Διαμάντω Μανωλάκου: Φτώχεια και διαφθορά στην Ελλάδα

Το νομοσχέδιο με το οποίο ισχυρίζεστε ότι στοχεύετε να αντιμετωπίσετε την ανθρωπιστική κρίση έχει όλα εκείνα τα στοιχεία της υποκρισίας σε συνδυασμό με την διαφημιστική απάτη. Υποκρισία γιατί οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αστικών κυβερνήσεων γεννούν τη φτώχεια και την εξαθλίωση σε μεγάλα ποσοστά λαϊκών μαζών.

Η φτώχεια είναι αποτέλεσμα του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Υπήρχε φτώχεια και σε περιόδους οικονομικής ανάπτυξης, που έφτανε το 20% με 25% του πληθυσμού. Είναι λοιπόν σύμφυτη με την καπιταλιστική βαρβαρότητα και οξύνεται με την καπιταλιστική οικονομική κρίση. Ενδημεί μόνιμα στην καπιταλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμη και σε ισχυρές οικονομικά χώρες, όπως στη Γερμανία. Αλλά και στις ΗΠΑ ένας στους τρεις Αμερικανούς -σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απογραφής- δηλαδή περίπου εκατό εκατομμύρια άτομα έπεσαν κάτω από το όριο της φτώχειας μεταξύ 2009 και 2011.

Επίσης, πληθώρα ασθενειών έχει αιτία τον υποσιτισμό, που οδηγεί ακόμα και σε απώλεια ζωής. Βεβαίως, αυτά δεν καταμετρούνται.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός και παιδιά του είναι η φτώχεια, η ανεργία, η δυστυχία, η βαρβαρότητα, για τους ανθρώπους που με τη δουλειά τους παράγουν πλούτο, δεν τον καρπώνονται όμως, και ταυτόχρονα αμύθητα κέρδη εξασφαλίζονται σε μονοπώλια με αρωγό το αστικό κράτος.

Μόνο στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες είχαν όλοι δουλειά, δωρεάν υγεία, παιδεία, πρόνοια, αθλητισμό, πολιτισμό και η πείνα ήταν άγνωστη λέξη. Αυτά, για να θυμόμαστε.

Συνεπώς, τέτοια νομοσχέδια σαν αυτό δεν αντιμετωπίζουν, δεν εξαλείφουν τη φτώχεια και τις συνέπειές της. Αντίθετα, τη διαιωνίζουν, αφού αφήνουν ανέγγιχτες τις αιτίες που την προκαλούν. Εξάλλου, τα παζάρια ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και τους εταίρους της για την εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ης Φλεβάρη στρώνουν έδαφος για νέα μέτρα σε βάρος του λαού.
Παράλληλα με αυτές τις αντιλαϊκές διεργασίες στο εσωτερικό της χώρας καλλιεργείται το κλίμα όχι μόνο για την αναστολή ψίχουλων για την ακραία φτώχεια που υποσχόσασταν προεκλογικά, αλλά και για την επιβολή νέων σκληρών μέτρων. Εξάλλου, η δήλωση που αναγκάστηκε να κάνει πριν από λίγο ο κύριος Υπουργός δεν είναι παρά διαπιστευτήρια ότι είναι στα πλαίσια του μνημονίου και δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια. Έτσι θα κινείστε κάθε φορά.

Είναι ακόμα το νομοσχέδιο αυτό διαφημιστική απάτη, γιατί δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά ούτε και τα φαινόμενα της απόλυτης εξαθλίωσης. Δεν ανακουφίζει εξαθλιωμένους ανθρώπους, αλλά ένα απειροελάχιστο αριθμό τους. Και λέτε: «Περιμένει ο λαός». Τι περιμένει; Τα ψίχουλα που τα ελαχιστοποιήσατε σε σύγκριση με αυτά του προγράμματος Θεσσαλονίκης; Τα τρία μέτρα που έχετε ανακοινώσει αποτελούν το 23% αυτών της Θεσσαλονίκης.
Ταυτόχρονα, θέλετε να συγκαλύψετε ότι θα συνεχίσουν να φτωχοποιούνται λαϊκά στρώματα, αφού το αντιλαϊκό πλαίσιο του μνημονίου και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η σημερινή συγκυβέρνηση δεσμεύεται να το τηρήσει μέσα από την πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με τους τροϊκανούς –συγγνώμη, τους θεσμούς.

Οι σκόπιμες διαρροές που πρόσφατα δίνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια διαπιστώνουν δημοσιονομικό κενό 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η ανακοίνωση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 περιορίστηκε στο 0,3% αντί του 1,5% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μαύρη τρύπα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν στόχο να προετοιμάσουν με όρους μαζικής προπαγάνδας να μην υπάρχει καμία απαίτηση, αλλά αντίθετα να προετοιμάζονται για σκληρότερα μέτρα ως αναγκαία, υπηρετώντας έτσι το στόχο μέσα από τις διαπραγματεύσεις να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα κατευθυνθούν στην ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου μέσω κρατικής στήριξης. Συνεχίζεται λοιπόν η φοροληστεία σε βάρος του λαού και οδηγούμαστε σε μία κατάσταση, όπου η φτωχή οικογένεια θα πληρώνει για την ακόμη φτωχότερη. Το κεφάλαιο βέβαια στο απυρόβλητο!

Εξάλλου, η τροπολογία για τον εσωτερικό δανεισμό αποτελεί αρπαγή ταμειακών διαθέσιμων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων φορέων του δημοσίου, που από εθελοντικό πηγαίνει στο υποχρεωτικό, και αυτό είναι και προκλητικό και επικίνδυνο, γιατί δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση των χρημάτων αυτών, που ανήκουν στους ασφαλισμένους.
Στο όνομα του εσωτερικού δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών τα εργατικά λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν για άλλη μια φορά την ίδια στιγμή που το κεφάλαιο, τα κέρδη του, τα προνόμιά του, μένουν στο απυρόβλητο και μάλιστα ενισχύονται.

Τις συνέπειες τις γεύτηκαν με αγωνία οι πενήντα χιλιάδες βαμβακοπαραγωγοί, που καθυστερημένα πληρώθηκαν σήμερα. Συνεχίζεται, όμως, η απληρωσιά στην εξισωτική αποζημίωση για χιλιάδες κτηνοτρόφους, όπως και στην επιστροφή του πετρελαίου και στα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και απονιτροποίησης και σε άλλες εκκρεμότητες. Ακόμα και οι αποζημιώσεις των εκτός έδρας των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ –εποχικών και μόνιμων- δεν έχουν πληρωθεί.

Δημιουργείται φόβος ότι η απόφαση αυτή του εσωτερικού δανεισμού θα δημιουργήσει κινδύνους για νέες και μεγάλες καθυστερήσεις με υπαρκτό κίνδυνο να μην μπορέσουν οι αγρότες να ξεκινήσουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, να μην μπορέσουν τελικά να επιβιώσουν οι μικρομεσαίοι, που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη.

Με αυτήν την έννοια, είναι ατυχής η σύγκριση του νομοσχεδίου με τον παλλαϊκό αγώνα του ΕΑΜ. Εδώ η φτώχεια διαιωνίζεται, ενώ εκεί πάλευαν πραγματικά για ανεξαρτησία.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η Κυβέρνηση και μέσα από τον εσωτερικό δανεισμό αναγνωρίζει το χρέος, αλλά το πληρώνει πάνω στις πλάτες και της αγροτιάς και συνολικά του λαού.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο, ήδη από το Πρώτο Κεφάλαιο, μπορεί να προβλέπεται δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με τριακόσιες κιλοβατώρες, που από μόνες τους είναι σκέτη φτώχεια. Τι να πρωτοκαλύψει; Φωτισμό; Ενέργεια; Θέρμανση; Επιπλέον διατηρούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη στιγμή που αυτές θα έπρεπε να διαγραφούν για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου εισόδημα, όπως είναι οι άνεργοι.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε τροπολογία που κατέθεσε ζητά τη διαγραφή οφειλών των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας προς τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της μηνιαίας δωρεάν παροχής.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα ενοικίου, χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή του ακινήτου, θα συμψηφίζεται με οφειλές στο δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς, Ιεραρχείτε δηλαδή πιο ψηλά τις ανάγκες του εκμισθωτή.
Η επιδότηση σίτισης με κάρτα σε τριακόσιες χιλιάδες άτομα είναι πολύ λίγο, όταν οι άνεργοι είναι ενάμισι εκατομμύριο. Επίσης, μελετητικοί φορείς βεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Ήδη, επτακόσιες χιλιάδες παιδιά -δηλαδή, το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού που επιβεβαιώνει και η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία- αυτή η ομάδα έχει υλικές στερήσεις που φτάνουν το 37,3%. Εάν υπολογιστούν και οι συνταξιούχοι, όμως, που παίρνουν σύνταξη κάτω από τετρακόσια ευρώ το μήνα –είναι το εισοδηματικό κριτήριο που εσείς βάζετε για να εντάξετε κάποιον στην ακραία φτώχεια-, τότε στην κυριολεξία συγκεντρώνονται εκατομμύρια άνθρωποι που είναι πάρα πολύ φτωχοί.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με τροπολογία που κατέθεσε ζητάει την παροχή ενός γεύματος ημερησίως στους μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε.
Έρχομαι στο Δεύτερο Κεφάλαιο για τη δημιουργία της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Η διαφθορά και η σήψη υπάρχει και θα υπάρχει όσες γραμματείες και να φτιάξετε, αφού είναι γνήσιο τέκνο του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος και σύμφυτο με την οικονομική εξουσία των κεφαλαιοκρατών και με την πολιτική εξουσία της αστικής τάξης.

Από αυτή τη σύμφυση πηγάζουν σκάνδαλα, διαφθορά που μερικές φορές συζητιούνται, αλλά δεν τιμωρούνται, όπως το σκάνδαλο της SIEMENS. Ακόμη άλλα δεν θεωρούνται κολάσιμα, αν και είναι προκλητικά και κοινωνικά χυδαία, όπως οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τη στιγμή που ο κόσμος πεινάει, παιδιά είναι νηστικά σε σχολεία. Ή ακόμα, δίνετε αφορολόγητο πετρέλαιο σε επιχειρηματίες αεροπορικών εταιρειών και σε εφοπλιστές, όταν σχολεία και λαϊκά νοικοκυριά ξεπαγιάζουν, με ό,τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία τους.

Τα κέρδη του εφοπλιστικού κεφαλαίου ήταν ακμαιότατα ακόμα και στην περίοδο της κρίσης. Έβγαζαν δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, στην κυριολεξία είναι στο απυρόβλητο οι φοροαπαλλαγές που έχουν και η Κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος. Στα αποθεματικά, όμως, των εργαζομένων βάζετε χέρι.
Σε ό,τι αφορά τις παροχές ασθένειας σε είδος για άνεργους κλπ., διατηρείτε τα εμπόδια που έβαζε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πραγματικά φτωχοί άνθρωποι. Τα ελάχιστα πενήντα ένσημα που βάζετε για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή ακόμα η προϋπόθεση να μην έχουν οφειλές στο ταμείο τους ή να τις έχουν ρυθμίσει οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που έχουν διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός τους, είναι απαράδεκτα. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να παραμένουν ανασφάλιστοι οι περισσότεροι, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Πουθενά δεν αναφερόσαστε και δεν καλύπτετε ανασφάλιστους αγρότες εν ενεργεία, όταν το 40% περίπου δεν έχουν να πληρώσουν το ασφάλιστρο του ΟΓΑ και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε τροπολογία για το δικαίωμα στην πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, που πρέπει να καλύπτει όλο το λαό και να παρέχεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Τελικά, ο θησαυρός σας αποδείχτηκε άνθρακας. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες παρουσιάζετε. Δεν αντιμετωπίζετε ουσιαστικά ούτε και τα φαινόμενα απόλυτης εξαθλίωσης. Είναι και αυτά τα μέτρα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προγραμμάτων της. Δημιουργεί φτώχεια, ανεργία, βάσανα η άγρια αντιλαϊκή πολιτική της, που και εσείς υποστηρίζετε, και πετάει και κάτι ψίχουλα, κολοβά κι αυτά, για δήθεν αντιμετώπιση.

Συνεχίζετε από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενοι, οι οποίοι βέβαια και ξαφνικά εμφανίζονται δήθεν να έχουν φιλολαϊκό πρόσωπο και να αγωνιούν για τη φτωχολογιά, που εκείνοι την αύξησαν, και να κάνουν και κριτική για την αντιμετώπισή της. Βέβαια, πάντα στα πλαίσια της ευρωκοινοτικής πολιτικής παρουσιάζουν ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που και εσείς το καλοβλέπετε, που δεν είναι παρά ένας ακόμη μηχανισμός συγκάλυψης και ανακύκλωσης της φτώχειας, εργαλείο για την παραπέρα περικοπή των προνοιακών επιδομάτων και κυρίως για την καλλιέργεια μειωμένων απαιτήσεων στο λαό που υποφέρει.

Η ελπίδα που καλλιεργήσατε φάνηκε πολύ γρήγορα πόσο κάλπικη ήταν. Ετοιμαζόσαστε για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Επιστρατεύετε τη γνωστή συνταγή της καμένης γης, αξιοποιώντας και τις εκτιμήσεις της τρόικας. Η αποκλειστική προτεραιότητά σας είναι η τήρηση όλων των υποχρεώσεων της αποπληρωμής του χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός και θα ματώσει και άλλο για να πληρώσει και όλο απλήρωτο θα μένει. Έτσι διευκολύνονται και περνάνε ευκολότερα όλες οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις της ενίσχυσης και ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο, το λέμε καθαρά: Όσοι είχαν ελπίδες για κάτι καλύτερο δεν πρέπει να απογοητευθούν, αλλά να αντιδράσουν. Πολύ περισσότερο δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και της ανάκτησης των απωλειών, σε σύγκρουση και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που γεννά και αναπαράγει τη φτώχεια, την ανασφάλεια και την εκμετάλλευση.
Με αυτή την έννοια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο και εκφραζόμαστε με το «Παρών».

(Η γεωπόνος Διαμάντω Μανωλάκου είναι βουλευτής στη Β' Αθηνών του ΚΚΕ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline