Σάββατο 27 Απριλίου 2024  09:38:14

Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, έπεισε τους 158 με τις απαντήσεις του: «Δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από βουλευτική ασυλία». Για απολογία μίλησαν από την Αντιπολίτευση. Κύριο

Κλιμακώνοντας την επίθεση του κατά των κομμάτων, επισήμανε ότι «έχουμε μία παρωδία αντιπολίτευσης», με το κάθε κόμμα «να προσφέρει το χειρότερο εαυτό του».

Υπογράμμισε δε ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η παράταξη της ΝΔ».

«Δεν κρύφτηκα και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία», είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για την τραγωδία των Τεμπών.

Αρχίζοντας την ομιλία του, είπε ότι έχει αποφασίσει να τοποθετείται μόνο θεσμικά, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η τραγωδία γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης» και πως ζούμε ένα «απροκάλυπτο αποκορύφωμα του κυνισμού – οι μάσκες έχουν πέσει». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δεν είδε την τραγωδία ως ευκαιρία».
«Κριτική ασκήσαμε κι εμείς σε τραγωδίες, όπως αυτή στο Μάτι ή στη Μάνδρα. Αλλά δεν επιδιώξαμε ποτέ την φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη θητεία του ως υπουργός Μεταφορών, είπε ότι όφειλε να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τη σύμβαση 717, ενώ για το δυστύχημα τόνισε ότι εκείνη τη νύχτα ήταν «πολλά τα μοιραία λάθη – δεν είναι μόνο θεωρία, αλλά υπάρχει ομολογία». Πρόσθεσε ότι «7 φορές παραβιάστηκε ο γενικός κανονισμός κυκλοφορίας, το "ευαγγέλιο" του σιδηροδρόμου».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Με κατηγορείτε για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ ορισμού αντικειμενική». Και πρόσθεσε: «Συγκάλυψη είναι να διασπείρεις ψευδείς ειδήσεις, να πατάς στον ανθρώπινο πόνο, να ευτελίζεις διαδικασίες, να υποσκάπτεις θεσμούς».
Διερωτήθηκε: «Πιστεύει κανείς ότι δεν πονάω όπως ο κάθε Έλληνας;», σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο σημείο της τραγωδίας. Αυτές οι εικόνες δεν θα σβήσουν ποτέ από τη μνήμη μου – εμείς δεν παίξαμε πολιτικό θέατρο».

Κλιμακώνοντας την επίθεση του κατά των κομμάτων, επισήμανε ότι «έχουμε μία παρωδία αντιπολίτευσης», με το κάθε κόμμα «να προσφέρει το χειρότερο εαυτό του». Υπογράμμισε δε ότι «στόχος σας δεν είμαι εγώ, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση του και η παράταξη της ΝΔ».
«Η παράταξη δεν θα παραδώσει τη χώρα στους θυρωρούς των συμφερόντων», είπε ο κ. Καραμανλής, και καταλήγοντας τόνισε: «Σας κοιτώ στα μάτια, με απόλυτο σεβασμό στις μνήμες αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειες του».
Και ολοκλήρωσε με τη φράση: «Όποιος έχει αποδείξεις εναντίον μου, να τις φέρει...».

Κύμα αντιδράσεων

«Τα χειροκροτήματα στον κ. Καραμανλή δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει μηδενική ενσυναίσθηση», είπε αντιδρώντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι δεν θα έπρεπε καν να είναι υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.

«Και βλέπουμε χαμόγελα, για τον άνθρωπο που από το βήμα της Βουλής έλεγε "ντροπή" για όσους έθεταν ζήτημα για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, λίγες ημέρες πριν από το δυστύχημα».
«Δεν είπε τίποτα επί της ουσίας, μόνο αλαζονεία», τόνισε κι απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ είπε: «Όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του υπουργού που δεσμευόταν για ασφάλεια και μετά χάθηκαν 57 άνθρωποι».
Υπογράμμισε δε ότι ο κ. Καραμανλής «δεν είπε κουβέντα για το πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας που είχε το συρτάρι του».

«Τολμάτε να αντικρίσετε τις οικογένειες των θυμάτων, να τους τα πείτε αυτά κατά πρόσωπο;», είπε απευθυνόμενη στον Κ. Καραμανλή η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εσείς κι ο κ. Μητσοτάκης, που κρατάτε ο ένας τον άλλο, σέρνετε το κόμμα σας στον γκρεμό της ποινικής ευθύνης. Η διαφθορά σκοτώνει», πρόσθεσε.

«Τελικώς αθώος κι εσείς και ο κύριος Μητσοτάκης. Αυτό λέτε. Ότι δεν φταίτε. Λέτε ότι δεν κρύβεστε. Μας σας κρύβουν εδώ, στο ασφαλές περιβάλλον, οι δικοί σας. Και σας έδωσαν και ψήφο ασυλίας στις 24 Νοεμβρίου του 2023 όταν ήρθε κατηγορητήριο, όχι από την αντιπολίτευση, αλλά την ευρωπαία εισαγγελέα για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Από το οποίο απέκτησαν περιουσίες οι διορισμένοι από εσάς επιτελείς», συμπλήρωσε.
«Είχα πει ότι ήταν ανήθικο να βάλετε στην πλάτη των πολιτών των Σερρών την αθώωσή σας», είπε και συνέχισε: «Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Όταν ήρθε η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής εμείς ψηφίσαμε να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι και εσείς, ο Κ. Καραμανλής, και ο κ. Σπίρτζης, και ο κ. Χατζηδάκης. Εσείς το καταψηφίσατε. 158 όχι».

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε την κ. Κωνσταντοπούλου «επιτομή της απόλυτης χυδαιότητας», καθώς -όπως είπε- «δεν έχω ακούσει πουθενά, σε κανένα κοινοβούλιο, κανέναν που να μετέρχεται τέτοιου είδους φρασεολογία» για να εκμεταλλευτεί το συναίσθημα της στιγμής.
Και πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του «κάνουν ασκήσεις αντοχής για να αντέξουν τέτοιο βάθος χυδαιότητας»και υποστήριξε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου έχει αυταρχική αντίληψη για την απονομή της Δικαιοσύνης, όπως στα λαϊκά δικαστήρια (του κομμουνισμού) και όχι της Δημοκρατίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline