη υγειονομική εμπειρία της πανδημίας σε επιτελικό επίπεδο και πιθανά θα βιώσουμε για ακόμη μία φορά καταστάσεις οριακής αντοχής τόσο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας όσο και για τους πάσχοντες, απότοκες της επαγγελματικής εξουθένωσης και των εκατέρωθεν συναισθημάτων άγχους και εκνευρισμού από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας.

«Αδήριτη ανάγκη, ο άμεσος σχεδιασμός και οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των Βαθμίδων Υγείας και κυρίως της Πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών», προσθέτει.

Η κυρία Τσικρικά καταλήγει ότι «για τους νοσταλγούς των περιορισμών και των λοκντάουν, έγινε απόλυτα ξεκάθαρο και κατανοητό ότι η καθημερινή ζωή δεν δύναται να συνεχίσει με συνεχείς υποχρεωτικότητες και απαγορεύσεις. Οι ψυχικές, κοινωνικοοικονομικές και υγειονομικές επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επώδυνες και τρομερά απρόβλεπτες, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε ήδη περάσει στο στάδιο συμβίωσης με τους ιούς και όχι της απομόνωσης και αποστείρωσης. Με την κλιματική αλλαγή προ των πυλών, η επιθετικότητα και η εμφάνιση νεοαναδυόμενων παθογόνων είναι αδιαμφισβήτητη, γεγονός και προβληματίζει και επαγρυπνεί την επιστημονική κοινότητα ανά τον κόσμο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline