Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  12:26:13

Οργή και χλεύη για την Επιτροπή των «αφανών και εμπαθών» που θα επιλέξει τις ελληνικές ταινίες για τα παγκόσμια OSCARS.

Με δύο-τρεις εξαιρέσεις, οι υπόλοιπες επιλογές προκαλούν διαμαρτυρίες και σχόλια για τα κριτήρια του Υπουργείου Πολιτισμού.


Η κανονική σύνθεση έως τώρα ήταν από 5 μέλη. Ωστόσο φέτος από το Υπουργείο Πολιτισμού προστέθηκαν, με εισήγηση της περιλάλητης διεύθυνσης κινηματογραφίας άλλα 2 μέλη με αποτέλεσμα πρωτοφανή αρνητικά σχόλια και αιχμές από πολλούς καλλιτέχνες του χώρου του κινηματογράφου.

Με διαμαρτυρίες επώνυμες, με συγκεκριμένες παραστάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, με απαξιωτικές τις εντυπώσεις για ένα τόσο σοβαρό έργο όπως η σύνθεση της Επιτροπής που ανέλαβε να κρίνει την ελληνική συμμετοχή στη κατηγορία «Βραβείο Ξενόγλωσσης Ταινίας» της διοργάνωσης των OSCARS.
Πρόεδρος της φετινής Επιτροπής ορίστηκε ο κ. Μανούσος Μανουσάκης σκηνοθέτης ταινιών και γνωστών λαϊκών σήριαλ με μεγάλη επιτυχία και Αντιπρόεδρος ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Τα άλλα 5 μέλη που επιλεχτήκαν είναι η ηθοποιός κ. Κόρα Καρβούνη, οι κριτικοί κ.κ. Νέστορας Πουλάκος και Χρήστος Μήτσης, ο σκηνοθέτης κ. Γιάννης Σακαρίδης και ο διευθυντής φωτογραφίας κ. Αργύρης Θέος στέλεχος του Κέντρου Κινηματογράφου.
Ελάχιστοι, κατά αυστηρούς κριτές, κανένας από τους 7 με διεθνή εμπειρία, βαθιά γνώση και ευρύτερη αναγνώριση μιας διεθνούς καταλληλότητας για τα καθήκοντα αυτά.

Οι περισσότεροι χαρακτηρίζονται ως μικρομεσαίου βεληνεκούς, ορισμένοι αφανείς στο καλλιτεχνικό στερέωμα μονομερείς και εμπαθείς σε δημόσιες απόψεις τους και κάποτε περιθωριακού ή κρατικοδίαιτου επαγγελματικού βίου, ενώ ένας εξ αυτών έχει γνωστοποιήσει δημόσια προβλήματα υγείας με σοβαρές επιπτώσεις στις οπτικές του δυνατότητες.

Παράλληλα η χλεύη για τις τελικές επιλογές αυτές της Διεύθυνσης Κινηματογραφίας και του Επικουρικού Υφυπουργού Πολιτισμού Κωνσταντίνου Στρατή (που τοποθετήθηκε εκεί τον περασμένο Φεβρουάριο για να διορθώσει τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στο Υπουργείο) ήρθε να ενισχυθεί με τους παραγκωνισμούς ενός πλήθους καταξιωμένων ειδικών και προσωπικοτήτων από τον χώρο της έβδομης τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού στην Ελλάδα.

Ανάμεσα τους οι σκηνοθέτες Δήμος Αβδελιώτης, Δημήτρης Μαυρίκιος, Αλέξανδρος Παϊν, Γεώργιος Λάνθιμος, οι κριτικοί κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος, Δημήτρης Δανίκας, Γιάννης Ζουμπουλάκης, οι μουσικοί Χρ. Λεοντής. Στ. Ξαρχάκος, Δ. Σαββόπουλος Στ. Σπανουδάκης, Ν. Κηπουργός, οι ηθοποιοί Γιώργος Χωραφάς, Δημήτρης Καταλυφός, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μαρία Ναυπλιώτου Κάτια Δανδουλάκη, Τριανταφυλλιά Καραμπέτη.

Ήδη σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες υπάρχει προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την αναξιοκρατική εικόνα προχειρότητας στη σύνθεση της Επιτροπής των OSCARS και συζητείται σοβαρά η αναδόμηση της σε ένα τομέα ευαίσθητο για την πολιτική και την γενική εικόνα στον πολιτισμό της Κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline