Αυστηρή προειδοποίηση της Μέρκελ στον Ερντογάν: «Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας έχουν πληγεί σοβαρά». Αυστηρή απάντηση της Ελλάδος για Αγαθονήσι- Αιγαίο. Κύριο

«Σεβόμαστε το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν ελεύθερα για μία συνταγματική τροποποίηση» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος για να σημειώσει πως οι εξελίξεις στην Άγκυρα έχουν πλήξει σοβαρά τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ένωση.

-Η Ανγκελα Μέρκελ παράλληλα προειδοποίησε την Πέμπτη τους Βρετανούς ότι δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τις χώρες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά το Brexit, επικρίνοντας ορισμένες ψευδαισθήσεις που καλλιεργούνται προς αυτήν την κατεύθυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Μία τρίτη χώρα δεν θα έχει τα ίδια δικαιώματα ή προνόμια με μία χώρα μέλος», δήλωσε στο κοινοβούλιο η καγκελάριος της Γερμανίας, λίγες ώρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, δήλωσε επίσης η Ανγκελα Μέρκελ.

«Οι γερμανοτουρκικές, αλλά επίσης οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων», δήλωσε η καγκελάριος αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της χώρας Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία.

«Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας έχουν πληγεί σοβαρά» μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την Άγκυρα δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε ομιλία της στην Bundestag αναφερόμενη στην έγκριση της συνταγματικής μεταρρύθμισης που ενισχύει τις εξουσίες του ισχυρού άνδρα της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στα πογκρόμ που οργανώνει η τουρκική ηγεσία. Μέρκελ για Τουρκία.

Η Καγκελάριος τόνισε ωστόσο πως: «Σεβόμαστε το δικαίωμα των Τούρκων να αποφασίσουν ελεύθερα για μία συνταγματική τροποποίηση».

H Mέρκελ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την προφυλάκιση του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτζέλ στην Τουρκία και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας όπως και οι σχέσεις Ε.Ε - Τουρκίας έχουν ιδιαίτερα επιβαρυνθεί. Όμως, η τελική απόρριψη της Τουρκίας από την Ευρώπη και το αντίστροφο δεν θα ήταν καλή».

Όσον αφορά στο Brexit η Καγκελάριος της Γερμανίας έσπευσε να πει πως «Στόχος μας θα είναι πάντα, το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ευρώπη» ενώ

2.Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Σε συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο Άμυνας εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο. Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν εκτενώς οι τελευταίες εξελίξεις και αναλύθηκαν οι «λεονταρισμοί» της τουρκικής ηγεσίας και δη του Ερντογάν, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και δείχνει διατεθειμένος να προκαλέσει «θερμό» επεισόδιο.

Η συμπεριφορά της μετά από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου είναι σαφώς πιο επιθετική. Κι αυτό αποτυπώνεται και με αριθμούς αλλά όχι μόνο μ΄ αυτούς.
Προχθές η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε 71 παραβιάσεις στο Αιγαίο. Όμως ο αριθμός που προβλημάτισε περισσότερο τους επιτελείς της ΠΑ ήταν οι τέσσερις εμπλοκές που προκάλεσαν οι Τούρκοι χειριστές. Κάθε εμπλοκή πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο. Και το ατύχημα μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις μη προβλέψιμες.

Στο μεταξύ με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, 27 του μηνός έως και τις 3 Μαΐου.
Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου είναι επιβεβαιωτική της πάγιας πρόθεσης της να επιβάλει de facto (και στη συνέχεια de jure) επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.

Στο μεταξύ μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ομέρ Τσελίκ πως το Αγαθονήσι είναι «τουρκικό έδαφος» καθώς και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Φικίρ Ισίκ, πως ο «Καμμένος έκανε σόου στο Αφαθονήσι», έρχεται η επίσημη δήλωση από τον εκπρόσωπο τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουσείν Μουφτούογλου.

Μέσα από την ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπαθεί να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις και να απαντήσει στην κίνηση του Έλληνα ΥΠΕΞ να καταγγείλει με διάβημα τόσο στον ΟΗΕ όσο και στη διεθνή κοινότητα την αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline