Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:57:53

Μύκονος: Θρασύτατη νέα παρανομία από το γνωστό beach bar «Paradise Resort» για παράνομη –κερδοσκοπική κατάληψη αιγιαλού. Κύριο

Κατέλαβε, κατηγορούν, έπραττε όπως χρόνια τώρα,.....τέσσερις φορές περισσότερη έκταση από την κανονική άδεια και είχε πληρώσει. Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Δίχως τέλος είναι τα περιστατικά ασυδοσίας στα ελληνικά νησιά με «πρωταγωνιστές» επιχειρήσεις, οι οποίες και στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν αντιμέτωπες με το νόμο. Τεράστια τα συμφέροντα, μεγάλα τα κέρδη σε μαύρο χρήμα, χωρίς κανονικά και ορατά τιμολόγια, αποδείξεις και κανονικές άδειες από τους Δήμους και άλλες υπηρεσίες, σε συνθήκες εργαζομένων τους σε «μαύρη εργασία» και μεγάλες οι αυθαιρεσίες, αδίστακτων επιχειρηματιών», στους οποίους φιλοδοξεί να βάλει κάποια τάξη στις αυθαιρεσίες τους σε δημόσιες πλαζ και παραλίες ο πρόσφατος νόμος του Κωστή Χατζηδάκη, που φιλοδοξεί να βάλει μια πρώτη τάξη στους αδίστακτους κερδοσκόπους,. Δύσκολο φιλόδοξο εγχείρημα.

Πέρυσι το καλοκαίρι, η Μύκονος είχε βρεθεί σε περίοπτη θέση στην λίστα των νησιών όπου η νομοθεσία για τη χρήση αιγιαλού παραμένει κενό γράμμα.
Ωστόσο, παρά τις συλλήψεις και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, αλλά και την αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού και παραλίας, οι επιτήδειοι εξακολουθούν να αυθαιρετούν.
Αυτή είναι η περίπτωση της εταιρείας Paradise Resort Mykonos, η οποία εντοπίστηκε να καταλαμβάνει αυθαίρετα τμήμα αιγιαλού εξαιρετικά μεγαλύτερο από το εγκεκριμένο, βάσει του συμφωνητικού παραχώρησης στο Καλαμοπόδι της Μυκόνου.

Η εταιρεία, δηλαδή, αν και θα έπρεπε να κάνει χρήση μόνο 355,8 τετραγωνικών μέτρων, εντοπίστηκε να έχει καταλάβει περίπου τετραπλάσια έκταση, δηλαδή 1.204,20 τ.μ.
Ως αποτέλεσμα, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών προχώρησε στην ανάκληση του συμφωνητικού μίσθωσης-άδειας απλής χρήσης αιγιαλού, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση.

Πριν από περίπου ένα χρόνο, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για εργασίες χωρίς άδεια σε beach bar Paradise Resort Mykonos.
Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας είχε, τότε, δηλώσει ότι κατ' εντολήν του λάμβαναν χώρα οι εργασίες και ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη άδεια από τις αρμόδιες Αρχές.

Τα πρόστιμα, οι όροι και οι απάτητες παραλίες
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο

Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πρόσφατα ("Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις"), προβλέπει την «ανωνυμοποίηση» της διαδικασίας μίσθωσης αιγιαλών και παραλιών μέσω ηλεκτρονικών δημοπρασιών, την ενίσχυση της διαφάνειας και της δυνατότητας των πολιτών να ελέγχουν τους «ομπρελάδες», την αντιμετώπιση των «μπλοκ» μισθώσεων στις περιοχές όπου υπάρχουν συνεχόμενες, όμορες στην παραλία επιχειρήσεις, καθώς και την αυστηροποίηση των προστίμων στους παραβάτες, ακόμη και σε όσους εμποδίζουν την πρόσβαση.

Επίσης, προβλέπεται νέα διαδικασία οριοθέτησης των αιγιαλών και της παραλίας.
Τη διαδικασία θα χειρίζεται μια επιτροπή που θα συγκροτείται ανά περιφερειακή ενότητα και θα περιλαμβάνει δύο στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας, τον λιμενάρχη, έναν γεωλόγο του Δημοσίου και τον προϊστάμενο της πολεοδομίας.
Μετά τον καθορισμό των ορίων αιγιαλού, παραλίας και τυχόν παλαιού αιγιαλού, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι επιτρέπεται η απαλλοτρίωση τυχόν ιδιωτικών ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που προϋπάρχουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline